Časopis za pokrajino Posavje
18.05.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Izberimo čistejši način prevoza

Objavljeno: Torek, 15.09.2020    Rubrika: NOVICE Redakcija
obcina kk - miran stanko in romana pecnik

Mag. Miran Stanko in mag. Romana Pečnik sta danes predstavila aktivnosti ob letošnjem tednu mobilnosti, pa tudi načrtovane investicije v trajnostno mobilnost. (foto: B. M.)

Občina Krško se med 16. in 22. septembrom tudi letos pridružuje vseevropskemu projektu Evropski teden mobilnosti, ki poteka pod geslom »Izberi čistejši način prevoza!«. Kot je na novinarski konferenci poudaril župan občine Krško mag. Miran Stanko, je cilj občine v skladu s Celostno prometno strategijo predvsem nadaljevati s trajnostnim prometnim načrtovanjem - s čim več infrastrukturnimi možnostmi za kolesarjenje, hojo in uporabo javnega potniškega prometa.

Na področju kolesarskih poti so v letošnjem letu s pomočjo evropskih sredstev zaključili z gradnjo dodatnih 750 metrov kolesarske poti na Senovem, ki povezuje Krško, Brestanico in Senovo in na kateri bodo postavili tudi števec kolesarjev. V zaključni fazi je izdelava projektne dokumentacije za kolesarsko povezavo Krško – Kostanjevica na Krki, za dnevne migracije bodo uredili kolesarsko povezavo Videm – Brestanica skozi Sotelsko, za ta projekt trenutno teče postopek izbora izvajalca. Direkcija za infrastrukturo načrtuje daljinsko kolesarsko povezavo Senovo – Kozje, za katero je v izdelavi projektna dokumentacija. V lanskem letu so ob zaključku gradnje krške obvoznice uredili tudi kolesarsko povezavo mimo Vipapa, preko novega mostu do Žadovinka.
Hkrati z rekonstrukcijo ceste od Brestanice do ribnikov v Mačkovcih občina v naslednjih letih načrtuje tudi izgradnjo kolesarske poti ob cestni povezavi.

Tečejo tudi aktivnosti za širitev avtomatskega sistema izposoje koles, in sicer s štirimi novimi postajami na Senovem pri Domu XIV. divizije Senovo, pri Bazenu Brestanica, pri Stadionu Matije Gubca v Krškem in v Spodnjem Starem Gradu v bližini večnamenskega doma. Vse od septembra 2017, ko je bil v Krškem vzpostavljen sistem brezplačen izposoje koles, imajo do danes 292 aktivnih uporabnikov in skupno 6200 izposoj. Trenutno je v uporabi skupno 35 koles na osmih izposojevališčih.

Na področju peš prometa je v izdelavi projektna dokumentacija za izgradnjo peš mostu preko Save z Vidma do starega mestnega jedra. Pri OŠ Adama Bohoriča so z zaporo mostička pridobili še nekaj novih površin za pešce in kolesarje. V okolici OŠ Raka bodo po vzoru območja ob OŠ Jurija Dalmatina Krško s signalizacijo in poslikavami umirili promet ob šoli. Na področju javnega potniškega prometa vedno več občanov uporablja mestni avtobus, za katerega iz proračuna namenijo 100.000 evrov letno. V letu 2020 so posodobili tri avtobusna postajališča v krajevni skupnosti Senuše, kjer so stare in dotrajane postaje zamenjali z novimi.
Pristopili so tudi k reševanju problematike avtobusnega postajališča v Velikem Mraševem, kjer je v teh dneh potekala recenzijska obravnava projekta, pristopili so tudi k pridobivanju zemljišč za izgradnjo obojestranskega avtobusnega postajališča. V Koprivnici so obnovili avtobusno postajališče pri osnovni šoli, naročili pa tudi že elaborat označitve avtobusnega postajališča na vozišču, kjer v naselju Koprivnica ustavlja avtobus, ki vozi na progi Krško - Celje. Razmišljajo tudi o nakupu električnega avtobusa za potrebe mestnega prevoza.

Na Vidmu je zaključena gradnja Park&Ride parkirišča ob železniški progi (s 128 parkirnimi mesti, sedmimi parkirnimi mesti za invalide, dve parkirni mesti za polnjene električnih avtomobilov ter tri mesta za tovorna vozila). Gre za sistem Parkiraj In Presedi - kombinacija zasebnega in javnega prevoza, ki omogoča, da se uporabnik do v mesto pripelje z osebnim vozilom, po mestu pa nadaljuje z javnim prevozom, torej mestnim avtobusom, izposojenim kolesom ali pa peš, daljše razdalje pa z vlakom.

Na področju optimiziranja motornega prometa se je z izgradnjo celotne trase krške obvoznice še povečala pretočnost prometa skozi mesto, saj je tovorni in tranzitni promet konec lanskega leta stekel po celotni obvoznici, s čimer je promet skozi mesto razbremenjen. V preteklem letu so uredili tudi nove polnilnice za električne avtomobile, in sicer tri v Krškem in eno na Raki. Trenutno poteka razpis za dodatni dve polnilnici v Brestanici.

Pridobitve s področja trajnostne mobilnosti

Kot je povedala koordinatorka Evropskega tedna mobilnosti na Občini Krško Romana Pečnik, bodo v četrtek, 17. septembra, na Vidmu uradno namenu predali P&R parkirišče – sistem parkiraj in presedi – kombinacija zasebnega in javnega prevoza. V ponedeljek, 21. septembra, bodo na Vidmu odprli kolesarski poligon, v torek, 22. septembra, pa še novih 750 metrov kolesarske povezave na Senovem. Isti dan bodo v Krškem predstavili posavski Bibliobus.

Zapora Ceste krških žrtev med 19. in 22. septembrom

V tednu mobilnosti bodo v Krškem od sobote, 19. septembra, pa do torka, 22. septembra, za promet zaprli Cesto krških žrtev v starem mestnem jedru vse od Dalmatinove do Hočevarjevega trga. V tem času bo na ulici raznovrsten program, na ogled pa ulična razstava.

Kolesarjenje ob Savi od Radeč do Brežic letos nekoliko drugače

Občine Radeče, Sevnica, Krško in Brežice tudi letos vabijo na kolesarsko akcijo “S kolesom ob Savi” od Radeč do Brežic. Zaradi COVID-19 ukrepov vabijo kolesarje, da v času med 16. in 22. 9. prekolesarijo običajno traso ob Savi od Radeč do Brežic.
Predhodna prijava udeleženca na enega od elektronskih naslovov: dalibor.crljenkovic@radece.si; robert.kase@obcina-sevnica.si; romana.pecnik@krsko.si ali damjan.zerjav@brezice.si

Kolesarji in kolesarke na določenih točkah ob trasi (v vsaki občini po ena, in sicer v občini Radeče v TRC Savus, v občini Sevnica v okrepčevalnici Trimček Blanca, v Krškem na Racelandu v Vrbini ter v brežiški občini na ZPTM Brežice) zbirajo nalepke.  Izpolnjen obrazec, ki je na voljo na spletni strani občine, z vsemi nalepkami lahko dostavijo ali pošljejo na občino za prejem praktične spominske nagrade. VSAK KOLESARI NA LASTNO ODGOVORNOST.

Podrobnejši program Evropskega tedna mobilnosti 2020 v občini Krško nahttp://www.krsko.si.

Vir: Občina Krško, foto: Občina Krško in B. M.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam