Časopis za pokrajino Posavje
28.10.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Izšla obsežna »brežiška« številka Posavskega obzornika

Objavljeno: Četrtek, 15.10.2020    Rubrika: NOVICE Redakcija
Najava-PO21-2020

Na naslovni strani so se tokrat znašle dobovske mažoretke, ki obeležujejo 20 let delovanja.

Čeprav je posavsko dogajanje zaradi hitrega slabšanja epidemiološke slike v zvezi z novim koronavirusom čedalje bolj okrnjeno, nova številka Posavskega obzornika, 21. v tem letu, tega ravno ne daje slutiti. Pripravili smo jo spet zelo obsežno, na 40 straneh, tako da jo boste naši zvesti bralke in bralci s še toliko večjim zanimanjem vzeli v roke.

V novi številki, v kateri posebne strani namenjamo tudi prazniku občine Brežice - preberete si lahko županove besede in opise letošnjih občinskih nagrajencev, izveste o sicer bolj okrnjenem dogajanju v t. i. brežiškem oktobru ter preletite voščila podjetij in organizacij -, seveda spet nismo mogli mimo 'koronasituacije'. Število okužb tudi v Posavju narašča, pred nami so novi ukrepi ... Interese posavskega kmetijstva v svetu KGZS bodo zastopali Lojze Kerin, Roman Žveglič in Martin Mavsar kot fizične osebe ter Simon Kerin kot pravna oseba. Objavljamo njihove odzive na izvolitev. V okviru pilotnega projekta Integrirane oskrbe v občini Krško MOST je potekal strokovni posvet o prihodnosti dolgotrajne oskrbe v Sloveniji, pri čemer so se sodelujoči strinjali, da mora biti sistem dolgotrajne oskrbe pravičen in vzdržen.

K besedi smo tokrat povabili ekološkega kmeta – biodinamika ter prejemnika oktobrske nagrade Občine Brežice Zvoneta Černeliča, čigar kmetija je bila junija letos izbrana za najboljši vzor v Evropi, saj je na natečaju Rural Inspiration Awards 2020 prejela največ glasov javnosti in s tem priznanje Evropske komisije za navdihujoče prakse v kmetijstvu. Bili smo tudi na razglasitvi najlepše urejenih krajev v projektu Moja dežela - lepa in gostoljubna. Na regijski ravni se s tem nazivom lahko pohvalijo Kostanjevica na Krki, Sevnica in Krško. V tem mesecu, tudi t. i. rožnatem oktobru, so članice Združenja Europa Donna Slovenija pripravile več dogodkov, eden je bil tudi v Radečah, v Brežicah pa so na t. i. dnevu brez alkohola razbijali mite o tej opojni pijači, ki lahko človeku povzroči veliko škode.

Namesto Praznika kozjanskega jabolka so letos v Kozjanskem parku organizirali le pohod, posadili novo jablano in razglasili Carjeviča leta. V Šentjanžu so se predstavili domači rokodelci, na Raki pa so vrtcem podelili bralne nahrbtnike, s katerimi najmaljše spodbujajo k branju. V aktualni številki objavljamo tudi ekskluzivno novico o novem investitorju, ki naj bi prišel v Brežice. Artiški vrtičkarji so poskrbeli za čudovito gesto - lesno sovo so spet spustili tam, kamor spada - v naravo. Pišemo tudi o razmahu (sevniškega) kolesarstva, pri čemer ugotavljamo, da je vse več gorskih kolesarjev. Predstavljamo Posavski alpinistični klub, v katerem pravijo, da je plezanje za vsakogar, tudi za odrasle, izziv. Občudovali smo tudi novo bučno pravljico pri zakoncih Mariji in Milanu Bračun, ki tokrat pripovedujejo o mladosti.

Ne spreglejte še ostalih prispevkov kot tudi stalnih rubrik v časopisu. Branja za naslednja dva tedna je torej več kot dovolj! Želimo vam prijetne jesenske dneve, predvsem pa - pazite na svoje zdravje!

Uredništvo

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam