Časopis za pokrajino Posavje
17.09.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Gasilci iz Bistrice ob Sotli že komaj čakajo

Objavljeno: Četrtek, 10.12.2020    Rubrika: NOVICE Redakcija
bistrica_ob_sotli_gradnja_gasilskega_doma (6)

Nastajajoč nov večnamenski objekt v Bistrici ob Sotli

V Bistrici ob Sotli že lepo raste nov gasilski dom, ki bo hkrati tudi večnamenski objekt, kar bo velika pridobitev ne samo za domače gasilce, ampak tudi za Bistrico ob Sotli. Trenutno že poteka faza priprave za gradnjo strehe, rok dokončanja del pa je 30. maj 2021.

bistrica_ob_sotli_gradnja_gasilskega_doma (9)

Delavci bizeljskega podjetja Gradlin d.o.o. v teh dneh pripravljajo vse potrebno za gradnjo strehe objekta.

Župan bistriške občine Franjo Debelak je pojasnil, da so se za gradnjo novega gasilskega doma odločili predvsem iz dveh razlogov – obstoječi gasilski dom se nahaja na šolskem prostoru, kjer želijo zgraditi novo telovadnico in prizidek vrtcu, prav tako je njegova lokacija zelo neustrezna, saj je izvoz zelo otežen. »Za nov gasilski dom smo iskali kar nekaj lokacij, na koncu smo se odločili za to, kjer je zdaj že zrasel nov objekt, in vedno bolj sem prepričan, da je izbrana lokacija prava,« poudarja Debelak in dodaja, da bo v novem domu poleg štirih garaž, pisarne, kuhinje, sanitarij in dvigala velika pridobitev tudi velika dvorana na podstrešju, ki bo lahko sprejela približno 200 ljudi. Namenjena bo različnim druženjem, dogodkom, prireditvam, »seveda ko se bomo spet lahko družili ter prirejali kulturne in druge prireditve«. Nove prostore bodo lahko koristila tudi krajevna društva, »saj bo novemu objektu treba dati tudi vsebino«. Istočasno urejajo nov dostop in župan se nadeja, da ga bodo lahko v prihodnosti ob dogovoru z lastniki zemljišč povezali tudi s šolskim območjem. Vrednost gradbenih del po pogodbi z izvajalcem Lesnina MG Oprema d.d. znaša slabih 647 tisoč evrov z DDV.
Franjo Debelak (1)

Župan Franjo Debelak

Med podizvajalci so tudi lokalni obrtniki, med njimi podjetje Gradlin d.o.o. z Bizeljskega. Župan je zelo zadovoljen z izvajanjem del, trenutno poteka faza priprave za gradnjo strehe. Zaradi določenih sprememb v projektu bodo realizacijo strehe mogoče zamaknili za kak teden, pravi Debelak, ki računa, da bo narejena še letos ali takoj v začetku januarja. Rok dokončanja del je 30. maj 2021 in verjame, da bo ta rok tudi dosežen.

Izvozna pot bo veliko bolj varna

Andrej Knezić

Predsednik PGD Bistrica ob Sotli Andrej Knezić

Na selitev lokacije gasilskega doma so pristali tudi bistriški gasilci. Kot pravi predsednik PGD Bistrica ob Sotli Andrej Knezić, že komaj čakajo in se veselijo nove pridobitve, saj se zavedajo, da so z obstoječim domom v napoto razvoju šolskega okoliša, nov gasilski dom bo tudi večji, sodobnejši, še posebej pa je pomembno, da bo izvozna pot veliko bolj varna, saj je zdaj izvoz zelo nepregleden, oviro pri speljevanju vozil predstavlja tudi škarpa, ki je označena kot kulturni spomenik in se je zaradi tega ne da premestiti. »Pa tudi v primeru intervencije v času trajanja šolskega pouka smo morali biti vedno pazljivi zaradi otrok, ki se gibljejo v okolici šole,« je dejal Knezić, ki meni, da bo glede na velikost novega doma tudi Bistrica pridobila lepe prostore, kjer se bodo lahko odvijale prireditve, in to še vedno v središču kraja. Kot še navaja, se bo nov dom ogreval na pelete, kar pomeni energetsko učinkovit način ogrevanja. Velika pridobitev tudi za gasilce bo nova dvorana, ki bo po novem velika okoli 160 kvadratnih metrov, zdaj so se namreč na skupščinah že kar malo drenjali, saj je dvorana v starem gasilskem domu dosti manjša. Sicer pa ima PGD Bistrica ob Sotli približno 110 članov, Knezić je predsednik društva od leta 2018.

R. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»