Jem lokalno, živim globalno
Objavljeno:
Nedelja, 13.04.2025 Rubrika:
NOVICE Sporočilo

Del zdrave prehrane so tudi ribe in proizvodi iz njih.
Občina Sevnica skupaj s partnerji izvaja projekt ’Jem lokalno – živim globalno’, ki se osredotoča na izboljšanje prehranskih navad, povezovanje skupnosti, trajnostno mobilnost in razvoj turizma.
LOKALNO JE KAKOVOSTNO – IN TUDI PRILOŽNOST ZA RAZVOJ
Nizka ozaveščenost prebivalcev o prednostih uporabe sladkovodnih rib in lokalnih surovin je, kljub vsem naporom občine in partnerjev, še vedno prisotna. Projekt želi to spremeniti. S številnimi kulinaričnimi dogodki, delavnicami in promocijskimi aktivnostmi bodo partnerji nagovorili ključne deležnike in širšo javnost ter vnovič izpostavili
pomen lokalne hrane – ne le za zdravje, temveč tudi za okolje in lokalno gospodarstvo.

Ribogojnica v naravnem okolju
Sladkovodne ribe so v ospredju projekta - zaradi hranilne vrednosti, vpliva na zdravje in možnosti za raznovrstno kulinarično ponudbo. V sklopu projekta bo organiziranih več kulinaričnih dogodkov in degustacij za promocijo uporabe lokalnih sladkovodnih rib v prehrani, med njimi tudi dva javna dogodka. V Sevnici se pripravlja javni dogodek v okviru Kmečke tržnice, ki bo vključeval prikaz priprave ribjih jedi, degustacijo in izobraževalne ter promocijske vsebine.
Z ZNANJEM IN DOŽIVETJI DO SPREMEMB
Projekt vključuje različne ciljne skupine – mlade, starejše, gostince, pridelovalce in širšo skupnost. Mladi, predvsem osnovnošolci, bodo sodelovali na delavnicah in spoznavali poklice v akvakulturi, starejši pa bodo na dogodkih lahko okusili jedi iz sladkovodnih rib in ob tem izvedeli več o njihovih zdravstvenih koristih.
Projekt vključuje tudi prenovo nastanitvenih zmogljivosti na domačiji Repovž, s čimer se bo dodatno okrepila ponudba za trajnostni turizem. Ta se bo razvijal tudi z uporabo električnih koles, ki bodo obiskovalcem omogočali raziskovanje lokalnega okolja na okolju prijazen način. Mreža e-koles za javno izposojo je že razširjena iz Sevnice na Boštanj.
INOVATIVNOST, KI SE GRADI NA POVEZOVANJU
Operacija spodbuja sodelovanje med različnimi lokalnimi akterji – pridelovalci, predelovalci, gostinci in društvi. Skupaj razvijajo nove recepte in kulinarične pristope ter tako ustvarjajo bolj povezano prehransko verigo
'od njive do krožnika'. Udeleženci dogodkov bodo vključeni tudi v pripravo jedi, kar še dodatno spodbuja razumevanje pomena lokalne hrane. Med drugim bodo z ogledom dobre prakse na Ribogojnici Fonda članice Društva kmetic Sevnica pridobile znanje in ideje za nadaljnji razvoj trajnostne akvakulture tudi v Posavju.

Sevniški ribič Viki Košar s ščuko ki jo je ulovil v Savi.
Občina Sevnica s projektom ne gradi le na konkretnih aktivnostih, temveč ustvarja temelje za dolgoročno spremembo prehranskih navad, krepitev lokalnega gospodarstva in razvoj podeželskega turizma. To je korak k bolj zdravemu, trajnostnemu in povezanemu okolju – z ribami, znanjem in ljudmi.
Projekt, ki je podprt s sredstvi Evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo, naslavlja številne izzive podeželskega okolja, med drugim spodbuja ozaveščenost o prednostih lokalne hrane, še posebej sladkovodnih rib. Nosilec operacije je Občina Sevnica, partnerji projekta pa so podjetje AKVAL d. o. o., Domačija Repovž, Društvo kmetic Sevnica in Društvo podeželskih žena Pod Gorjanci, Kostanjevica na Krki. Vrednost operacije je 339.206,16 evrov, skupna višina odobrenih sredstev za sofinanciranje je 141.084,63 evrov. Višina sofinancerskih sredstev za Občino Sevnica znaša 86.965,89 evrov.
Vir: Občina Sevnica, foto: arhiv PO