Časopis za pokrajino Posavje
22.09.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Kostanjeviški drugi 'prvi šolski dan'

Objavljeno: Ponedeljek, 18.05.2020    Rubrika: NOVICE Redakcija
OŠ Jožeta Gorjupa Kostanjevica na Krki-spet v šolo (12)

Koronapozdrav ob ponovnem snidenju

V šolske klopi se je danes po dveh mesecih vrnilo tudi 86 učenk in učencev prvih treh razredov OŠ Jožeta Gorjupa Kostanjevica na Krki. Pred šolo so jih sprejele razredničarke in jih takoj razporedile po skupinah, v katerih bodo sedaj pri pouku, seveda je bilo veliko veselih pozdravov in pogledov, vse ob upoštevanju predpisanih ukrepov o samozaščitnem vedenju.

»To je res drugi 'prvi šolski dan' v tem šolskem letu in je bilo treba veliko stvari na novo organizirati, predvsem zato, ker smo morali nekatere razrede zaradi velikosti razdeliti: prvi razred na dve manjši skupini, tretji razred pa iz dveh oddelkov na tri skupine,« je pojasnila ravnateljica Melita Skušek, medtem ko dveh oddelkov drugega razreda ni bilo treba deliti, saj v nobenem ni več kot 15 učencev.
OŠ Jožeta Gorjupa Kostanjevica na Krki-spet v šolo (16)

Razkuževanje rok pred vstopom v šolo

Po dodatnih navodilih resornega ministrstva lahko nekatere skupine pri varstvu vozačev v podaljšanem bivanju znova združijo. V organizacijo dela v dopoldanskem času so vključeni vsi učitelji na razredni stopnji, športa in podaljšanega bivanja. Glede izvedljivosti upoštevanja predpisanih ukrepov, zlasti medsebojne varnostne razdalje, je bilo že veliko napisanega in tudi Skuškova dvomi, da bo to ves čas striktno upoštevano. A dodaja: »Otroke bomo poskušali na to navajati, če bo to postala naša vsakdanjost, vendar bomo to poskušali narediti tako, da za otroke ne bo preveč stresno. Zdaj se dva meseca niso videli in je zanje tole danes kar težko …«

OŠ Jožeta Gorjupa Kostanjevica na Krki-spet v šolo (40)

Spet v šolskih klopeh

Težje oz. skoraj nemogoče je to zagotavljati v vrtcu, saj imajo veliko predvsem otrok v prvem starostnem obdobju, ki so se po dveh mesecih 'odvadili' bivanja v vrtcu in več kot sicer jokajo, nekateri pa so bili pred izbruhom epidemije v vrtcu le od 1. marca oz. zgolj 14 dni, tako da se zdaj ponovno uvajajo. V kostanjeviški vrtec Plavček so sicer starši znova prijavili 69 od 112 otrok, precej se jih bo v vrtec vrnilo s 1. junijem. Glede na normative imajo zaenkrat dovolj prostora za novooblikovane manjše skupine, ko bo otrok več, pa bo to že težje.
 
Kot je bilo že omenjeno v uvodu, je bilo med otroki in učitelji kljub zapovedani 'zadržanosti' glede medsebojnih stikov čutiti veliko veselja, da se po dveh mesecih znova vidijo. Ob vstopu v šolo si je vsak razkužil roke, pri čemer jim je danes prijazno pomagal hišnik Andrej. Tretješolec Vito je povedal, da je komaj čakal, da bo lahko zopet šel v šolo, saj mu je bilo doma že dolgčas: »Nisem vedel, kaj naj počnem, pa še prijatelje sem pogrešal.« Tudi njegova vrstnica Lola je povedala, da se je veselila zlasti ponovnega srečanja s sošolkami in prijateljicami. »Z nalogami, ki smo jih dobivali, sem zelo hitro končala in potem mi je bilo doma dolgčas,« je povedala. Glede medsebojne razdalje pa: »To mi ni ravno všeč, mi je pa všeč, da spet vidim prijatelje.«
 
Srečno, šolarke in šolarji!
 
P. P.
« Nazaj na seznam
»