Časopis za pokrajino Posavje
25.02.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Foto in video: lesen most v Cerkljah ob Krki že začeli podirati

Objavljeno: Ponedeljek, 18.01.2021    Rubrika: NOVICE Redakcija
podiranje_mostu_cerklje (45)

Odstranjevanje lesene mostne konstrukcije se je že začelo, najprej z desnega brega Krke.

Danes, 18. januarja, so v Cerkljah ob Krki po enotedenskem zamiku postavili popolno zaporo ceste med Cerkljami in Dolenjo Pirošico, s čimer so zaprli leseni most v Cerkljah, ki so ga v sklopu celovite obnove že začeli podirati. Podjetje Rafael iz Sevnice, glavni izvajalec del, bo s pomočjo podizvajalcev leseni most, ki je kulturni spomenik in bo leta 2022 obeležil sto let, obnovilo predvidoma do konca junija.

podiranje_mostu_cerklje (3)

Obvoz za ves promet je organiziran preko Krške vasi in Velikih Malenc.

Kot razlagajo na Občini Brežice, višina Krke že dopušča, da se na lesenem mostu v Cerkljah nadaljujejo dela obnove – odstranitev in zamenjava vseh delov lesene nosilne konstrukcije (prvotni datum nadaljevanja del 11. januar ni bil izvedljiv zaradi višine in pretoka vode). Za potrebe odstranitve lesene konstrukcije in za dostop do lokacij za postavitev novih pilotov je treba zgraditi nasip. Pogodbena vrednost del obnove lesenega mostu je slabih 658 tisoč evrov z DDV.

V fazi obnove mostu bodo zamenjani vsi deli lesene nosilne konstrukcije: leseni piloti, horizontalne povezave pilotov, prečniki, mostnice, povozni parket in ograja, predvidena je zamenjava lesenih vzdolžnikov, ki povezujejo pilote, z jeklenimi nosilci. Nosilnost po obnovi bo 15 ton, trenutno je zaradi stanja mostu postavljena omejitev na 3,5 tone. Cerkljanski most je od tega tedna in predvidoma vse do konca junija, ko naj bi se dela zaključila, zaprt za ves promet. Obvoz za osebna vozila in tovorna vozila, skratka za ves promet, je speljan preko Krške vasi in Velikih Malenc, pojasnjujejo na občini.

R. R.

#povezujemoposavje


 
« Nazaj na seznam