Časopis za pokrajino Posavje
18.04.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Komemoracija na Lastinah

Objavljeno: Petek, 05.03.2021    Rubrika: NOVICE Bralci pišejo
delegacija svojcev

Delegacija svojcev pred spominskim obeležjem na Lastinah

Drugega marca 2021 je minilo 76 let, odkar so pripadniki nemškega okupatorja ob pomoči izdajalca na Lastinah pri Sromljah in v bližnjem zaselku Suhadol pri Blatnem storili enega najhujših vojnih zločinov na Štajerskem med drugo svetovno vojno.

Na Zagmajstrovi domačiji v Suhadolu in v Zarnikovi viničariji na Lastinah so pobili ali žive zmetali v ogenj skupaj 12 ljudi, med njimi enega 15-letnega otroka in še enega nerojenega. Med pobitima sta bila tudi dva borca Kozjanskega odreda, ki sta bila pri družini Petan na nekajurnem oddihu, ter aktivistka odreda Antonija Zagmajster. Med svojim krvavim divjanjem po okolici so ustrelili še Zagmajstrovo deklico Nadico in 11-letnega fantiča Liparjevega Ivana, ki je med begom v rokah nesel majhnega bratca, pa ga je zadela krogla in je tako kot Nadica umrl nekaj dni kasneje. Naslednji dan so pripadniki gestapovskih raztrgancev, ki so izvidovali kraj zločina v bližini, ustrelili še predsednika gospodarske komisije narodnoosvobodilnega odbora Sromlje Ivana Slopška. Do tal so požgali tudi obe domačiji.

Spomin na pobite rodoljube so tudi letos, upoštevajoč zaščitne ukrepe proti koronavirusu, počastili svojci pobitih ter člani Združenja borcev za vrednote NOB Brežice, ki so ob prisotnosti praporščakov krajevnih organizacij Sromlje, Pišece in Kozjanskega odreda ter recitatorke Jožice Stajić izvedli kratko komemoracijo v spomin na tragedijo in opomin današnjim rodovom, da nikoli ne dopustijo povratek nacifašistične strahovlade in narodnega izdajalstva.

Besedilo in fotografije: Stane Preskar
« Nazaj na seznam