Časopis za pokrajino Posavje
30.07.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Izšla počitniška številka Posavskega obzornika

Objavljeno: Četrtek, 15.07.2021    Rubrika: NOVICE Redakcija
1421

Naslovnica 14. in 15. številke Posavskega obzornika v letu 2021

V današnji dvojni številki Posavskega obzornika, ki je tudi počitniško obarvana, smo za vas med drugim pripravili nasvete za varno kopanje, ki jih je delil plavalni učitelj Rok Kerin, ter kaj dati v potovalno lekarno in da pred odhodom na dopust ne smete pozabiti na pregled avtomobila. V zadnjih dneh so bili v ospredju maturanti, ki so prejeli maturitetna spričevala in tako kljub z epidemijo zaznamovanemu šolskemu letu uspešno prestali zrelostni izpit. Na podelitvah smo bili seveda tudi mi.

Še nekaj drugih vsebin iz te številke: danes popoldne bodo krški svetniki na seji odločali o pričetku postopka za združevanje obmestnih naselij Leskovec pri Krškem, Kremen, Trška Gora, Žadovinek, Loke in Veniše z mestom Krško, s čimer želi Občina Krško pridobiti status mestne občine. Tokratni pogovor je rezerviran za violinistko Tanjo Sonc iz Radeč, ki vsako leto organizira skrbno pripravljene koncerte v okviru Sonc Festivala. Na Lisci je po obnovi namestitvenih prostorov Tončkovega doma še prijetneje, izvedena je bila namreč celovita preureditev prostorov prvega nadstropja doma, zamenjava dotrajanega pohištva z novim, vseh deset sob ima tudi svoje sanitarije in izhod na balkon, celovito prenovo je doživel tudi mansardni del, kjer je prenovljenih pet sob in sanitarije ter prostor za druženje.

V Bistrici ob Sotli je bilo ob občinskem prazniku veselo kot že dolgo ne, krajevne praznike so praznovali tudi na Blanci, v Pišecah in na Krškem polju. Na Obrežju in Bregani so s tradicionalnim srečanjem pri Kalinu utrdili dobre meddržavne odnose. Za pionirsko ekipo PGD Veliki Podlog so na dan državnosti pripravili sprejem, saj je na državnem tekmovanju v gasilsko-športnih disciplinah osvojila odlično 2. mesto. Na petem Dnevu tehnike, ki je potekal na kmetiji Žaren v Nemški vasi, so dali poudarek obdelavi tal in okolju prijazni pridelavi grozdja. Uradnega odprtja novega plinskega bloka PB7 z nazivno močjo 56 MW v Termoelektrarni Brestanica se je udeležil tudi predsednik vlade Janez Janša, nov plinski blok pa zagotavlja svetlo bodočnost brestaniške elektrarne.

Ker je bilo dogodkov in prireditev ob 30. obletnici osamosvojitve Slovenije po Posavju res veliko, nam jih je še ostalo tudi za objavo v tej številki, poleg tega pa si pod naslovom Vojne slike iz Posavja – trideset let kasneje lahko ogledate tudi še nekaj utrinkov iz tistega časa. Uspešno je zaključena akcija Posavskega obzornika Vrtovi Posavja 2020 in podeljene praktične nagrade vsem 20 sodelujočim, ki so dobili svoj prostor v časopisu. Srečali smo se s kolesarjem Kristjanom Hočevarjem iz majhnih Pijavic v sevniški občini, ki gre po sledeh kolesarskih asov Primoža Rogliča in Tadeja Pogačarja. Na straneh kulture tudi o tem, da so ob 60-letnici začetka Mednarodnega kiparskega simpozija Forma viva v Kostanjevici na Krki v Galeriji Božidar Jakac pripravili dokumentarno razstavo in da so na gradu Rajhenburg počastili 140-letnico prihoda menihov trapistov v kraj.

V rubrikah Posavje telovadi za zdravje predstavljamo skupino Šole zdravja na Veliki Dolini, v Najstarejši pri nas pa, da se v radeški občini lahko pohvalijo z najstarejšim poletnim plavalnim bazenom v Posavju. Na zadnji strani pa o novi maši Jakoba Piletiča, ki je povezala župnijo Kostanjevica na Krki in sam kraj.

Prijetne poletne dni želimo!

Uredništvo

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam