Časopis za pokrajino Posavje
27.09.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Kosovni odpadki ne sodijo k ekološkim otokom

Objavljeno: Sreda, 05.08.2020    Rubrika: NOVICE Redakcija
2020-07-16-Kostak-Tovornjak-008

Zaposleni v enoti ravnanja z odpadki odvažajo odpadke v vseh vremenskih pogojih, občane pa prosijo, da jih pravilno odlagate.

Vzorec kopičenja nepravilno odloženih odpadkov okoli ekoloških otokov se ponavlja, ugotavljajo v družbi Kostak, saj se nekaterim še vedno zdi bolj priročno svoje kosovne odpadke pustiti kar tam, namesto da bi jih odpeljali v le nekaj kilometrov oddaljeni center za ravnanje z odpadki, kamor sodijo. Nesnaga okoli zabojnikov na ekoloških otokih kvari izgled okolice in trud tistih občanov, ki skrbijo za pravilno razvrščanje odpadkov.

"O ločevanju odpadkov je bilo že ogromno napisanega, pa vendar nekaterim še vedno ni znano, da so ekološki otoki namenjeni le zbiranju embalaže, stekla, papirja in kartona, ne pa tudi kosovnih odpadkov. Tako je postalo vsakodnevno čiščenje in odvoz nesnage z ekoloških otokov že stalnica za terenske ekipe enote za zbiranje in odvoz odpadkov v družbi Kostak.
2020-07-16-Kostak-Tovornjak-039

Zaposleni v enoti ravnanja z odpadki pred novim smetarskih kamionom

Običajni smetarski tovornjaki namreč ne morejo naložiti jogijev, štedilnikov, pohištva, gradbenih odpadkov in drugih večjih odpadkov, zato je potreben poseben prevoz," pravijo na Kostaku. Zato ponovno pozivajo občane, da se odločijo za katero izmed pravilnih poti ločevanja odpadkov, saj je nepravilno odlaganje okoli ekoloških otokov kaznivo. "Ko so odpadki enkrat že naloženi, je treba narediti le kakšen kilometer več do Centra za ravnanje z odpadki Spodnji Stari Grad in bodo odpadki končali na pravem mestu, okolica ekoloških otokov pa bo ostala čista," pravijo. Na odgovorno ravnanje z odpadki na ekoloških otokih opozarja tudi nov okolju prijazen smetarski kamion, ki je v poletnih dneh zapeljal na krške in kostanjeviške ceste.
20200713_072406

Tovrstni prizori naj postanejo končno stvar preteklosti.

 

Vse večje količine odpadkov iz gospodinjstev lahko uporabniki komunalnih storitev v občinah Krško in Kostanjevica na Krki pripeljete v Center za ravnanje Spodnji Stari Grad, in sicer vsak delovnik od 7.00 do 19.00, ob sobotah pa od 7.00 do 15.00. "Enkrat letno lahko naročite tudi brezplačni odvoz kosovnih odpadkov. V kolikor so določeni predmeti še uporabni, to posebej poudarite, saj bomo v družbi Kostak v sodelovanju s Staro šolo poskrbeli, da se bodo predmeti očistili, obnovili in ponovno uporabili," še pravijo na Kostaku.

P. P./vir: Kostak
 
« Nazaj na seznam