Časopis za pokrajino Posavje
6.04.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Kostanjevica ob prazniku: Našli ključ do razvoja

Objavljeno: Sobota, 17.08.2019    Rubrika: NOVICE Redakcija
kostanjevica-praznik 2019 (53)

Udeleženci slavnostne seje v nekdanji samostanski cerkvi

Občina Kostanjevica na Krki je v petek zvečer s slavnostno sejo občinskega sveta v nekdanji samostanski cerkvi Galerije Božidar Jakac proslavila letošnji občinski praznik.

ŽUPAN O DOSEŽKIH IN ZAHVALAH
 
Po uvodnih glasbenih taktih domačega pihalnega orkestra in pozdravnih besedah voditeljice prireditve Melite Skušek je številne zbrane, med njimi ministra za javno upravo Rudija Medveda, predstavnike posavskih in sosednih občin ter drugih ustanov, občinske svetnike in upravo ter druge občane, nagovoril kostanjeviški župan Ladko Petretič. »Občinski praznik je vedno čas, ko naredimo inventuro preteklega dogajanja in pogled usmerimo v prihodnost.
kostanjevica-praznik 2019 (1)

Župan Ladko Petretič

Z zadovoljstvom ugotavljam, da je bilo v minulem letu veliko postorjenega. Mimo so šle tudi lokalne volitve z rekordnim številom županskih kandidatov, v občinskem svetu je zavel nov veter, dela so v polnem zamahu in s posebnim zanosom, z roko v roki, kujemo načrte prihodnosti,« je dejal in naštel številne dokončane investicije na različnih področjih, od vodooskrbe, cestne infrastrukture, zbiranja odpadkov, poplavne varnosti do kulturne dediščine in turizma ter največjega trenutnega projekta – energetske sanacije osnovne šole vključno s prenovo športne dvorane in objekta stare šole z zunanjo ureditvijo.
kostanjevica-praznik 2019 (58)

Letošnji nagrajenci z županom


»Skratka, veliko je bilo narejenega, še kar nekaj načrtov pa je v pripravi za prihodnost,« je dejal Petretič. »Ob tej priliki bi se tako najprej zahvalil kolegom svetnikom in sodelavcem občinske uprave, saj je vendarle zopet prišel čas, ko je sicer, tako kot vedno, ogromno dela, vendar je pozitivno vzdušje tisto, ki delovno okolje naredi prijetno in produktivno. S tem pa pridejo tudi pozitivni rezultati. Zahvala tudi vsem kolegom županom, s katerimi korektno in konstruktivno sodelujemo v okviru Regionalne razvojne agencije Posavje.
kostanjevica-praznik 2019 (35)

Minister Rudi Medved

Zavedamo se namreč, da bomo le s skupnim nastopom cilje Posavja uveljavili do državnih in evropskih inštitucij. Ne nazadnje gre zahvala tudi vsem društvom, ki s svojim prostovoljnim delom in zanosom nedvomno ogromno prispevate k turistični promociji, ugledu in prepoznavnosti našega kraja in občine. Pa tudi Vam, spoštovane občanke in občani, ki na kakršen koli način, s svojim delom in bivanjem, soustvarjate lepo podobo zelene dežele v objemu Gorjancev,« je našteval zahvale ter seveda čestital tudi letošnjim občinskim nagrajencem.
 
PO TRI ZLATE PLAKETE IN SREBRNIKI
 
Zlate plakete je Petretič podelil trem društvom oz. ustanovam, ki letos praznujejo jubileje: Planinskemu društvu Polom ob 20-letnici (prevzel jo je predsednik Franc Štokar), Klubu jamarjev Kostanjevica na Krki ob 50-letnici (prevzel jo je predsednik Franc Curhalek) ter Galeriji Božidar Jakac ob 45-letnici (prevzel jo je predsednik galerijskega sveta dr. Andrej Smrekar). Kostanjeviške srebrnike so za dolgoletno delo v društvih in lokalnem okolju prejeli trije aktivni in zaslužni posamezniki: Franc Štokar predvsem za delo v planinskem društvu, Andrej Jordan prvenstveno za delo v pihalnem orkestru ter Brane Čuk za delo v klubu jamarjev. Slednji se je zahvalil v imenu letošnjih nagrajencev: »Verjamem, da smo s svojim delom pripomogli k bogatejšemu življenju vseh naših občanov in občank, prepričan pa sem, da brez naših zvestih članov, somišljenikov in prijateljev ne bi dosegli ciljev, kot ste jim priča. Bogastvo življenja ni samo finančne in materialne narave, bogastvo življenja je predvsem prijateljstvo, druženje in doseganje skupnih ciljev,« je dejal.
 
ISKANJE BERNARDOVEGA KLJUČA
 
V kulturnem programu je poleg domačega orkestra nastopila še pevska skupina Vokalnih 5, predvajali pa so še kratek dokumentarni film z naslovom »Iskanje Bernardovega ključa: 12 ur – 12 mesecev – 12 let« o 12-letni zgodovini kostanjeviške občine, ideja o njej pa naj bi segala vse do Bernarda Spanheimskega, ustanovitelja kostanjeviškega cistercijanskega samostana. Film je po scenariju in v režiji Melite Skušek posnel Robert Sajovec, besedilo pa je bral Stani Tomazin.
 
MINISTER OBLJUBIL IZBOLJŠANJE POLOŽAJA OBČIN
 
Na zgodbo o iskanju Bernardovega ključa se je navezal tudi slavnostni govornik minister Medved, rekoč, da ima simboličen pomen. »Dolgo ste ga iskali in ko ste ga našli, ste odprli vrata v razvoj, na to ste lahko ponosni,« je dejal. Čeprav predvsem v prestolnici velja prepričanje, da je (majhnih) občin preveč, sam verjame v nasprotno: »Tam, kjer so nastale nove občine, tam je s tem prišlo do drugačnega razvoja, drugačnega vetra in tega se ne da ustaviti. /…/ Naša skrb pa mora biti, da občinam zagotovimo kar najbolj enakopraven položaj.« Zavezal se je k izboljšanju položaja lokalnih skupnosti v državi in njihovo razbremenitev.
 
P. P.
« Nazaj na seznam