Časopis za pokrajino Posavje
3.12.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Gasilska zveza Brežice »armada s prek 3000 prostovoljci«

Objavljeno: Sobota, 06.10.2018    Rubrika: NOVICE Redakcija
dan_gasilcev_gasilske_zveze_brezice20

Praporščaki prostovoljnih gasilskih društev Gasilske zveze Brežice med slovensko himno

Gasilska zveza Brežice je v petek v dvorani MC Brežice s slavnostno prireditvijo počastila dan gasilk in gasilcev GZ Brežice. Na enem mestu so se zbrali predstavniki vseh 31 prostovoljnih gasilskih društev in enega industrijskega gasilskega društva, ki sodijo pod okrilje brežiške gasilske zveze. Letos je dogodek sovpadel s praznovanjem Brežiškega oktobra in mesecem požarne varnosti.

dan_gasilcev_gasilske_zveze_brezice30

Prve vrste so zasedli člani poveljstva GZ Brežice in povabljeni gostje.

Po glasu fanfar so na oder najprej prišli praporščaki vseh društev pod poveljstvom Ivana Rožmana. Sledil je nagovor predsednika GZ Brežice Hermana Premelča, ki je izpostavil, da je GZ Brežice »armada s prek 3000 prostovoljci«. Ponosni so na letošnje pridobitve: gasilsko vozilo z vodo GVV-1 za PGD Križe 1999, gasilsko vozilo s cisterno GVC 16/25 za PGD Obrežje, motorne brizgalne Rosenbauer 8/8 za PGD Mali Obrež, Mostec in Sela. Po Premelčevih besedah so z novimi pridobitvami dosegli višjo raven požarne varnosti, požarnih okolišev in celotne občine Brežice. V naslednjem letu nadaljujejo z dolgoročnim planom opremljanja gasilskih enot, in sicer načrtujejo nabavo podvozja za GVC in manjšega gasilskega vozila. Premelč je povedal, da se danes gasilci spopadajo z različnimi izzivi, ne samo z gašenjem požarov, posredovanja so vedno težja, strokovno zahtevnejša in nevarnejša. Dopolnilnih usposabljanj za specialnosti v izobraževalnih centrih na Igu in v Sežani se gasilci radi udeležujejo. Prijav je veliko več, kot je razpoložljivih mest, je omenil Premelč in dodal, da daje poveljstvo GZ Brežice veliko pozornost permanentnemu izobraževanju gasilskih enot, v ta namen izvaja tudi preverjanje usposobljenosti gasilskih enot na vadbenem poligonu v Slovenski vasi. Navedel je, da je na nedavnem državnem tekmovanju barve gasilske zveze zastopalo pet tekmovalnih enot, in sicer pionirji PGD Cerina, članice A in B ter člani B PGD Spodnja Pohanca in starejši gasilci PGD Kapele.

dan_gasilcev_gasilske_zveze_brezice45

Pionirji PGD Cerina v elementu

Letos je bil del proračunskih sredstev namenjen za sofinanciranje vzdrževanja gasilskih domov, kar je bil do zdaj izključno strošek posameznega gasilskega društva. V zadnjih letih opažajo povečano število predvsem tehničnih intervencij (odpiranje vrat, pomoč pri prenosu obolele osebe, napadi os in sršenov). »V letošnjem letu so naše enote sodelovale in posredovale že na 102 intervencijah,« je pristavil. Ni pozabil omeniti tudi dobrega dela in pomena gasilske mladine, članic in veteranov. Za boljše informiranje o samem delu GZ Brežice imajo do konca leta namen posodobiti in aktivirati spletno stran GZ Brežice, na kateri bodo imela svojo podstran vsa prostovoljna gasilska društva, ustvarili pa bodo tudi profil na družbenih omrežjih. Ker je tematika letošnjega meseca požarne varnosti namenjena številki za klic v sili 112, gasilci pa bodo izvajali tudi druge aktivnosti, povezane s požarno varnostjo, še posebej v stavbah kulturne dediščine, bo še ta mesec na to temo pripravljena tudi vaja GZ Brežice, je še dejal Premelč.

V imenu Gasilske zveze Slovenije je navzoče pozdravila članica UO in predsednica regije Posavje Ana Somrak. Poudarila je, da je posavska regija, kar se tiče gasilstva, ena izmed boljših in bolj odzivnih, saj se vedno številčno odzove, ko je treba priskočiti na pomoč ostalim regijam pa tudi izven meja naše države. »Gasilci Posavja smo dobro organizirani in to vedo tudi naši župani, zato lahko rečem, da imamo vsi odlično podporo s strani občin. Tako županov kot seveda tudi tistih, ki nas najbolj potrebujejo, nikoli ne razočaramo,« je dejala in omenila, da v regiji Posavje deluje 74 PGD, povečali so se tudi za eno industrijsko društvo. Po njenih besedah se večkrat zgodi, da je vsako leto še več takih, ki bi se radi izobraževali oz. usposabljali, a razpisi na nivoju GZ Slovenije vedno tega ne omogočajo. Spregovoril je tudi brežiški župan in ’prvi gasilec v občini’ Ivan Molan, ki je izpostavil pomen gasilskih domov, ki že zdavnaj niso več namenjeni samo gasilcem, ampak so postali kar središče krajev, kjer se zbirajo krajani in se dogajajo različne prireditve in druge dejavnosti. »Brez gasilcev si ne predstavljam življenja v kraju,« je dejal in dodal, naj bodo gasilci ponosni na svoje delo, ki je zelo plemenito, čeprav to delo ni plačano, a tudi ni zastonjsko, saj jih vsi ljudje, ki potrebujejo pomoč gasilcev, zagotovo zelo cenijo.

Med udeleženci prireditve, ki jo je povezovala Damjana Arh, so bili tudi poveljnik regije Posavje Gašper Janežič, častni predsednik GZ Brežice in nagrajenec Matevža Haceta Mihael Boranič, častni poveljnik GZ Brežice in nagrajenec Matevža Haceta Franc Urek, nagrajenec Matevža Haceta Vinko Cvetkovič, predstavniki gasilskih zvez Krško, Sevnica in Šmarje pri Jelšah ter hrvaških gasilskih zvez Brdovec, Samobor, Zaprešić in Jastrebarsko. Prisotni so bili tudi pionirji PGD Cerina, ki so na odru prikazali eno od tekmovalnih vaj. Na državnem tekmovanju v Gornji Radgoni so osvojili zelo dobro 11. mesto v kvizu, podrli pa tudi državni rekord v vezanju vozlov, ki ga bo težko preseči. Za kulturni dodatek so poskrbeli trobilna zasedba Glasbene šole Brežice (mentor Toni Škaler) in harmonikar Erik Hočevar (mentor Niko Ogorevc) ter Vokalna skupina Aria.

R. R.
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

27.11.2019 | Redakcija

Staro napajalno korito

04.09.2020 | Sporočilo

Evrosad - zakaj k nam?