Časopis za pokrajino Posavje
30.03.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Gripa: med obolelimi predvsem veliko otrok

Objavljeno: Sreda, 12.02.2020    Rubrika: NOVICE Redakcija
gripa-pexels-photo-266679.
Ker je 'sezona' gripe in drugih obolenj na vrhuncu oz. je ponekod obolelih za njo več kot običajno v tem času, smo preverili, kako je v Posavju – kaj pravijo v zdravstvenih ustanovah, šolah in domovih za starejše.

Zdravstvene ustanove: gripa zlasti med otroki

splosna bolnisnica brezice (10)

Splošna bolnišnica Brežice

Po besedah strokovne direktorice Splošne bolnišnice Brežice Mojce Savnik Iskra so v drugi polovici januarja 2020 pričeli beležiti večje število okužb dihal in gripe. Odrasli pacienti z gripo, ki potrebujejo hospitalno obravnavo,  so nameščeni na internem oddelku, otroci pa na pediatričnem oddelku. »Med odraslo populacijo  letos ne opažamo porasta števila obolelih za gripo glede na predhodna leta, veliko večje pa je število obolelih za gripo in gripi podobnih obolenj pri otrocih. Po mnenju pediatrov je bilo zadnji mesec v njihovi ambulanti med pregledanimi vsaj 80 % otrok s simptomi teh obolenj,« pravi zdravnica. Zabeležili so tri primere hude gripe oz. primere, ko se iz gripe razvije pljučnica, ki lahko privede do dihalne odpovedi, ki zahteva umetno ventilacijo. »Med odraslimi bolniki prihaja do zapletov pri populaciji, starejši od 65 let, večina med njimi ima vsaj eno  kronično  bolezen ali imunsko pomanjkljivost, ki je vezana na osnovno bolezen ali način zdravljenja osnovne bolezni. Večina zbolelih ni bila cepljena,« še pojasnjuje. Zaradi porasta števila okužb in gripe so v bolnišnici  omejili obiske na eno zdravo osebo na posameznega bolnika. Z odzivom svojcev oziroma obiskovalcev niso zadovoljni, saj velikokrat ne upoštevajo navodil in s svojim vedenjem ogrožajo svojce in druge hospitalizirane bolnike. Opozarjajo jih tudi na higieno rok , predvsem na razkuževanje rok pred vstopom v bolnišnico in po končanem obisku, ter na higieno kašlja.

Zdravstveni dom Krsko (5)

Zdravstveni dom Krško

Kot je sporočila direktorica ZD Krško Tatjana Fabjančič Pavlič, v splošni ambulantah v Krškem, Senovem in Kostanjevici ne opažajo povečanja števila pacientov z znaki gripe, je pa veliko prehladov, angin in pljučnic. Vrh je bil v preteklem tednu, v tem tednu pa že opažajo upad. V kostanjeviški ambulanti imajo celo občutek, da je obolelih manj kot lani. Medtem pa v predšolskem in šolskem dispanzerju opažajo v primerjavi z lansko sezono vsaj dva- do trikrat večjo obolevnost. »Dokazali smo okužbe z  virusom influence tipa A, B nekaj adenoviroz, pa tudi okužbe s RSV virusom, ki najbolj prizadene otroke v prvem letu  življenja in je glavni krivec za dihalne stiske,« pravi Fabjančič Pavličeva. »Opažamo torej visoko obolevnost pri predšolski in šolski populaciji, nekoliko tudi pri njihovih starših. Otroci so to sezono bolj prizadeti, okužba traja dlje časa, temperature so visoke od 39 do 40 stopinj in vztrajajo pri nekaterih tudi cel teden. Sedaj opažamo že zaplete po gripi kot pljučnico ali vnetje srednjega ušesa. Slednjega je manj, ker so cepljeni proti pnevmokoku. Staršem priporočamo, da v prihodnje otroke cepijo proti gripi,« je še sporočila.

Da v zadnjih 14 dneh beležijo porast števila obolelih zaradi gripe, kar je posledica majhne precepljenosti, je sporočil direktor ZD Brežice Dražen Levojević. Med obolelimi so najbolj ogroženi otroci, nosečnice, starejši s kroničnimi boleznimi.
 
Odgovore ostalih zdravstvenih domov še pričakujemo.
 
V šolah je najhujše že mimo
 
os_brezice_rastoca_knjiga8

OŠ Brežice

V največji med osnovnimi šolami v brežiški občini, OŠ Brežice, se v teh dneh soočajo s pojavom gripe med učenci. Najprej je »udarila« predvsem med mlajšimi učenci (prva triada), saj jih je prejšnji teden manjkalo 300, kar predstavlja tretjino vseh učencev na šoli (900). Tisti, ki se še niso dobro pozdravili, ponovno zbolevajo. V tem tednu pa opažajo, da se z gripo – največ se pojavljajo kašelj, vročina in prebavne težave – spopadajo predvsem starejši učenci. Po besedah ravnateljice mag. Marije Lubšina Novak so se v teh dneh iz šole v naravi vrnili učenci šestih razredov, pri čemer jih je devet zaradi bolezni moralo predčasno domov, ostali pa zbolevajo zdaj, po vrnitvi s Pohorja. Ravnateljica predvideva, da je vzrok za njihovo odsotnost tudi ta, ker so se v času šole v naravi vsakodnevno družili in se zadrževali v istem prostoru. Kot nam je še povedala, letos gripa na brežiški šoli razsaja še bolj kot pretekla leta, predvsem velja to za mlajše učence. »Upamo, da se bo stanje kmalu umirilo in bodo vsi spet zdravi vsaj do zadnjega tedna v februarju, ko so na vrsti zimske počitnice, da bodo vsi lahko uživali v prostih dneh,« je še dejala ravnateljica.
 
Iz OŠ Jurija Dalmatina Krško je ravnateljica Valentina Gerjevič sporočila, da zadnjih 14 dni na šoli zaznavajo več odsotnosti učencev od pouka zaradi viroze, gripe, obolenj dihal, trebušnih obolenj … »Število odsotnih učencev na dan 31. 1. 2020 je bilo 190 učencev (od 791), kar pomeni 24 %, 11. 2. pa 144 učencev oz. 18 %. To pomeni, da se število odsotnosti oz. obolenj zmanjšuje. Tudi med zaposlenimi so odsotnosti, vendar kljub temu pouk nemoteno poteka,« so nam odgovorili.

Ravnateljica OŠ Sava Kladnika Sevnica Mirjana Jelančić pravi, da je pri njih najhujše mimo. »Manjkalo je od 17 do največ 22 % odstotkov otrok. Začelo se je pri najmlajših. Sedaj je večina otrok že v šoli. Izvedli smo ukrepe temeljitega razkuževanja in prezračevanja skladno z navodili NIJZ,« je povedala.
 
V domovih za starejše nimajo težav
 
dso_krsko_praznicni_december (11)

V domovih za starejše so večinoma cepljeni proti gripi.

V DSO Krško so na začetku zime z obvestili na vratih doma vse obiskovalce nagovorili, naj hodijo na obiske le, če so zdravi. »Konec januarja nam je vseeno ponagajalo zdravje, v domu smo namreč, tako kot na območju cele občine in Slovenije, imeli črevesno virozo. Dom smo za deset dni zaprli po priporočilih NIJZ, s katerim sodelujemo vedno v primeru suma na pojave nalezljivih bolezni, za vse obiske zaprli (izjeme smo dovoljevali v izrednih primerih). S takšnim ukrepom ter s preventivnimi ukrepi, ki so v našem načrtu POBO predvideni ob izbruhih smo virozo ustavili. V želji, da ostanemo zdravi, so tudi vsem obiskovalcem na voljo zaščitne maske, in razkužila,« pravi direktorica Ani Nuša Masnik. Gripe zaenkrat nimajo in pričakujejo, da ne bodo imeli večjih težav, saj je večina stanovalcev cepljenih proti gripi.
 
Poklicali smo tudi v Dom upokojencev Brežice, kjer pa so nam povedali, da nimajo prav nobenih težav zaradi gripe, tako da tudi ni bilo še nobene omejitve oz. prepovedi obiskov. Zaenkrat je vse tako, kot mora biti, stanovalci in tudi zaposleni so zdravi, obiski potekajo normalno, upamo, da ostane tako tudi naprej, so nam še dejali v DU Brežice.
 
40 let Doma upokojencev Sevnica (2)

Dom upokojencev Sevnica

Tudi v Domu upokojencev Sevnica posebnih težav z obolelostjo za gripo nimajo, pravi vodja enote DU Sevnica mag. Nina Mažgon. »Večina stanovalcev in tudi osebja je bilo cepljenih, tako smo dodobra omejili obolevnost. Smo pa takoj ob pojavu večjega števila obolenj v lokalnem okolju omejili obisk na eno zdravo (odraslo) osebo – bližnjega svojca. Svojci se z omejitvami strinjajo in nas podpirajo, zato smo jim hvaležni in upamo, da smo tudi s tem preprečili večjo obolevnost naših stanovalcev.«
 
Uredništvo
« Nazaj na seznam