Časopis za pokrajino Posavje
5.12.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Kateri vrtci v Posavju so odprti?

Objavljeno: Ponedeljek, 26.10.2020    Rubrika: NOVICE Redakcija
vrtec krmelj-okolje1

Foto: arhiv PO

Skladno z novimi ukrepi, sprejetimi z namenom preprečevanja širjenja novega koronavirusa, se z današnjim dnem, 26. 10., delno zapirajo vrtci oz. lahko po odloku otroke v varstvo oddajo starši, ki opravljajo za delovanje družbe in države pomembna dela. Odločitev, ali bodo vrtci v njihovih občinah odprti, je na plečih županov.

V sevniški občini trije vrtci

Sevniški župan Srečko Ocvirk je odločil, da bodo za nujne potrebe, torej za otroke staršev, ki jim delodajalec ne more omogočiti dela na daljavo in ki nujno potrebujejo varstvo otrok, v občini Sevnica odprti Vrtec Ciciban Sevnica (enota Centralni vrtec), Vrtec Krmelj in Vrtec pri OŠ Blanca. Starši, ki nujno potrebujejo varstvo za svoje otroke in je njihov matični vrtec zaprt, lahko otroke vključijo v ostale vrtce, ki bodo odprti, po predhodnem dogovoru, koordinacijo glede potreb staršev pa prevzamejo ravnatelji pristojnih vrtcev.

V radeški občini odprti dve enoti vrtca

V radeškem vrtcu je odprta enota za najmlajše (vanjo sprejmejo do 8 otrok), v Čira Čari sta dve skupini otrok - ena skupina ima igralnico v zgornjem, druga v spodnjem nadstropju vrtca. Starši morajo ob oddaji otrok strokovni delavki vrtca oddati potrdilo, da je otrok zdrav oziroma da v zadnjih dveh tednih ni kazal znakov okužb in ni bil v stiku z okuženo osebo. V času zaprtja vrtca so starši, ki varstvo otrok zagotavljajo sami, oproščeni plačila za vrtec.

V brežiški občini otroke sprejema šest vrtcev

Na Občini Brežice so glede nujnega varstva otrok v vrtcih v občini Brežice pojasnili, da bodo od ponedeljka, 26. 10. 2020, naprej samo za nujne primere odprte enote naslednjih vrtcev: Mavrica Brežice, pri OŠ dr. Jožeta Toporišiča Dobova, pri OŠ Velika Dolina, pri OŠ Artiče, pri OŠ Maksa Pleteršnika Pišece in pri OŠ Cerklje ob Krki. Navodilo o tem, kateri vrtci bodo odprti, je dal župan Ivan Molan. Enote navedenih vrtcev bodo sprejemale le zdrave otroke staršev, ki so dolžni opravljati delo pri delodajalcu in to izkažejo s pisnim potrdilom ali izjavo delodajalca. Otroke iz vrtcev, ki so zaprti, sprejema Vrtec Mavrica Brežice. V primeru, da je eden od staršev doma (porodniška, bolniška, dopust, brezposeln, možnost varstva zaradi nenujnih del ipd.), mora biti otrok doma. Danes je bilo v vrtcih v občini Brežice zabeleženih oz. prisotnih 49 otrok od v petek napovedanih 98 otrok za nujno varstvo – odpovedi so v vrtcih prejemali čez vikend in tudi še danes. Sicer je v vrtec v občini vpisanih 881 otrok, navajajo.
 
Dejanske potrebe po nujnem varstvu otrok se bodo dnevno spremljale, pravijo na občini. Na podlagi dejanskih potreb bodo lahko v občini predvideli tudi morebitne druge ukrepe, ki so nujni za izvajanje nujnega varstva otrok, ter nato obvestili vse ravnatelje vrtcev v občini Brežice in zasebne varuhe na domu. "Starši ste s strani vrtcev že prejeli poziv, da najpozneje do torka, 27. 10. 2020, prinesete potrdilo delodajalca za oba starša, s katerim boste izkazali, da vas delodajalec nujno potrebuje na delovnem mestu, ter izjavo, da je vaš otrok zdrav in da v zadnjih desetih dneh ni bil v stiku z okuženo osebo," še sporočajo z občine.

V občini Krško odprti vsi vrtci

Z Občine Krško sporočajo, da so vsi vrtci v občini odprti, zaprti so le nekateri oddelki dislociranih enot v posameznih vrtcih, varstvo pa je omogočeno v centralnih enotah. "Skupaj je danes v krških vrtcih 118 otrok, kar predstavlja približno 10 % vseh vključenih," so še dodali.

Varstvo zagotavljajo tudi v Kostanjevici na Krki ...

Tudi kostanjeviški župan Ladko Petretič je že v petek sprejel sklep, da je v tem tednu vrtec odprt samo za starše otrok, ki nujno potrebujejo varstvo. V tamkajšnjem vrtcu imajo danes v varstvu deset otrok, katerih starši so zaposleni, seveda pa morajo starši pri tem dostaviti potrdilo delodajalca.

... in Bistrici ob Sotli

Po navedbah bistriškega župana Franja Debelaka so šli staršem, ki nimajo možnosti varstva otrok, zelo na roko, saj je v njihovem vrtcu odprt en oddelek za tiste, ki varstvo nujno potrebujejo. Po napovedih sodeč, so starši, ki morajo biti obvezno v službi, danes v vrtec pripeljali štiri otroke, je omenil župan.

Z današnjim dnem se zapirajo tudi dijaški in študentski domovi (z nekaj izjemami), omejeno je delovanje zdravstveno varstvenih delovnih centrov in zavodov za usposabljanje, zmanjšan oz. dnevno prilagojen je obseg javnega prevoza.

P. P., S. R., R. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte