Časopis za pokrajino Posavje
29.11.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Gasilska zveza Brežice obeležila 60 let delovanja

Objavljeno: Ponedeljek, 30.11.-0001    Rubrika: NOVICE
Gasilska zveza Brežice obeležila 60 let delovanja

Viteška dvorana gradu Brežice je bila minuli petek prizorišče svečane prireditve ob praznovanju 60. obletnice delovanja Gasilske zveze Brežice. Na prireditvi so prostovoljnim gasilskim društvom kot posameznikom podelili številne plakete, odlikovanja in skulpture.

Številne povabljene goste in predstavnike društev, ki sestavljajo GZ Brežice, je nagovoril njen predsednik Mihael Boranič. Dejal je, da je minilo 60 let od takrat, ko so ukinili okrajne gasilske zveze in članstvo tesneje povezali po občinah. Posavje je tako ob sevniški in krški dobilo še Gasilsko zvezo Brežice. »Če danes pobrskamo po starih arhivskih listinah, nas lahko nekateri podatki celo presenetijo. Le redkim iz mlajše generacije je namreč znano, da smo pred 60 leti v zvezi lahko povezali kar 29 prostovoljnih gasilskih društev in eno industrijsko ter smo v svojo sredo sprejeli tudi dve godbi na pihala,« je povedal Boranič in dodal, da so jih na nekaterih drugih področjih delovanja pričakali problemi. »Na območju nove GZ smo takrat imeli en sam rabljen avtomobil, ki je bil v lasti PGD Brežice, in moped Tomos, ki smo ga podedovali od okrajne GZ. V takih razmerah se tudi finančna osnova naše dejavnosti ni pretirano izboljšala, saj je takratna družba zagotovila le denar za plačilo tajnika in gorivo za motor. Res pa je, da se je vodstvo zveze kadrovsko močno okrepilo, saj je z okrajne GZ v novoustanovljeno prišlo kar pet preizkušenih članov, ki so z drugimi člani novoizvoljenega organa orali ledino brežiškega gasilstva. Med njimi je bil še danes edini živeči in tu prisotni član prvega UO tov. Anton Bruderman st.,« je poudaril.

Leto 1977 je prineslo novo pomembno prelomnico. Ustanovitev samoupravnih interesnih skupnosti za požarno varnost je prinesla velike spremembe v financiranju prostovoljnega gasilstva in gasilske dejavnosti nasploh. Tudi v brežiški občini se je zaradi tega pričelo obračati na bolje. Gradili so se novi gasilski domovi in obnavljali stari, GZ je postajala tudi vse bolj opremljena. Ob srebrnem jubileju je bila GZ Brežice zaupana organizacija 9. kongresa slovenskih gasilcev s 5600 udeleženci iz cele Slovenije. Kot je še omenil Boranič, so v letu 1999 kategorizirali društva in v naslednjih dveh letih sprejeli še druge pomembne dokumente, s katerimi skrbijo za dolgoročno opremljanje društev in izobraževanje članstva GZ. »To ostaja poglavitna usmeritev naše zveze tudi v prihodnje, ki ji kot nič manj pomembno dodajamo skrb za preventivno delovanje. Pomembno je poudariti, da smo gasilci pomemben dejavnik v sistemu zaščite in reševanja, podpisana pogodba z županom o opravljanju javne službe v občini Brežice je dokaz, da so vodstva in članstvo v PGD vedno spoštovali svoje poslanstvo z mislijo: 'Mi pripravljeni pomoči, smo podnevi in ponoči.' Boranič je še izpostavil, da je v GZ Brežice danes vključenih 31 teritorialnih gasilskih društev, eno industrijsko društvo in ena godba na pihala. Dan in noč je pripravljenih 730 izobraženih operativnih članov, 250 članic, 280 gasilskih veteranov ter 280 pionirjev in mladine. Operativno so PGD vključena v devet sektorjev.

Slavnostni govornik je bil brežiški župan Ivan Molan. Med drugim je dejal, da je tudi sam spoznal gasilstvo že kot pionir. Kasneje je deloval kot predsednik gasilskega društva in nadzornega odbora gasilske zveze. »Odkar sem pred dobrim desetletjem prevzel funkcijo župana, sem postal tudi prvi gasilec v občini. To pomeni, da sem odgovoren za zaščito pred požari v občini, pri tem pa mi pomagajo tako GZ kot društva. Marsikdo se še vedno ne zaveda teže odgovornosti ob nenehni skrbi za požarno in ostalo varnost v občini Brežice. Pogosto se nam zdi samoumevno, da se na pomoč ob nesrečah najprej odzovejo gasilci. Prepogosto od gasilcev pričakujemo preveč in premalokrat pomislimo, da rešujejo nas in naše imetje na račun svoje varnosti,« je povedal Molan in še dodal, da so proračunska sredstva, ki jih vsako leto občina namenja gasilski zvezi in društvom, zelo zaslužena in predstavljajo le delno nadomestilo za pogumno prostovoljno delo gasilcev. Dolžnost lokalne skupnosti je, da gasilcem kot priznanje njihovega prostovoljnega dela zagotovi sredstva za izobraževanje in kakovostno opremo, je poudaril.

V nadaljevanju sta Boranič in poveljnik GZ Brežice Darko Leskovec vsem društvom in številnim posameznikom, ki nesebično stojijo ob strani GZ Brežice, podelila plakete, odlikovanja in skulpture. Med drugim je skulpturo dobil tudi Anton Bruderman st., član prvega UO GZ Brežice, župan Molan pa je GZ ob 60-letnici delovanja podelil tudi plaketo Občine Brežice. Med prejemniki priznanj so bili tudi predstavniki Gasilske zveze Slovenije, GZ Krško, Sevnica in Šmarje pri Jelšah ter hrvaških gasilskih zvez in društev. V kulturnem programu prireditve, ki jo je povezoval Ivan Urek, so nastopili Vokalna skupina Aria, učenci Glasbene šole Brežice, na grajskem dvorišču pa so udeležence prireditve že na začetku pozdravili člani Gasilskega pihalnega orkestra Loče z dobovskimi mažoretkami.

R. R.

« Nazaj na seznam
»