Časopis za pokrajino Posavje
17.07.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Dan Zemlje

Objavljeno: Ponedeljek, 30.11.-0001    Rubrika: NOVICE
Dan Zemlje

22. april je svetovni dan Zemlje, ki ga po vsem svetu praznujemo že več kot 30 let. Začetki praznovanja segajo v Ameriko v leto 1970, namen praznovanja pa je vzpodbuditi širšo javnost k zavedanju o tem, da vsi ljudje prispevamo k onesnaževanju in uničevanju planeta Zemlje, zato bi morali vsak dan razmišljati tudi o tem, kaj bomo storili, da bo ta naš prispevek čim manj škodljiv oziroma uničujoč.

 

Letošnji Dan Zemlje bodo ob 19. uri obeležili v Kulturnem domu Krško, kjer bo na temo „Sanje v vzhodni sobi" predaval Andrej Detela. Detela, pesnik, pisatelj, ekolog, fizik in mednarodno uveljavljeni izumitelj z Inštituta Jožef Stefan, je znan kot avtor najbolj naprednih elektromotorjev za robote. Trenutno ustvarja novo generacijo elektromotorjev za električna vozila, pri čemer se navdihuje v naravi. Kot inovator odkriva ekološke možnosti pridobivanja energije. S holističnim pristopom k dojemanju sveta povezuje spoznanja znanosti z osebno izkustveno duhovnostjo. Predstavil bo nekaj odlomkov iz svoje knjige Sanje v vzhodni sobi ter spregovoril o povezavah med kvantno pojavnostjo, življenjem in zavestjo, o razumevanju izvirne praznine, že zdavnaj uveljavljenem v vzhodnih duhovnih disciplinah, ki omogoča kreativno povezovanje navidez povsem različnih dejavnosti v celoto.

V Kozjanskem parku so se vse svetovnemu praznovanju pridružili leta 1998. Vsako leto izberejo določeno okoljsko problematiko. Skozi vsa ta leta so tako obravnavali že problematiko kamnolomov, voda, gozdov, travnikov, odpadkov, biomase, krajine, izjemnih dreves, fosilov. Na določeno problematiko nato razpišejo literarni natečaj in k pisanju povabimo učence osmih parkovnih šol: Bizeljsko, Bistrica ob Sotli, Podčetrtek, Kozje, Lesično, Koprivnica, Pišece in Artiče. Le-ti nato pišejo svoja razmišljanja v obliki prostih spisov, stripov, dramatizacij in pesmi.Na dan samega praznovanja, se pravi 22. aprila ob 19. uri, v Podsredi na upravi Kozjanskega parka, pripravljajo predavanje na temo "Vesolje je nad tabo. Odkrij ga!" Z letošnjo temo želijo opozoriti na to, da je planet Zemlja del velikega sistema, imenovanega Vesolje, in da smo mi ljudje zelo majhen, skoraj zanemarljiv delček tega sistema. Predavala bo Majda Kamenšek - Gajšek, profesorica biologije

V Hramu Vrbovega Loga na Brezovski Gori pa bodo v okviru letošnjega Zelenega festivala ob 19. uri pripravili „zelen" dogodek z naslovom „Kako zelen je lahko turizem".Na njem bodo govorili o pozitivnih in negativnih vplivih turizma na okolje in kako ojačati pozitivne vplive, predstavili pa bodo tudi dva primera iz prakse: Jovse in Ajdovsko jamo, vključno s sprehodom do omenjene jame in poslušanjem netopirjev z ultrazvočnimi detektorji. Program bo povezovala Bernardka Zorko.

P.P.

« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

27.04.2021 | Redakcija

Riba naj bo večkrat na jedilniku

17.02.2021 | Redakcija

Literarna priloga POSAVJE PIŠE