Časopis za pokrajino Posavje
13.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Jubilej ob pol stoletja delovanja krškega Sožitja

Objavljeno: Sreda, 07.03.2018    Rubrika: NOVICE Redakcija
sozitje krsko 50 let (48)

Folklorna skupina Sožitja Krško vadi pod mentorstvom Tatjane Uduč

V Društvu Sožitje Krško so v včerajšnjem popoldnevu v krškem Kulturnem domu slavnostno obeležili pol stoletja društvenega delovanja, skrbi, pomoči in prizadevanj za napredek oseb z motnjo v duševnem razvoju in podporo njihovim svojcem z območja občin Krško in Kostanjevica na Krki.

sozitje krsko 50 let (42)

Učenci OŠ dr. Mihajla Rostoharja med izvajanjem plesne točke Čudoviti svet

V želji, da bi bili otroci s posebnimi potrebami deležni večje pozornosti, pomoči in varstva, je v zadnjem mesecu leta 1967 tedanji direktor Zavoda za prosveto Krško Oton Mikulič na občinski seji za družbeno aktivnost v tedanji občini Videm-Krško podal predlog, kakor je razvidno iz dokumentov tistega časa in zapisov v časopisju, "naj bi se v Krškem ustanovila šola za defektne otroke, ker je teh otrok v občini kar 50." Nekaj let pred tem, v letu 1964, je sicer začel delovati poseben oddelek z osmimi učenci s posebnimi potrebami, ki je bil pripojen h krški osnovni šoli in ga je kot učiteljica vodila ortopedagoginja Lučka Jankovič, ki je v letu 1971 postala tudi ravnateljica tedanje samostojne Posebne šole. Jankovičeva je bila tudi članica prvega upravnega odbora Društva Sožitje, ki je bilo vseskozi gonilna sila pri ustanavljanju inštitucij, med drugim ustanovitve razvojnega oddelka v vrtcu, delavnic pod posebnimi pogoji ipd. Društvo je z različnimi aktivnostmi prizadevanja usmerilo tudi v pridobivanje donatorskih sredstev in v usposabljanje in izobraževanje za delo z osebami s posebnimi potrebami.

sozitje krsko 50 let (55)

Predsednik društva Bojan Cizel s povezovalcema programa Dragcem in Klavdijo

V 50 letih so društvo vodili Slavko Smrdel, Rostohar Miha, Herman Pregl, Zdenka Zalokar Divjak, Branka Pirc, Dane Mižigoj, ki je društvo vodil kar desetletje, leta 2014 pa je delo vodenja društva prevzel aktualni predsednik Bojan Cizel. Slednji je povedal, da je danes v društvo včlanjenih 91 uporabnikov, skupaj z njihovimi starši ali skrbniki pa društvo šteje prek 250 članov. Izvajajo lastne programe za rehabilitacijo, kot so plavanje, terapevtsko jezdenje, pohodništvo in ples, pri čemer je predsednik Cizel še posebej izpostavil folklorno skupino, ki je bila tudi ena izmed nastopajočih na jubilejni slovesnosti. Na socialnem področju prirejajo vrsto družabnih aktivnosti in izletov, v sodelovanju s krovno organizacijo Zvezo Sožitje pa izvajajo tudi programe vseživljenjskega učenja za osebe z motnjo v duševnem razvoju in programe ohranjanja psihofizičnega zdravja družin.

sozitje krsko 50 let (44)

Predsednica Zveze Sožitje dr. Katja Vadnal

V društvu poudarjajo, da motnja v duševnem razvoju ni bolezen, niti niso te osebe posebneži ali reveži, katerim bi namenjali usmiljenje, temveč, da "so tukaj. Tako drugačni, pa vendar vsi enaki. Med nami, morda v soseščini, morda v sorodstvu. Tukaj so danes in tudi jutri bodo." In da so pod načrtnim in strokovnim vodstvom, predvsem pa z veliko volje in srčnosti sposobni osvojiti mnoga znanja, kar so nazorno pokazali tudi nastopajoči na slovesnosti. Ob spremljavi učiteljev Glasbene šole Krško, na kateri se prav tako že vrsto let posvečajo poučevanju otrok s posebnimi potrebami, so nastopili s pevsko točko Ajda Brilej, na klarinet je zaigrala Viktorija Hruševar in na harmoniko Matjaž Zupančič, učenci OŠ dr. Mihajla Rostoharja pa so uprizorili glasbeno pravljica Rokavička, zapeli, zaigrali in zaplesali vzhodnoafriško ljudsko skladbo ter z dežniki doplesali plesno točko Čudoviti svet, v programu, ki sta ga povezovala člana društva Klavdija in Dragec pa je nastopila še Folklorna skupina Sožitja Krško, slovesnost pa so z glasbenim nastopom zaključili člani Športnega društva Plavalček, katerega člani so invalidne osebe, ki so v pretežni meri tudi člani krškega Sožitja.

Čestitke ob jubileju ter iskrenih spodbudnih besed so društvu ob tej priložnosti namenili tudi župan občine Krško mag. Miran Stanko, varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer ter predsednica Zveze Sožitje Slovenije dr. Katja Vadnal.

B. M.
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte