Časopis za pokrajino Posavje
9.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Evropski teden mobilnosti v Brežicah letos nekoliko drugače

Objavljeno: Ponedeljek, 30.11.-0001    Rubrika: NOVICE
Evropski teden mobilnosti v Brežicah letos nekoliko  drugače Občina Brežice se je tudi letos vključila v Evropski teden mobilnosti, ki vabi k prizadevanju za boljšo klimo v naših mestih s sloganom »dobra klima mojega mesta«. K projektu so letos pristopili nekoliko drugače, saj ne bodo izvedli dneva brez avtomobila, ker so Brežičani in obiskovalci tako letos kot minula leta doživljali rekonstrukcije osrednjih ulic. Mladinski center Brežice je pripravil program, ki potekal že od minule srede. V sklopu štirih dogodkov pa so danes v dvorani Savice Zorko v brežiški knjižnici pripravili javno predstavitev dela Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Brežice z javno debato o konkretni prometni problematiki v občini.

Svetu za preventivo in vzgojo v cestnem prometu je dodeljena odgovorna naloga načrtovanja in usklajevanja nalog preventive in vzgoje v cestnem prometu. Predsednik Igor Ilovar je predstavil njegove naloge, uspešno izvedene preventivne akcije in možne nevarne točke v prometu v občini s konkretnimi predlogi reševanja prometne problematike.

Med izpostavljenimi je prometna ureditev v okolici osnovnih šol, kjer je promet ob prihodu in odhodu iz šol zelo zgoščen v kratkem času, prometne rešitve pa neprimerne. Med ostalimi dejavnostmi želijo letos nabaviti še en premični radar, kot eden od ukrepov za omejevanje hitrosti na kritičnih mestih. Ilovar je dejal, da so najmanj uspešni pri opozarjanju na nevarne prometne točke, zlasti na regionalnih cestah, ker je zanje odgovorna država oziroma DARS, na javni debati pa je ugotovil, da se tako policija kot občinska uprava prizadeva za urejanje na občinskih cestah in večno problematičnega mirujočega problema v mestu.

Med občinskimi cestami je na nevarne točke opozoril na konkretnih, s fotografijami podprtih cestah in križiščih, neurejenih živih mejah, ki ne omogočajo preglednosti in neprimernih izvedbah, tako so npr. parkirišča na Bizeljski cesti zarisana do križišč s stranskimi ulicami in ni preglednosti. Udeleženci so ugotovili, da je poglavje zase mirujoči promet oz. nevestnost voznikov, ki povzročajo prometne zamaške na osrednji ulici, parkirajo na nedovoljenih mestih in zmanjšujejo varnost ostalih udeležencev zaradi nepreglednosti, prav tako je večno zaparkirano parkirišče za avtobusne prevoze šolarjev pred Gimnazijo Brežice in otroke avtobusi pobirajo dobesedno na cesti.

Bo morda po novem letu bolje? Župan Ivan Molan je pojasnil, da konkretno razmišljajo o uvedbi parkirnih ur v mestnem jedru v naslednjem letu, ko bo začel delovati tudi prekrškovni organ z redarji na terenu. Ti naj bi v prvih mesecih bolj opozarjali kot kaznovali, saj je npr. tudi policija lani v mestu izrekla 283 kazni zaradi nepravilnega parkiranja, pa se po besedah prvega moža brežiške policijske postaje Sandija Hervola ta problematika ni nič izboljšala in kazni ne zaležejo. Član Sveta Jože Baškovič je razmišljal o zaprtju mestnega jedra oziroma omejenem zadrževanju z vozili v njem, pa tudi o potrebi rešitve mestnega prometa, morda po vzoru subvencioniranega krškega prevoza ali brezplačnega mestnega prometa po vzoru Velenja ali Nove Gorice.

V minulem tednu so že izvedli »Hojo za zdravje« ter otroško gledališko predstavo Mačji Sejem Družinskega gledališča Kolenc, ki opozarja na sprehode in kolesarjenje v prizadevanju, da bi bili zdravi in krepki. Jutri pa bo v Mestni hiši v sklopu Evropskega tedna mobilnosti še predstavitev kolesarskega Kolesarsko pohodniške brežiške karte avtorja Borisa Papca.

S.V.

« Nazaj na seznam