Časopis za pokrajino Posavje
27.11.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Igor Zorčič posavskim vrtcem podelil bralne nahrbtnike

Objavljeno: Sreda, 07.10.2020    Rubrika: NOVICE Redakcija
DSC_0108

Zorčič je bralni nahrbtnik podelil tudi predstavnici domačega, raškega vrtca.

V okviru Nacionalnega meseca skupnega branja in Tedna otroka je v sredo dopoldne na OŠ Raka predsednik Državnega zbora Igor Zorčič podelil bralne nahrbtnike predstavnicam vrtcev v Posavju.

Bralni nahrbtnik je projekt Društva Bralna značka Slovenije – ZPMS, namenjen popularizaciji branja med predšolskimi otroki. Nahrbtnik je namenjen temu, da si otrok iz vrtca sposodi slikanice, ki mu jih nato doma berejo starši, kar je zelo pomembno za razvoj bralne kulture, je pojasnil Uroš Brezovšek iz Zveze prijateljev mladine Krško, ki je tudi povezoval prireditev. Po en bralni nahrbtnik simbolično dobi vseh 21 vrtcev v Posavju, zaradi razmer pa so se podelitve lahko udeležile le predstavnice vrtcev brez otrok.
DSC_0089

Nastop pravljičarke Irene Cerar

»Bralni nahrbtnik zdaj seveda ne more potovati klasično, a smo se vseeno odločili, da izvedemo prireditev in podelimo nahrbtnike. Vrtci imajo sicer podobna navodila kot knjižnice, torej morajo knjige po izposoji v karanteno, bodo pa bolj spodbujali starše, naj otrokom berejo slikanice, ki jih imajo doma,« je še pojasnil Brezovšek.
 
Zorčič: Pomembno je spodbujanje branja

Udeležence podelitve je pozdravila ravnateljica OŠ Raka Nina Pirc, nato pa jih je nagovoril slavnostni gost, predsednik Državnega zbora Igor Zorčič. »Zdi se mi ključnega pomena, da s prireditvami, kot je današnja, dajemo pomen spodbujanju branja,« je poudaril in spomnil, da letos obeležujemo 500-letnico rojstva 'prvoborca' za slovenski jezik, posavskega rojaka Adama Bohoriča.
DSC_0048

Pred dogodkom so pripravili pravljično urico za raške vrtičkarje.

»Če se poskušamo preslikati v tisti čas, ko ni bilo ne računalnikov, ne TV ne ostalih medijev, ko je bila pisana beseda zelo redka in ko je preko oblastnih institucij prevladovala nemščina, si težko predstavljamo, kako velik korak so naredili Bohorič, Dalmatin, Trubar in ostali protestantski pisci, ki so začeli govorjeno besedo pisati v knjige. Zato je na nas odgovornost, da veliko delo tistega časa nadaljujemo. Ne samo s tem, ko v lastni družini spodbujamo otroke k branju, ampak tudi s tem, da preko dogodkov, kot je današnji, in majhnih akcij ozaveščamo o pomenu branja,« je nadaljeval. »Upam, da bomo z današnjo akcijo to generacijo spodbudili k temu, da bodo del svojega časa namenili knjigi in da bodo to navado prenesli tudi naprej.« Zbrane sta nagovorila še župan občine Krško mag. Miran Stanko in predsednik ZPM Krško Vinko Hostar in oba pozdravila namen projekta.
 
Preden je Zorčič podelil bralne nahrbtnike predstavnicam posavskih vrtcev, je s poučno pravljico za odrasle nastopila pravljičarka Irena Cerar. Še pred podelitvijo je Cerarjeva nastopila tudi za tri oddelke raškega vrtca.
 
P. P.

#povezujemoposavje
 
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte