Časopis za pokrajino Posavje
18.08.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Gimnazija Brežice (lanskih) 75 let obeležila s predstavitvijo pesniške zbirke Kaje Nakani

Objavljeno: Sobota, 11.09.2021    Rubrika: NOVICE Redakcija
DSC_0040

Kaja Nakani je ob 75. obletnici Gimnazije Brežice izdala in predstavila svojo prvo pesniško zbirko, ki jo je poimenovala Kronotop.

Gimnazija Brežice, ki je v lanskem letu dopolnila 75 let svojega obstoja, a tega jubileja zaradi vseh ukrepov, povezanih z epidemijo novega koronavirusa, ni mogla primerno obeležiti, je minuli petek s prireditvijo na brežiškem grajskem dvorišču kljub vsemu spomnila na ta pomemben mejnik v zgodovini gimnazije, ob tej priložnosti pa je bivša dijakinja Kaja Nakani predstavila tudi svojo prvo izdano pesniško zbirko.

DSC_0055

Ena od nastopajočih v programu, Zala Rostohar, je Kajino pesem prebrala z zavezanimi očmi, usti, rokami in nogami.

Ravnatelj Uroš Škof je uvodoma pojasnil, da bi si v naslednjem mesecu, ko praznuje občina Brežice, želeli svoj jubilej obeležiti s številnimi prireditvami, a ker je jesen pred nami nejasna in je bila pesniška zbirka pripravljena za izdajo, so se odločili, da kar na hitro priredijo kulturni večer. Pozdravil je nekdanje in sedanje profesorje brežiške gimnazije, nekdanje dijake, Kajine starše, ostale prijatelje gimnazije, direktorico Posavskega muzeja Brežice, ki je za izpeljavo dogodka dal na razpolago grajsko dvorišče, Alenko Černelič Krošelj in Lavro Kreačič, ki se je kot vodja Kabineta župana prireditve udeležila v imenu Občine Brežice.

Večina prireditev bo potekala ob 80. obletnici gimnazije

DSC_0108

Sodelujoči na prireditvi z ravnateljem Gimnazije Brežice Urošem Škofom

Škof je povedal, da so na Gimnaziji Brežice želeli v letu 2020 obeležiti 75. obletnico delovanja šole. "Dogodki, ki so nas nekako presenetili, so večino naših prireditev prestavili na 80. obletnico. Ne glede na to smo le nekaj naredili v počastitev 75 let šole, med drugim je to tudi zbirka Kaje Nakani, ki jo danes predstavljamo," je še navedel in dodal, da je njena zbirka pregled preteklosti - avtorica je nekdanja dijakinja gimnazije - in sedanjosti, saj so ilustracije nastale pod prsti sedanje dijakinje. Omenil je, da je za oblikovanje zbirke poskrbel gimnazijski profesor Gregor Horžen, tako da je ta knjižica v celoti nastala s pomočjo nekdanjih in sedanjih dijakov ter tudi profesorjev. "Pomemben kamenček v mozaik so tudi profesorice in profesorji šole, ki so avtorico skozi celotno šolanje usmerjali in spodbujali na njeni pesniški poti. Verjamem, da boste z veseljem prebrali Kajino pesniško zbirko," je dejal ravnatelj in izrazil upanje, da ta večer predstavlja začetek vračanja različnih dejavnosti v življenje šole, kot so obšolske dejavnosti, kulturne prireditve, ki so jih imeli v preteklosti. Ob tej priložnosti je povabil tudi še na en dogodek, ki ga pripravljajo, in sicer bodo 20. oktobra ob 11. uri na šoli predstavili zbornik ob 75-letnici Gimnazije Brežice.

Nenavadno leto primeren trenutek, da je zbirka Kajinih pesmi ugledala luč sveta

DSC_0120

Kaja s sestro Liano, ki je poskrbela za ilustracije pesniške zbirke, in staršema


"Tisti, ki me imajo radi, vedo, kako sem vesela, da sem lahko nocoj tukaj in vam predstavim delček pesmi iz moje prve pesniške zbirke Kronotop, med njimi sta dve tudi uglasbeni. Čeprav sem idejo o pesmarici že dolgo nosila s seboj, se kljub prigovarjanju družine in prijateljev kar nekaj let nisem odločila svojih pesmi deliti s svetom, saj se mi ni nikoli zdel pravi trenutek. Potem pa je prišlo tako nenavadno leto, polno nepričakovanih čustev, razpletov, novih spoznanj, negotovosti, stalnic ... in ravno zato se mi je končno zdel primeren trenutek, da pesmi podelim s svetom," je dejala Kaja, dipl. slovenistka, doma iz Brežic, in nadaljevala: "Da pa je vse skupaj še bolj čarobno, je moja zbirka izšla ob 75. obletnici Gimnazije Brežice, šole, ki sem jo včasih obiskovala in kamor se še zmeraj rada vračam." Omenila je še, da so nekatere pesmi nastajale v gimnazijskih klopeh, pesniti pa je začela že lep čas nazaj, v osnovni šoli. Njena prva 'uspešnica' je bila pesem z naslovom Krt, ki jo je prebrala Larisa Putrih Šetinc.

V nadaljevanju programa so nastopajoči prebrali (in zapeli) nekaj Kajinih pesmi iz zbirke Kronotop, ki jo je razdelila na tri poglavja - Naš kronotop (pesmi, ki so nastale "kdove kje in kdove kdaj"), Najin kronotop (prepletanje nerimanih pesmi s pesmimi, ki vsebujejo rime) in Moj kronotop (svet, v katerem se vse ujema in rimano objema, svet poezije). Nastopali so: Liana in Kaja Nakani, Hana in Mia Jurman, Larisa Putrih Šetinc, Zala Rostohar, Lovro Pečnik in Kristian Franić. Za spremno besedo zbirke sta poskrbela Judita Marolt in Uroš Škof, za ilustracije Liana Nakani, za fotografijo Žan Mladkovič in SMM Multimedia ter za oblikovanje Gregor Horžen in Jaka Tomše.

Kaja, ki je izbrane pesmi poimenovala po rdeči niti zbirke - Kronotop, se je ob izidu svoje prve pesniške zbirke zahvalila svoji družini in najbližjim ter Gimnaziji Brežice, ki je omogočila njen izid. "Hvala profesoricam in profesorjem, ki so me skozi celotno šolanje usmerjali in vzpodbujali pri hoji po pesniški poti, hvala prijateljem, ki so mi pomagali in se z menoj veselili izida zbirke. Ker verjamem, da je vsaka odločitev, vsak trenutek v življenju 'sogradnik' nas, da smo v tem trenutku takšni, kot smo, hvala tudi vsem, ki so bili na kakršen koli način del moje (pesniške) zgodbe. In še posebej hvala vsem, ki so na kakršen koli način pripomogli, da smo danes tukaj, da je ta prireditev potekala tako, kot je, vsem, ki so bili napisani na vabilu, vsem, ki so trdo delali v ozadju prireditve, in seveda najlepša hvala vsem vam, ki ste prišli in nas pogledali," so bile Kajine zaključne besede.

R. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte