Časopis za pokrajino Posavje
4.10.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Krajevni praznik bodo začeli z odprtjem šolskega prizidka

Objavljeno: Četrtek, 25.05.2023    Rubrika: NOVICE Redakcija
OS Blanca, prizidek (36)

Ravnateljica Ksenija Juh in predsednik krajevne skupnosti Marjan Ločičnik pred novim vhodom v šolsko stavbo …

V mesecu juniju, ko praznuje KS Blanca, se bo odvilo mnogo dogodkov. Praznovanje se bo pričelo z odprtjem prizidka k osnovni šoli, nato bodo namenu predali na novo urejene športne površine, na osrednji slovesnost bodo podelili krajevna priznanja itd.

Najpomembnejša pridobitev za KS Blanca v letošnjem letu bo odprtje dvoetažnega prizidka k osnovni šoli, ki jo v šolskem letu 2022/2023 obiskuje 164 učenk in učencev, v vrtec pa je vpisanih 73 otrok. »Število vpisanih se vsako leto povečuje, kar je dobra novica, in seveda se veselimo novih prostorov, ki jih bomo pridobili s prizidkom. V pritličju bosta dve novi igralnici s sanitarijami za prvo starostno obdobje predšolskih otrok, garderoba za zaposlene in tehnični prostor. V prvem nadstropju bosta dve novi sodobni učilnici, kabinet za učitelje in prostor za individualno delo z učenci,« pove ravnateljica OŠ Blanca Ksenija Juh, ki se veseli odprtja 1. junija.

OS Blanca, prizidek (14)

… in novim vhodom v vrtčevske prostore.

Gradnja prizidka, ki ima tudi dvigalo, je zahtevala določene prilagoditve v organizaciji vzgojno-izobraževalnega dela. »Lanskega julija in avgusta, ko so se pri šoli izvajala zahtevna zemeljska dela, renovirala se je tudi šolska kuhinja, se je predšolska vzgoja izvajala v Vrtcu Ciciban Sevnica, kjer so nam prijazno odstopili prostor v tem poletnem času. Za učenke in učence 5. razreda poteka pouk v letošnjem šolskem letu zaradi manka prostorov v šoli na nadomestni lokaciji – v prostorih Krajevne skupnosti Blanca,« še opiše ravnateljica del vsakdana v času gradnje prizidka. Po otvoritvi bo na vrsti urejanje novih športnih površin ob šoli, tudi z novo 150 metrov dolgo tekaško stezo s tartanom okoli nogometnega igrišča.

SKRB ZA UREJENO BIVALNO OKOLJE

OS Blanca, prizidek (33)

V športno-rekreacijskem parku na Blanci bodo v juniju predali namenu manjše igrišče za košarko in odbojko na mivki.

Blanca kot kraj, ki ima šolo, pošto, železniško postajo, športno-rekreativne površine, zemljišča za individualno stanovanjsko gradnjo itn., postaja po mnenju predsednika KS Blanca Marjana Ločičnika zanimiva za priseljevanje mladih družin. »Naša krajevna skupnost omogoča kakovost bivanja, čeprav nas čaka še nekaj izboljšav, kot je na primer nadvoz nad železniško progo Sevnica-Dobova, s čimer se bo ukinil nivojski železniški prehod in se bo ob tem uredila tudi nova dovozna pot k osnovni šoli,« pojasni sogovornik in nadaljuje, da je projektna naloga za nadvoz narejena, vendar konkretne dogovore pričakuje ob načrtovani posodobitvi železniške proge od Zidanega Mosta do Dobove.

V nadaljevanju pogovora se dotakne še letošnjega praznovanja krajevnega praznika, ki ga bodo zaznamovali številni dogodki. Slovesnosti ob odprtju prizidka k OŠ Blanca bo sledilo odprtje dodatnih športnih površin v športno-rekreacijskem parku Alojzija Lenčka, kjer je že nogometno igrišče z umetno travo in baliniščem. 9. junija bodo namenu predali še manjše košarkarsko igrišče z enim košem in igrišče za odbojko na mivki. »Pri uresničitvi ideje nam je pomagala Občina Sevnica, ki je financirala dostop do obeh igrišč, asfaltacijo košarkarskega igrišča ter izdelavo igrišča z mivko,« še doda ter povabi na osrednjo slovesnost ob prazniku KS Blanca, ki bo potekala 16. junija v kulturnem domu, na njej pa bodo podelili krajevna priznanja. Uro pred osrednjo prireditvijo bodo namenu predali še obnovljen odsek ceste Selce nad Blanco-Krajna Brda. 17. junija bo potekal že tradicionalni turnir v malem nogometu za pokal KS Blanca, prav tako pa bo potekalo v sklopu praznovanja blanške krajevne skupnosti tudi praznovanje dneva državnosti na Tomaževem hribu v organizaciji KUD Poklek.

»Vabljeni, da se nam pridružite in poveselite z nami,« še povabi predsednik KS Blanca. 

S. R.

#povezujemoposavje

 
« Nazaj na seznam
»