Časopis za pokrajino Posavje
17.07.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

GZ Brežice društvom predala novo gasilsko opremo za naravne nesreče in požare v naravi

Objavljeno: Četrtek, 13.10.2022    Rubrika: NOVICE Redakcija
gz_brezice_slavnostni_prevzem_nove_opreme (59)

Predstavniki 18 gasilskih društev in poveljstvo GZ Brežice

Pred sedežem Gasilske zveze Brežice so v sredo pozno popoldne s krajšo slovesnostjo namenu predali sedem novih pridobitev za gasilska društva. Gre za več priklopnikov in gasilsko opremo, ki jih bo uporabljalo 18 gasilskih društev v občini Brežice.

Zbrane predstavnike društev (PGD Bukošek, Rakovec, Župelevec, Mali Obrež, Gabrje pri Dobovi, Sela pri Dobovi, Globoko, Spodnja Pohanca, Dečno selo, Križe 1999, Krška vas, Pirošica, Orešje na Bizeljskem, Stara vas, Mostec, Loče, Rigonce in Sobenja vas) v postroju je najprej nagovoril predsednik GZ Brežice Herman Premelč, rekoč, da prevzemajo dodatno gasilsko opremo, namenjeno specializaciji enot I. kategorije. »Z nabavo dodatne opreme še enkrat dokazujemo, da dajemo velik pomen enotam I. kategorije, ki predstavljajo pomemben del požarnega in protipoplavnega varstva v svojih požarnih okoliših in celotni občini Brežice,« je ob tem povedal in spomnil, da je bilo letos slovensko gasilstvo na več velikih preizkušnjah, od nedavnih poplav na območju Osilnice in Kostela do največjega požara v naravnem okolju v zgodovini naše države na Krasu. Velik delež v obvladovanju le-tega so prispevali tudi operativni gasilci GZ Brežice, je navedel. Po Premelčevih besedah je nabava opreme rezultat jasne vizije vodstva oz. poveljstva GZ Brežice, posebna zasluga gre poveljniku zveze Darku Leskovcu pa tudi brežiškemu županu Ivanu Molanu, s katerim zgledno sodelujejo. Poudaril je, da je oprema nabavljena z dodatnimi sredstvi Občine Brežice in MORS. »Vem, da je oprema prišla v prave roke. S tem smo še povečali našo operativno moč in pripravljenost posredovanja ob naravnih in drugih nesrečah,« je zaključil Premelč.
gz_brezice_slavnostni_prevzem_nove_opreme (36)

Višji svetovalec za zaščito in reševanje na Občini Brežice Roman Zakšek (levo) je predstavnikom društev izročil podpisane listine za pridobljeno novo opremo.


Novo opremo in tehniko je predstavil poveljnik GZ Brežice Darko Leskovec. Slednji je dejal, da so večji del bremena doslej nosile gasilske enote višjih kategorij, tudi zaradi boljše opremljenosti. Kot je pojasnil, višje kategorije delujejo v večjih požarnih okoliših in na ta način tudi lažje pridejo do sredstev za nabavo opreme. Opremljanje enot I. kategorije z dodatno opremo za posredovanje pri naravnih nesrečah in požarih v naravi daje tem enotam dodaten pomen in tudi odgovornost. »Naravne nesreče in požari v naravi zahtevajo veliko usposobljenih in opremljenih gasilcev. Gasilske enote I. kategorije bodo s tem opremljanjem prevzele tudi nosilno vlogo pri tovrstnih intervencijah,« je izjavil in naštel, kaj vse prevzemajo: priklopnik z rezervno količino s 1000 litri penilnega sredstva; priklopnik za štabno vodenje intervencij s kompletom opreme; tri priklopnike s kompletom opreme za osvetljevanje kraja intervencije s kompletom opreme; opremo za reševanje z višin in globin za štiri reševalce; opremo za zaščito dihal; opremo za posredovanje pri poplavah; ter opremo za posredovanje pri vetrolomih in snegolomih. Skupna vrednost naštetih pridobitev je 80 tisoč evrov. »Želim si, da s to opremo ravnate kot dober gospodar, redno izvajate permanentna usposabljanja, se usposabljate za specialnosti ter da z njo požrtvovalno in učinkovito izvajate naloge javne gasilske službe,« je Leskovec še sporočil vsem navzočim predstavnikom gasilskih društev.
gz_brezice_slavnostni_prevzem_nove_opreme (69)

Ogled nove gasilske opreme za reševanje ob naravnih nesrečah in požarih v naravi


Višji svetovalec za zaščito in reševanje na Občini Brežice Roman Zakšek, ki je predstavnikom društev ob tej priložnosti izročil podpisane listine za prejem opreme, je izpostavil, da je v letošnjem proračunu občine za zaščito in reševanje namenjenih 425 tisoč evrov, od tega 376 tisoč evrov samo za delovanje GZ Brežice in PGD, kar po njegovem dokazuje dobro voljo in razumevanje župana do prostovoljstva, gasilcev in civilne zaščite.

Na koncu je sledil še ogled nabavljene opreme, ki jo bodo lahko prvič preizkusili že to soboto, ko bo v občini Brežice na različnih lokacijah potekala t. i. pokazna vaja gasilskih enot GZ Brežice.

R. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»