Časopis za pokrajino Posavje
9.12.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Krajevni praznik v spomin na ponovno izvajanje pouka v slovenskem jeziku

Objavljeno: Ponedeljek, 17.06.2019    Rubrika: NOVICE Redakcija
Praznik KS Blanca 2019 (37)

Prejemniki letošnjih priznanj KS Blanca s predsednikom krajevne skupnosti in sevniškim županom.

Minulo sobotno popoldne je obeležila svoj krajevni praznik krajevna skupnost Blanca v spomin na 10. junij, dan, ko se je leta 1945 pouk na tamkajšnji osnovni šoli ponovno pričel izvajati v slovenskem jeziku.

Pred osrednjo prireditvijo, ki se je odvijala v kulturnem domu na Blanci, so v krajevni skupnosti namenu predali asfaltiran odsek javne poti proti domačiji Krnc v vasi Kladje nad Blanco ter obnovljen odsek lokalne ceste Kladje–Krajna Brda. Ob odprtju je potekal tudi kratek kulturni program.

Na osrednji slovesnosti sta zbrane nagovorila predsednik KS Blanca Marjan Ločičnik in sevniški župan Srečko Ocvirk, ki sta v nadaljevanju dogodka podelila tudi letošnja krajevna priznanja. Javno pohvalo so prejeli Jure Klenovšek, Aljoša Radej in Mateja Strnad, plaketo pa Roman Kragl in Gasilska desetina člani A PGD Poklek, ki je omenjenega dne osvojila tudi 1. mesto v Krmelju, kjer je potekalo regijsko tekmovanje posavskih prostovoljnih gasilskih društev.

Spremljevalni kulturni program, ki sta ga povezovala Ana Kozinc in Domen Mirt, so sooblikovali KD Godba Blanški vinogradniki, OŠ Blanca, Ljudske pevke z Blance, KUD France Prešeren Blanca in KUD Poklek. Zaključeni osrednji slovesnosti je sledil še družabni del ob pogostitvi Aktiva žena Blanca.

S. R., foto: S. R., M. S.


 
« Nazaj na seznam
»