Časopis za pokrajino Posavje
3.12.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Gasilska zveza Brežice opravila redno letno skupščino

Objavljeno: Ponedeljek, 30.11.-0001    Rubrika: NOVICE
Gasilska zveza Brežice opravila redno letno skupščino

Vodstvo Gasilske zveze Brežice ter predstavniki vseh 31 prostovoljnih gasilskih društev in enega industrijskega gasilskega društva, ki so vključena v zvezo, so se v petek zbrali v Gostilni Cetin na Mostecu, kjer so opravili 59. skupščino zveze.

Po kulturnem uvodu v izvedbi Kolednikov iz Bušeče vasi je sledila določitev organov skupščine. Tako je glavno besedo v nadaljevanju prevzelo delovno predsedstvo s predsednikom Francem Urekom na čelu. Poročilo o delovanju zveze v lanskem letu je predstavil predsednik GZ Brežice Mihael Boranič. Dejal je, da je število članov v PGD še kar zadovoljivo, tako da lahko operativne enote svoje delo opravljajo nemoteno. Dan gasilcev GZ Brežice je lani potekal na Skopicah, kjer je domače društvo praznovalo 80-letnico, prav tako pa so potekale slovesnosti v Župelevcu ob 60-letnici, v Krški vasi ob 80-letnici, v Cerkljah ob Krki ob 110-letnici in na Bizeljskem ob 120-letnici PGD.

Poveljnik Darko Leskovec je predstavil poročilo o delu operative GZ Brežice. Tekmovanje gasilcev GZ Brežice je lani potekalo v sodelovanju s PGD Obrežje v Slovenski vasi, kjer je svoje veščine prikazalo devet enot pionirjev, šest enot mladincev, dve enoti članic A, sedem enot članov A, enota članic B, štiri enote članov B in dve enoti starejših gasilcev. Prve tri uvrščene enote so GZ Brežice uspešno zastopale na regijskem tekmovanju v Sevnici. Na letošnje državno tekmovanje GZ Slovenije se je uvrstila po ena enota pionirjev, mladincev, članic in članov B ter starejših gasilcev. Na občinski gasilski vaji, kjer so gasili »gorečo« občinsko stavbo v Brežicah, je sodelovalo 157 gasilcev in 28 gasilskih vozil. Analiza vaje je pokazala, da so takšne vaje smiselne zaradi usposabljanja gasilcev in prikaza njihovega dela širši javnosti. V letu 2013 so posredovali v 64 intervencijah, v katerih je sodelovalo 900 gasilcev s 196 vozili, in skupno vložili 1623 ur dela. Po enkrat so intervenirali še v letalskem prometu, v nesreči z nevarno snovjo in zaradi plazov oz. vdorov, šestkrat zaradi poplav, meteorne vode ali podtalnice, opravili so dve intervenciji požarov v komunalnih zabojnikih, 23 intervencij požarov na objektih, dve intervenciji požara v prometnih sredstvih, deset intervencij požarov v naravi, 16-krat so nudili tehnična in druga pomoč ter dvakrat intervenirali v vetrolomu. »Operativa je rdeča nit gasilske organizacije. Tu se vse začne in se lahko tudi vse konča,« je še dejal Leskovec.

Predstavljena so bila še poročila o delovanju gasilk, veteranov, nadzornega odbora, verifikacijske komisije ter finančno poročilo. Predsednik Boranič pa je v planu dela za leto 2014 med drugim omenil, da bo letošnji dan gasilcev GZ Brežice 21. junija v Dečnem selu ob 80-letnici domačega društva, da bodo tokrat občinsko gasilsko vajo izvedli na primeru požara v naravnem okolju, da se bodo med drugim udeležili tekmovanja za pokal bana Jelačića v Zaprešiću ter da mlade gasilce letos čakata kviz in poletni tabor. Letos se zaključuje tudi nabava vozila GVC 16/25 za PGD Skopice, začele pa se bodo tudi priprave na obeležitev 60-letnice delovanja GZ Brežice v letu 2015.

Na skupščini so potrdili še predlog spremembe statuta GZ Brežice, in sicer so pri členu o delovanju upravnega odbora dodali točko, ki se glasi: »UO sprejema druge splošne akte, ki jih ne sprejema skupščina.« S tem bo imel sedaj UO pri sprejemanju aktov več pristojnosti. Na novo so imenovali Žigo Rudmana (PGD Skopice) na mesto pomočnika poveljnika za naprave za zaščito dihal in Bojana Zupančiča (PGD Sela pri Dobovi) na mesto pomočnika poveljnika za gasilsko tehniko, omenjenih funkcij pa razrešili Andreja Dornika (PGD Pirošica) in Ivana Šelerja (PGD Gabrje pri Dobovi).

Plaketo GZ Brežice sta prejela Vilko Vogrinc za delo na operativnem in organizacijskem področju ter Darko Leskovec za delo na operativnem področju. Priznanja za uspešno delo ter zasluge in prispevek k razvoju gasilstva, zaščite in reševanja je prejelo 19 gasilcev in ena gasilka: Sandi Bratoš, Miran Rudman, Herman Premelč, Štefan Kramžer, Aleš Zorko, Kristijan Simončič, Bojan Zupančič, Peter Plejič, Jožef Štraser, Georg Stupar, Peter Herakovič ter v odsotnosti Andrej Pavlovič, Valentin Duhanič, Andrej Dornik, Damjan Gerjevič, Marko Kovačič, Mitja Račič, Mitja Pantaler, Jožef Krulc in Nevenka Simon.

Ob koncu so prisotne med drugim pozdravili še član poveljstva GZ Slovenije in poveljnik regije Posavje Gašper Janežič, župan Ivan Molan, predstavnik Hrvatske vatrogasne zajednice Josip Gerjević in novi vodja Regijskega centra za obveščanje Brežice Borut Kolenc. Skupščina se je zaključila s sproščenim druženjem vseh prisotnih gasilk in gasilcev ter gostov.

R. R.

« Nazaj na seznam
»