Časopis za pokrajino Posavje
20.02.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Ganljiva podelitev maturitetnih spričeval v Krškem

Objavljeno: Četrtek, 12.07.2018    Rubrika: NOVICE Redakcija
DSC_0040

Zlati maturant Matej Požun z županom in ravnateljico gimnazije

Po včerajšnji jutranji razglasitvi rezultatov splošne mature so na Gimnaziji Krško pozno popoldan podelili maturantkam in maturantom, ki so uspešno opravili maturo v spomladanskem roku, še spričevala. Za to priložnost so tako učitelji kot dijaki pripravili pravcato svečanost v krški Dvorani v parku, ki so jo pospremili s kulturnim programom, predvsem pa številnimi vzajemnimi, prisrčnimi in ganljivimi govori in gestami.

DSC_0042

Maturantje, ki so opravili maturo z odličnim in prav dobrim uspehom (manjka odsotna Nastja Modic), v družbi s tajnikom maturitetne komisije, županom in ravnateljico

Dolgoleten tajnik šolske maturitetne komisije Janez Firbas je izrazil zadovoljstvo spričo doseženih rezultatov, saj je bilo od skupno 21 dijakinj in dijakov, ki so opravljali splošno maturo, uspešnih 20 ali 95,24 %, kar je, kot je ponosno dejal Firbas, za dober odstotek in pol boljši uspeh od slovenskega povprečja, ki znaša 93,67 %. Ob tem je še povedal, da so maturantje izkazali pri opravljanju mature, ki so jo pričeli s pisanjem eseja 4. maja in jo zaključili z ustnim izpitom iz slovenščine 18. junija, visoko mero zrelosti, saj je ta potekala brez zapletov. Ob navedenih je poleg poklicne mature dodatni izpit splošne mature uspešno opravilo še deset dijakov Srednje poklicne in strokovne šole Krško.

Izmed učenk in učencev enega gimnazijskega oddelka Šolskega centra Krško-Sevnica je 30 točk zbral Matej Požun, ki se je s tem zapisal med zlate maturante, z odličnim uspehom jo je opravil Aljaž Bogolin, s prav dobrim uspehom ali več kot skupnim seštevkom 20 točk pa Eva Fritz, Žiga Kralj, Nastja Modic in Domen Peklar.

DSC_0064

Še zadnjič z razredničarko Alenko Jevšnik (spredaj)

Nemara pa se bo dijakom z najboljšim maturitetnim izkupičkom pridružil še kateri od skupno 20, saj je danes še rok, da se prijavijo na jesenski rok opravljanja splošne mature, v kolikor želijo izboljšati svoje ocene, v kolikor pa želijo podati ugovor na način izračuna izpitne ocene ali ugovor na oceno, pa lahko zahtevek za vpogled v izpitno dokumentacijo Republiškega izpitnega centra podajo še do prihajajoče sobote, 14. julija. Slednje, sodeč po besedah razredničarke Alenke Jevšnik, v primeru letošnje generacije krških maturantov ni izključujoče, saj, kakor je dejala, gre za vrhunsko generacijo, ki je v roku štiriletnega šolanja ušpičila marsikatero potegavščino, hkrati pa izkazala vrsto sposobnosti. Jevšnikova se je po ganljivem nagovoru vsem zahvalila, vsakemu posebej za trud in odlične osebne kvalitete, med drugim: »Hvala, ker ste kot razred sodelovali in odigrali prvo angleško igro. Hvala, ker ste pripravili lep večer ob dnevu žena in s svojimi barvami naslikali nepozabno sliko ljubezni z literarnimi avtorskimi prispevki, ter odigrali sodobno igro Romeo in Julija …. in še in še bi lahko naštevala, kaj vse ste naredili in s tem prispevali k prepoznavnosti naše gimnazije.«

V nadaljevanju je Jevšnikova še zadnjič svojim učencem razdelila priznanja in pohvale za dosežke na različnih področjih. Poleg trem, ki so 4. letnik zaključili z odličnim uspehom, so pohvale za sodelovanje na šolskih športnih tekmovanjih na vseh nivojih prejeli: Nastja Modic, David Kovačič, Miha Mirt, Jan Gorenc, Anže Kodelič, Tomaž Lindič, Vid Goričar in Žan Škrabl; pohvalo za aktivno sodelovanjih na šolskih in izven šolskih prireditvah Eva Fritz; Aljaž Bogolin za aktivno sodelovanje na šolskih in izven šolskih prireditvah, za nesebično pomoč sošolcem in sošolcu, ki se je izobraževal na daljavo, ob tem je bil tudi avtor in režiser prve igre v angleškem jeziku in avtor igre Romeo in Julija v sodobnem času; Tim Letnar je prejel pohvalo za osvojeno zlato priznanje na državnem tekmovanju Matemček; Matej Požun za osvojeno srebrno priznanje na državnem tekmovanju Matemček ter za zlato priznanje na državnem tekmovanju Logična pošast; Žiga Kralj za sodelovanje na šolskih športnih tekmovanjih, za sodelovanje pri vetrovniku in  osvojeno 2. mesto na državnem tekmovanju Mehanika; Domen Peklar za sodelovanje na šolskih športnih tekmovanjih, za osvojeno bronasto priznanje na šolskem tekmovanju iz logike, priznanje na državnem tekmovanju Matemček in srebrno priznanje na državnem tekmovanju iz projekcij in kotiranja PIKO ter Mehanika; Sabina Rožanc je prejela pohvalo za aktivno sodelovanje na šolskih prireditvah, šolskih tekmovanjih ter za uspešno vodenje frizbi ultimate, Jernej Repše pa za aktivno sodelovanje v šolski skupnosti in uspešno zastopanje dijakov v svetu zavoda šole, za sodelovanje na šolskih športnih tekmovanjih,  na tekmovanju iz znanja, za osvojeno 2. mesto na državnem tekmovanju iz Mehanike in za uspešno štiriletno vodenje razredne skupnosti.

DSC_0067

... in še zadnja skupinska pred Dvorano v parku

Še zadnjič uradno skupaj - vsi za enega, eden za vse - , v bodoče se bodo v tolikšnem številu bržkone srečevali le na obletnicah mature, je učiteljski zbor nagovoril v imenu sošolk in sošolcev Jernej Repše, razredničarka je bila deležna daril in številnih objemov, ostalim profesoricam in profesorjem pa so se maturantje oddolžili s šopki. Zbrane sta nagovorila tudi ravnateljica Gimnazije Krško in direktorica ŠC Krško-Sevnica Erna Župan Pirković ter župan občine mag. Miran Stanko, ki sta maturantom zaželela uspešen nadaljnji študij in srečo na življenjski poti.

B. M.
« Nazaj na seznam