Časopis za pokrajino Posavje
6.06.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Kje v Posavju so predvidene nastanitve za zdravstveno osebje?

Objavljeno: Torek, 24.03.2020    Rubrika: NOVICE Redakcija
mc-hostel-brezice_6-xlarge

Zavod za podjetništvo turizem in mladino Brežice je nemudoma izkazal pripravljenost, da kapacitete Mladinskega hostla Brežice ponudi zdravstvenemu kadru. V ponedeljek, 16. 3., je prišlo tudi že do prve realizacije s strani ZD Brežice (na fotografiji MC hostel Brežice, foto: MC hostel).

Poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan je pred dnevi izdal Odredbo o aktiviranju zavodov s področja vzgoje in izobraževanja za nastanitev zdravstvenega osebja, pripadnikov CZ in Policije. Pozanimali smo se, ali so v posavskih občinah v ta namen že predvideni določene šole ali vrtci, ki so trenutno prazni, oz. drugi objekti, v katerih bi bilo zdravstveno osebje v času epidemije koronavirusa lahko nastanjeno.

V Brežicah je že prišlo do nastanitve zaposlene osebe v zdravstvu, svoje namestitve ponujajo tudi turistični ponudniki

Kot so nam sporočili z Občine Brežice, bodo v skladu z odredbo v primeru izkazanih potreb aktivirali objekte zavodov. V takšnem primeru bo verjetno aktivirana stavba Vrtca Mavrica Brežice, ki se nahaja na primerni lokaciji v Brežicah, je prostorna in relativno nova. Zaenkrat še ni bilo izkazane potrebe, pojasnjujejo.

Dodajajo, da je Občina Brežice že v času pred sprejetjem odredbe ponudila nastanitvene kapacitete v mladinskem hotelu tako Zdravstvenemu domu Brežice kot Splošni bolnišnici Brežice za potrebe zdravstvenih delavcev iz sosednje države. "Ko smo v nedeljo, 15. 3., prejeli informacijo s strani slovenske ambasade v Zagrebu, da bo Republika Hrvaška že ta dan uveljavila ukrep, ki bo zahteval od državljanov Hrvaške po vrnitvi v državo 14-dnevno karanteno, smo se zavedali, da so lahko s takšnim ukrepom posamezni delovni procesi znotraj ZD Brežice in SB Brežice, ki sta ključni inštituciji v času epidemije, resno ogroženi, saj vključujejo kader s stalnim bivališčem v Republiki Hrvaški, smo takoj pristopili k iskanju ustreznih rešitev," so zapisali.

Zavod za podjetništvo turizem in mladino Brežice je nemudoma izkazal pripravljenost, da kapacitete Mladinskega hostla Brežice ponudi zdravstvenemu kadru. Informacija je bila direktorjema ZD Brežice in SB Brežice prenesena že v nedeljo. V ponedeljek, 16. 3., je prišlo tudi že do prve realizacije s strani ZD Brežice. "S strani SB Brežice smo bili obveščeni, da so s svojim kadrom dogovorili bivanje znotraj bolnišnice, v nadaljevanju oz. tam kjer bo že na začetku izražen interes, pa bodo z veseljem izkoristili ponujeno možnost," pravijo na občini in še dodajajo, da so včeraj, 23. 3., že prejeli pobude posameznih lastnikov turističnih kapacitet, ki svoje namestitve ponujajo za potrebe bivanja zdravstvenega kadra. Vse namestitve so seveda brezplačne.

"Kot do sedaj bomo na Občini Brežice tudi v prihodnje sledili potrebam v lokalnem okolju in poiskali rešitve. Veseli nas, da imajo tudi naši občani v tem času posluh za potrebe drugih in so pripravljeni pomagati," so sklenili v zapisu.

Občina Krško: še brez poziva s strani ministrstva

"Zbiranje podatkov o nastanitvenih možnostih je v pristojnosti Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, od katerega pa Občina Krško še ni dobila nobenega poziva oz. obvestila. Občina Krško bo v sodelovanju z javnimi zavodi ocenila, kateri prostori bi bili za te namene primerni," se glasi odgovor krške občine.

V občini Sevnica najprej na voljo dijaški dom Srednje šole

Prejeli smo tudi odgovor Občine Sevnica. Kot pojasnjujejo, se na območju občine Sevnica nahaja en vzgojno-izobraževalni zavod z nastanitvenimi kapacitetami, to je dijaški dom Srednje šole Sevnica. Večina sob dijaškega doma je bila v letu 2015 preurejena v mladinski hostel (Youth Hostel Sevnica). V okviru hostla so na voljo sobe z dvema oz. tremi posteljami s skupno kopalnico. Skrbnik mladinskega hostla je Srednja šola Sevnica, štab Civilne zaščite občine Sevnica pa se s šolo dogovarja za nadaljnje korake v primeru izražene potrebe po zagotavljanju dodatnih prenočišč za zdravstvene delavce, pripadnike Civilne zaščite in Policije.

Na podlagi sprejete odredbe je za primer aktiviranja in vpoklica objektov Občina Sevnica v sodelovanju s štabom Civilne zaščite občine Sevnica opredelila razpolaganje še z naslednjimi kapacitetami:

V okviru javnih kapacitet:
  • Športni dom Sevnica,
  • Športna dvorana Sevnica,
  • šolski objekti,
  • stanovanje v bloku.
V okviru zasebnih kapacitet:
  • sobe v dveh hostlih,
  • nastanitev v zasebnih sobah.
Objekti bodo aktivirani in dani na uporabo glede na potrebe, če in ko bodo nastale, kar bo usklajeno z institucijami, ki jih bodo potrebovale, pravijo na sevniški občini in še dodajajo, da je trenutno v občini Sevnica potrjenih le nekaj primerov okužbe s covid-19. "Občanke in občani se vedejo zelo odgovorno, saj po večini dosledno upoštevajo ukrepe, ki so bili uvedeni z namenom zajezitve širjenja virusa. Zaradi njihovega zglednega vedenja ter ustrezne pripravljenosti Zdravstvenega doma Sevnica in štaba Civilne zaščite potreba po zagotavljanju prenočišč še ni bila izražena," so še zapisali v odgovoru.

V občini Bistrica ob Sotli bosta na voljo hostel pa tudi telovadnica šole

Z Občine Bistrica ob Sotli so sporočili, da bo za potrebe namestitve zdravstvenega kadra na voljo Hostel Gabronka, če bo potreba po večjem številu, pa tudi telovadnica osnovne šole v Bistrici ob Sotli.

URSZR: Občina Kostanjevica na Krki uredila nastanitev in prehrano za hrvaško zdravnico

Uprava RS za zaščito in reševanje zaenkrat podatkov o tem, katere ustanove so predvidene za nastanitev zdravstvenega osebja na območju Posavja, še nima, je sporočila predstavnica za stike z javnostjo Neja Pavlica. Edini podatek, ki ga imajo, je, da je Občina Kostanjevica na Krki uredila nastanitev in prehrano za zdravnico, ki se na delo vozi iz Hrvaške, je dodala.

R. R., B. M., vir: posavske občine, URSZR
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

10.04.2019 | Redakcija

Z nasmehom na obrazu

19.05.2020 | Oglas

Trampolini

08.10.2019 | Redakcija

Pojdimo raje peš ali s kolesom