Časopis za pokrajino Posavje
5.04.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Garažna hiša in novo reševalno vozilo

Objavljeno: Torek, 18.02.2020    Rubrika: NOVICE Redakcija
Garazna hisa ZD Sevnica (60)

Predaja ključev novega reševalnega vozila

V minulem petkovem zgodnjem popoldnevu je potekalo na gornji parkirni ploščadi novozgrajene dvoetažne garažne hiše pri Zdravstvenem domu Sevnica slovesno odprtje nove pridobitve, s katero se rešuje težava parkiranja vozil nujne medicinske pomoči ter osebnih službenih vozil.

GARAŽNA HIŠA IN NOVO REŠEVALNO VOZILO

Garazna hisa ZD Sevnica (5)

Garažna hiša je dobra naložba.

»14. marca lansko leto je bilo pridobljeno gradbeno dovoljenje za gradnjo objekta, ki ga danes predajamo namenu. Takoj smo pristopili k javnemu razpisu za izvajalca del in izbrano je bilo podjetje Ges d.o.o. iz Celja. Konec lanskega junija smo podpisali pogodbo za izvedbo del in julija se je začela gradnja. Danes investicijo, katere celotna vrednost je 320 tisoč evrov z davkom, predajamo v uporabo. Večino investicije je pokril Zdravstveni dom Sevnica iz lastnih sredstev,« je nizala podatke direktorica sevniškega zdravstvenega doma Vladimira Tomšič, ki se je zahvalila za podporo tudi Občini Sevnica, da je »hiša zdravja«, kot nekateri poimenujejo zdravstveni dom, dobila v pokriti vkopani garaži prostor za reanimobil, reševalna vozila in preostala vozila za nenujne ter sanitetne prevoze, medtem ko bodo na ploščadi novozgrajene stavbe parkirana vozila patronažne in drugih zdravstvenih služb, na ravni pritličja pa je zgrajena tudi nadstrešnica za kolesa.

Ob odprtju novih prostorov je zdravstveni dom bogatejši še za novo reševalno vozilo z vso potrebno sodobno medicinsko opremo. Zanj je bilo potrebno odšteti dobrih 157 tisoč evrov, pri čemer je Ministrstvo za zdravje prek razpisa prispevalo 44 tisoč evrov.

SATELITSKI URGENTNI CENTER JE NUJNOST

Garazna hisa ZD Sevnica (37)

Direktorica ZD Sevnica Vladimira Tomšič je poudarila še nujnost ureditve satelitskega urgentnega centra.

»Kaj še potrebujemo? Porebujemo novo organizacijo nujne medicinske pomoči,« je nadaljevala Tomšičeva in opozorila na geografsko raznolikost terena ter slabo cestno omrežje, ki otežuje dostopnost prebivalstva do kakovostnih in hitrih zdravstvenih storitev predvsem v nujnih primerih. Sevniški zdravstveni dom ima vrata Nujne medicinske pomoči odprta 24 ur na dan in v njej redno zaposlenega zdravnika, a upajo, da bodo še v letošnjem letu dobili triažno enoto satelitskega urgentnega centra.

Eden od načrtov nadaljevanja posodobitev je še nadzidava tretjega nadstropja. Naložba naj bi bila vredna okoli 1,7 milijona evrov in pri tem računajo tako na državno kot na občinsko denarno podporo.

UREJENA ZDRAVSTVENA SLUŽBA DAJE OBČUTEK VARNOSTI

»Urejena zdravstvena služba gradi visoko stopnjo zaupanja v kakovostne zdravstvene storitve,« je dejal sevniški župan Srečko Ocvirk in opozoril tudi na preventivne zdravstvene programe, ki vplivajo na dobro zdravstveno stanje občank in občanov. Novo pridobitev je označil kot pomemben korak k še večji varnosti in skrbi za sočloveka ter ob tem omenil še pomembno vlogo prvih posredovalcev. »Vidim, da so vas prišli podpret tudi številni iz sektorja zaščite in reševanja, gasilske zveze, gasilskega društva, policije, kajti takrat, ko je najhuje, ko najbolj potrebujemo nujno medicinsko pomoč, je sodelovanje z ostalimi službami izredno pomembno,« je nadaljeval župan in se vsem zahvalil za sodelovanje, direktorici pa podaril spominsko darilo ob novi pridobitvi.

Pred uradnim odprtjem je potekal še blagoslov vozila in objekta, otvoritveno slovesnost pa je s kulturnim programom popestrila plesna skupina OŠ Sava Kladnika Sevnica.

S. R.
« Nazaj na seznam