Časopis za pokrajino Posavje
29.03.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Foto: »zagorelo« v večstanovanjski stavbi na Maistrovi v Brežicah

Objavljeno: Sobota, 27.10.2018    Rubrika: NOVICE Redakcija
gasilska_vaja_gz_brezice_pozar_v_visjih_nadstropjih53

Reševati so poskušali tudi z gasilsko avtolestvijo.

Gasilska zveza Brežice je na zadnjo oktobrsko soboto organizirala operativno-taktično vajo »Požar v višjih nadstropjih Brežice 2018«. Gre za vsakoletno občinsko vajo v mesecu požarne varnosti. Potekala je v večstanovanjskem objektu na Maistrovi ulici 4 v Brežicah.

gasilska_vaja_gz_brezice_pozar_v_visjih_nadstropjih141

Nekatere ponesrečence so gasilci na nosilih odnesli do reševalnega vozila.

Predpostavka vaje je bila, da je v stanovanju v 7. nadstropju večstanovanjske stavbe prišlo do eksplozije plinske jeklenke, ki je uničila stavbno pohištvo in vhodna vrata stanovanja ter sosednjih stanovanj in povzročila požar. Ta se je hitro širil v nadstropju in prešel v višja nadstropja. Zaradi hitrega širjenja požara so ujeti stanovalci nad požarom hitro bežali v višja nadstropja in na streho objekta. Stanovalci pod nastankom požara so zapuščali stanovanja. Ponesrečeni stanovalci v stanovanju, kjer je prišlo do eksplozije, in stanovanjih v 7. nadstropju pa so ostali ujeti v požaru.

gasilska_vaja_gz_brezice_pozar_v_visjih_nadstropjih52

Gasilsko vajo si je bilo možno tudi ogledati.

Kot je pred pričetkom na predstavitvi vaje omenil podpoveljnik GZ Brežice Sandi Bratoš, so vajo izvedli po načrtu aktiviranja, obveščanja in alarmiranja gasilskih enot GZ Brežice. Aktivirane so bile vse GE III. in IV. stopnje. Večstanovanjski objekt na Maistrovi 4 v Brežicah ima sicer 11 nadstropij, 44 stanovanj, zgrajen pa je bil leta 1977. V pritličju se nahajata tudi dva oddelka brežiškega vrtca Mavrica. Kot je poudaril Bratoš, je bil namen vaje predvsem ugotoviti pomanjkljivosti glede požarne varnosti objekta, saj zanj kot za vse ostale večstanovanjske stavbe na Maistrovi velja, da požarnega in evakuacijskega načrta sploh nimajo, prav tako ni določena smer evakuacije in točka zbirališča. Med vajo so stestirali suho hidrantno omrežje v objektu, ki ni bilo še nikoli uporabljeno, v vsakem nadstropju je bil tako gasilec, ki je preveril delovanje ventilov. Poskušali so reševati tudi z gasilsko avtolestvijo, a se je izkazalo, da gasilci niso mogli priti do ujetih v stavbi, saj je za normalen dostop »zaviral« objekt kotlovnice zraven večstanovanjske stavbe.

V vaji je sodelovalo 123 udeležencev in 26 vozil. Sodelovale so GE PGD Brežice, Brežice okolica, Bukošek, Kapele, Veliki Obrež, Pišece, Sromlje, Obrežje, Velika Dolina, Skopice, Cerklje ob Krki, Bizeljsko, Mihalovec in Cerina. Poleg gasilcev pa še Policijska postaja Brežice, Nujna medicinska pomoč Brežice, Civilna zaščita občine Brežice, za zadimljanje objekta so poskrbeli člani PGD Krška vas, ponesrečenci so bili člani PGD več gasilskih društev (Rakovec, Župelevec, Mali Obrež, Sela, Gabrje, Globoko, Spodnja Pohanca, Križe 1999, Pirošica, Orešje, Stara vas, Rigonce, Loče, Mostec in Sobenja vas, za logistično podporo pa sta bila zadolžena upravni odbor GZ Brežice in PGD Dečno selo. Načrtovan je bil tudi helikopter Slovenske vojske, ki bi rešil ujete s strehe večstanovanjske stavbe, a ga zaradi premočnega vetra ni bilo, tako da so zadnji ujeti stavbo morali zapustiti po zasilnih stopnicah.

In še epilog »požara v višjih nadstropjih«: pet mrtvih (dva zaradi skoka iz objekta) in približno 15 poškodovanih, med katerimi se je večina nadihala dima.

R. R.
« Nazaj na seznam