Časopis za pokrajino Posavje
18.02.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Izšla »okusna« številka Posavskega obzornika, naslednja že čez en teden

Objavljeno: Četrtek, 05.09.2019    Rubrika: NOVICE Redakcija
Najava-PO18-2019

Naslovnica 18. številke Posavskega obzornika v letu 2019

Kot kaže, se je letošnje poletje z zadnjo vremensko fronto že poslovilo, tako da počasi vstopamo v jesenski čas, ki z današnjim dnem prinaša novo, 18. številko Posavskega obzornika. Ker je izšla v prvem tednu novega šolskega leta, mimo prvega šolskega dne pač nismo mogli, kar priča tudi izbrana naslovna fotografija, postregli pa smo tudi s statistiko glede dijakov v posavskih izobraževalnih središčih.

Nova številka časopisa prinaša praznični strani, namenjeni prazniku občine Radeče, pa tudi tematsko prilogo Okusi Posavja, ki je namenjena tednu posavske kulinarike, vin in pridelkov s kmetij. Bili smo na otvoritvenem večeru pri Treh lučkah na Sremiču, na okrogli mizi o vinskem turizmu pri Žarnovih v Nemški vasi ter obiskali štiri gostince, ki sodelujejo v tednu posavske gastronomije, predstavlja pa se še nekaj gostišč in vinskih kleti.

Veliko medijske pozornosti je bil in verjetno tudi še bo deležen nedavni obisk premiera Marjana Šarca v Nuklearni elektrarni Krško in GEN energiji, v okviru katerega je odločno podprl gradnjo drugega jedrskega reaktorja, obenem pa se kar nekoliko izognil še nerešenim vprašanjem glede trajnega odlagališča NSRAO. v Posavju je bilo, kot pišemo na tretji strani, opaženo, da za predsednika vlade očitno ostaja nepomembno okolje, v katerem elektrarna deluje in posluje. Dotaknili smo se tudi še ene aktualne teme, ki v zadnjem času odmeva predvsem med posavskim političnim vrhom, in sicer glede osnutka zakona o pokrajinah. Posavski župani in poslanci odločno nasprotujejo in pravijo NE pokrajinam brez Posavja. Kot smo poročali že v prejšnji številki, območje Posavja po novem predlogu o pokrajinah spada v Dolenjsko pokrajino s središčem v Novem mestu, občina Bistrica ob Sotli pa naj bi bila celo priključena Južno Štajerski pokrajini s sedežem v Celju. Obeta se torej razgreta politična jesen …

V tej številki objavljamo prvi del o demenci, »nepovabljeni gostji«, ki ni le domena starejših, kot boste lahko prebrali v prispevku. Demenca ima tisoče različnih obrazov, razlogi, da pride do nje, pa so lahko zelo različni. Zaenkrat še ni odkritega zdravila za ozdravitev, pač pa je mogoče z zdravili le upočasniti njeno napredovanje ali celo za nekaj časa izboljšati simptome bolezni, v kolikor je ustrezno diagnosticirana še v dovolj zgodnji fazi razvoja. Če imate v družini osebo s takšnim bolezenskim stanjem, vas bo prispevek zagotovo zelo zanimal.

Osrednji pogovor smo opravili z Andrejo Burkelc Klajn, predsednico Prosvetnega društva Vrhovo, ki bo na petkovi osrednji prireditvi ob občinskem prazniku prejela zlatnik Občine Radeče, se razpisali o skupnem posavskem projektu Olje nekoliko drugače, poročamo o krajevnem prazniku na Gori, postavitvi klopotcev več vinogradniških društev, 15. Šempetrskih vaških igrah v Bistrici ob Sotli, srečanju članic posavskih društev kmetic, ki je letos potekalo v Kostanjevici na Krki, na športnih straneh smo prostor namenili speedway dirki v hrvaškem Goričanu, na kateri je šla zmaga na veselje številnih navijačev, ki so prišli tudi iz Posavja, v Slovenijo, in sobotnem praznovanju 100-letnice brežiškega nogometnega kluba, pišemo tudi o šestem poletnem večeru, ki je bil posvečen poeziji ob vinu in glasbi, pa predstavitvi pesniških zbirk pesnice Ane Rostohar, zadnjo stran pa smo zapolnili z zanimivo zgodbo o Ani Pincolič z Oštrca, ki že pet let živi in dela v Omanu, ter finalnim večerom letošnjega Mednarodnega otroškega pevskega festivala Brežice, na katerem je posavske barve zastopala šesterica mladih pevk.

Še opomba: naslednja številka izide že čez en teden, 12. septembra, tako da bomo zelo kmalu spet z vami. Prijetno branje želimo!

Uredništvo
« Nazaj na seznam