Časopis za pokrajino Posavje
30.11.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Izr. prof. dr. Marjetka Rangus uradno postala dekanica Fakultete za turizem

Objavljeno: Torek, 03.10.2023    Rubrika: NOVICE Redakcija
DSC_5321

Z leve: rektor Univerze v Mariboru prof. dr. Zdravko Kačič, nova dekanica Fakultete za turizem izr. prof. dr. Marjetka Rangus in bivši dekan brežiške fakultete prof. dr. Boštjan Brumen

V Viteški dvorani Posavskega muzeja Brežice je danes potekala slovesna inavguracija oz. umestitev nove dekanice Fakultete za turizem Univerze v Mariboru izr. prof. dr. Marjetke Rangus.

Po inavguraciji s predajo dekanskih insignij (akademska toga, kravata, veriga – v primeru dekana/dekanice Fakultete za turizem uprizarja mesto Brežice z vodovodnim stolpom kot simbolom mesta v ospredju) novi dekanici Rangus, pri čemer sta sodelovala rektor Univerze v Mariboru prof. dr. Zdravko Kačič in bivši dekan Fakultete za turizem prof. dr. Boštjan Brumen, je nova dekanica imela tudi že svoj prvi nagovor. Uvodoma je dejala, da je za Fakulteto za turizem danes praznik, ker je k njim prišla Univerza na čelu z rektorjem, ostalimi člani akademskega zbora in ostalimi člani univerzitetne skupnosti. Poudarila je, da je vzdrževanje trdnih vezi z vodstvom univerze in ostalimi članicami za vsako fakulteto pomembna naloga, ki zna biti za dislocirane enote kdaj pa kdaj tudi izziv. »Fakulteta za turizem še ni dopolnila niti 15 let. Ponosni smo, da smo se v tem kratkem času utrdili kot uspešna izobraževalna in raziskovalna institucija, ki se po raziskovalnih rezultatih uvršča v slovenski vrh na področju turizma ter je zgradila celotno vertikalo študijev in pravo mednarodno skupnost, ki jo sestavljajo študenti iz najmanj desetih različnih držav. S pomočjo gostujočih študentov, predavateljev in raziskovalnih partnerjev smo zgradili trdno in živahno mrežo, od Japonske do ZDA, od Finske do Nove Zelandije,« je dejala Rangus ter dodala, da so njihovi raziskovalci samo v zadnjih štirih letih pridobili 30 evropskih, nacionalnih in tržnih projektov v skupni vrednosti prek 2 milijona evrov.
DSC_5306

Med predajo dekanskih insignij novi dekanici

»Verjamem, da tako ti kot mnogi drugi uspehi potrjujejo smiselnost in pravilnost odločitve za ustanovitev samostojne fakultete na področju turizma znotraj Univerze v Mariboru,« je še povedala. Izpostavila je še interdisciplinarnost študijev na fakulteti, sodobne in odlično ocenjene študijske programe, sociološko in kritično usmerjene raziskave na področju turizma.

Rangus se je ob tej priložnosti zahvalila svojemu predhodniku Brumnu za vse nasvete in da jo je ob svojem vodenju povabil k sodelovanju kot prodekanico za študijske zadeve ter ji pomagal pri prvih korakih. Sodelavkam in sodelavcem ter študentkam in študentom se je zahvalila z besedami: »Fakulteta smo mi vsi. Hvala vam za podporo. Potrudila se bom ostati prilagodljiva še naprej, strast do dela pa zagotovo ni vprašanje.« Preplavljena s čustvi se je zahvalila tudi svojim najbližjim.
DSC_5354

Rangus se je posebej zahvalila svojemu predhodniku Brumnu.

Marjetka Rangus se je v svojem delu prvotno posvečala raziskovanju na področju političnih ved, predvsem političnih sistemov in politične zgodovine, kjer je objavila več knjig in člankov. Na področju turizma se ukvarja z raziskovanjem turistične teorije, različnih socioloških vidikov turizma (migracije, zaposleni v turizmu), trajnosti v turizmu in gastronomskemu turizmu. Svoja dognanja objavlja v člankih v indeksiranih mednarodnih slovenskih in tujih znanstvenih revijah, kot so Teorija in praksa, Lex localis, Academica turistica, Prispevki za novejšo zgodovino in Informatologia ter v monografskih publikacijah, ki so izšle pri domačin in mednarodnih založbah, kot so Emerald, Pearson, Cambridge Scholars (vir: spletna stran FT).

Bivši dekan Fakultete za turizem Brumen je svoji naslednici podelil nekaj koristnih nasvetov, ob tem pa med drugim omenil, da je Rangus diplomirala iz politologije leta 2006 na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani, leta 2011 pa doktorirala pri znamenitem prof. dr. Prunku. Del Fakultete za turizem je sicer že vse od njene ustanovitve v letu 2009. »Draga sodelavka, vso srečo ti želim pri vodenju te fakultete, potrebovala jo boš,« je sklenil svoj nagovor.
DSC_5285

Navzoči na inavguraciji v Viteški dvorani


Rektor Univerze v Mariboru Kačič je v nagovoru poudaril, da Fakulteta za turizem, ki je najmlajša akademska skupnost mariborske univerze, odlično sodeluje in je trdno povezana z lokalnim okoljem, kar se ne nazadnje vidi tudi z izbiro lokacije inavguracije. Turizem je označil za »več kot gospodarsko panogo«, saj s svojim interdisciplinarnim značajem zahteva sodelovanje različnih strok. Novi dekanici je zaželel modrosti in poguma, da bo akademsko skupnost vodila s čutom za dobro in pravičnost. »Z odločnostjo, znanjem, trdim delom in zavezanostjo visokim etičnim standardom ji boste najbolj pomagali doseči zastavljene cilje. Fakulteta za turizem ima in bo imela pomembno vlogo pri preoblikovanju pobud voditeljev in strokovnjakov v turizmu,« je še povedal.
DSC_5389

Marjetka Rangus s svojimi bližnjimi


Zbrane je nagovoril tudi brežiški župan Ivan Molan in pri tem izpostavil, da se je z leti izkazalo, da je bila odločitev o ustanovitvi fakultete v Brežicah pravilna, pa čeprav takrat za marsikoga tudi drzna. »Naša želja je, da se fakulteta vse bolj in bolj vključuje v lokalno okolje, se razvija ter pomaga narediti še korak naprej, kar se tiče razvoja turizma v občini,« je dejal župan in omenil, da je ravno Fakulteta za turizem zaslužna za že dve strategiji turizma v občini Brežice, ki so jih pripravili na fakulteti tudi s pomočjo svojih študentov, »da se brežiški turizem s tem prilagaja svetovnim trendom in žanje določene uspehe«.

Fakulteta za turizem je bila ustanovljena leta 2009, s čimer so Brežice postale univerzitetno mesto. Njen prvi dekan je bil dr. Božidar Veljković, leta 2015 ga je nasledil prof. dr. Boštjan Brumen, od letošnjega leta pa jo torej vodi Rangus. Učitelji Fakultete za turizem se uvrščajo med najbolje ocenjene pedagoge na Univerzi v Mariboru. Na raziskovalnem področju raziskovalci fakultete dosegajo odlične rezultate med primerljivimi skupinami v Sloveniji, je bilo med drugim poudarjeno na današnji slovesnosti, ki so se je med ostalimi udeležili tudi predsednik upravnega odbora Univerze v Mariboru in profesor na Fakulteti za turizem prof. dr. Mitja Gorenak, zaslužni beograjski nadškof Stanislav Hočevar in župan Mestne občine Krško Janez Kerin.

Slovesnost je povezoval doc. dr. Tomi Špindler, asistent na fakulteti, glasbene točke pa so izvedli Mešani mladinski pevski zbor Gimnazije Brežice z zborovodkinjo Simono Rožman Strnad ter glasbeni duo Alja in Gregor Deželan.

R. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

23.03.2021 | Redakcija

Zgradili so ga Napoleonovi vojaki

19.05.2020 | Oglas

Igrače