Časopis za pokrajino Posavje
5.12.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Krajevno priznanje Alojzu Zidarju

Objavljeno: Nedelja, 25.10.2020    Rubrika: NOVICE Redakcija
Priznanje KS Sentjanz Ivanu Zidarju (22)

Nagrajen krajan Alojz Zidar iz hribovite vasi v gozdnem rezervatu Jatne, ki je v preteklosti imela lastno šolo, gostilno in trafiko, si želi, da bi dočakal poleg urejenih lokalnih cest tudi obnovo šole na Kalu.

V minulem petkovem popoldnevu sta predsednik KS Šentjanž Boštjan Repovž in župan občine Sevnica Srečko Ocvirk podelila letošnje krajevno priznanje Alojzu Zidarju na njegovi domačiji v hriboviti vasici Kal, kajti zaradi aktualnih razmer slovesnosti in ostalih dogodkov ob prazniku šentjanške krajevne skupnosti, ki obeležuje svoj dan 23. oktobra, niso pripravili.

»Alojz Zidar je človek z velikim srcem. Čeprav ni več rosno mlad, še vedno rad priskoči na pomoč sosedom, skrbi za svojo hudo bolno ženo in opravlja težka dela na kmetiji. Svojo družino je preživljal kot dolgoletni delavec Vodovodne skupnosti Novo mesto in z delom na kmetiji. Med svojim 35-letnim stažem ključarja podružnične cerkve na Kalu je sodeloval pri vseh delih pri obnovi cerkve. Sodeloval je pri obnovi ostrešja in strehe. Pri izdelavi fasade je sam z nekaj sovaščani odstranil stari omet. Pri obnovi notranjosti cerkve se je velikokrat sestajal s predstavniki spomeniškega varstva, z gospodom župnikom in raznimi izvajalci del in tako poskrbel, da je obnova stekla po načrtih. Danes ob priložnosti rad odpre vrata lepo obnovljene cerkve in jo razkaže mimoidočim. Da je izjemno delaven krajan dokazuje tudi s tem, da večkrat na leto pokosi travo in vsako leto ob žegnanju popravi lokalno cesto do nje. Vse samoiniciativno in brez samohvale. Kljub težkemu življenju, saj že deseto leto skrbi za svojo nepokretno ženo, najde čas in poskrbi za lepo urejeno okolico nekdanje kalske šole, popravi vrata, ki jih je že dodobra načel zob časa ter na dotrajanih oknih zamenja razbito steklo. Njegova večna skrb je tudi zamenjava strešne kritine, ki jo uničijo vremenske neprilike,« je podpredsednica KS Šentjanž Petra Majcen predstavljala vlogo sokrajana v lokalnem okolju.

»Lojze Zidar je skromen, a velik človek. Nikoli se ne izpostavlja, a je nepogrešljiv in vedno na razpolago, ko se popotnik odpravi na Kal in si želi stik z domačini. Odpre vrata stare šole in si že od nekdaj želi, da bi jo na kakršenkoli način zopet oživili, ter ponosno razkaže cerkev. Lojze Zidar je po duši in srcu Kalan. Skrb za cerkev, staro šolo in mrliško vežico ter posluh za sočloveka je samoumeven del njegovega življenja. Zaradi vsega navedenega in v zahvalo za vse dosedanje delo in poslanstvo Krajevna skupnost Šentjanž gospodu Alojzu Zidarju podeljuje priznanje za leto 2020,« je zaključila in nato sta predsednik KS Šentjanž in sevniški župan nagrajencu podelila krajevno priznanje. Zidar, ganjen in vesel obiska, je ob tem ponovno izrazil željo, da bi se našla sredstva za obnovo nekdanje šole na Kalu, ki je pustila v njegovem srcu mnogo lepih spominov.

S. R.

#povezujemoposavje

 
« Nazaj na seznam
»