Časopis za pokrajino Posavje
21.10.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Krčani obeležili 39. praznik KS mesta Krško

Objavljeno: Četrtek, 13.06.2019    Rubrika: NOVICE Redakcija
praznik ks mesta krsko 2019 (53)

Vsi prejemniki krajevnih priznanj s predsednico KS Natašo Šerbec (desno) ter predsednikom komisije za podeljevanje priznanj Ivanom Učanjškom in županom Miranom Stankom

Krčanke in Krčani, ostali krajani z območja krajevne skupnosti mesta Krško, ki so se v včerajšnjem poznem popoldnevu udeležili slovesnosti v krškem mestnem parku v počastitev krajevnega praznika, so 78 let po tragičnih dogodkih obudili spomin na prve krške borce, ki so bili prve žrtve nacizma na Slovenskem.

Spomin na devet fantov in dekle, zajetih zaradi izdajstva 29. julija 1941 v gozdu Rore nad Krškim in naslednji dan ustreljenih v gozdu Dobrava pri Brežicah. Istočasno so vodstvo KS mesta Krško in številni zbrani krajani že 39. leto zapored, odkar krajevna skupnost obeležuje krajevni praznik, počastili spomin tudi na vrnitev izgnancev po zaključeni 2. sv. vojni v domovino.

praznik ks mesta krsko 2019 (2)

Krajanke in krajani so zapolnili prireditveno ploščad mestnega parka

Namreč z območja takratnih občin Krško, Raka ter Leskovec pri Krškem je bilo izgnanih, kot je na slovesnosti povedala predsednica KS mesta Krško, mag. Nataša Šerbec, kar 90 odstotkov prebivalstva. »Številni izgnanci se nikoli več niso vrnili v domovino ter svoje domove. Te številke pričajo, da so imeli nacisti v načrtu popolno iztrebljanje slovenskega naroda. Krčani so v borbi z okupatorjem dali številne žrtve za svobodo. 10. maja 1945 je bil osvobojen Leskovec ter Trška Gora, v noči naslednjega dne so pripadniki 1. in 3. bataljona Krajiške brigade zavzeli desni breg reke Save ter pričeli borbo za krški most. 11. maja ob 13. uri sta bataljona osvobodila še mesto Krško ter nadaljevala borbo v smeri Brestanice,« je povedala Šerbčeva, in se v nadaljevanju navezala na povojno obnovo in gospodarski vzpon in postopni razvoj samega mesta, k čemer so dala svoj doprinos tudi podjetja Tovarna Đuro Salaj, Kovinarska, Imperial in še nekaj drugih, takratni ponos Krškega, ki so podpirala izgradnjo stanovanjskih, kulturnih in športnih objektov, izgradnjo infrastrukture idr.

praznik ks mesta krsko 2019 (16)

Leskovški zbor Lastovke je v uvodu odpel krško himno Hej, Krčani!

»Minilo je skoraj 50 let,« je še dejala predsednica sveta KS mesta Krško, »od izgradnje starega krškega mostu, letos se lahko pohvalimo še z enim, ter do konca leta prihajajočo obvoznico. In prav tukaj med obema mostovoma se te dni gradi nekaj novega (skladišče nevarnih odpadkov tovarne Krka, op.p.), nekaj čemu nasprotujejo naši občani.« Poudarila je še, da je preteklost nemogoče spremeniti, je pa prav, da se je spominjamo in da nam dobro postane temelj za vizijo v prihodnje: »Krško ima delovne, odgovorne in svobodomiselne občane. Prav to je bogastvo, ki lahko zagotovi, da se nadgradi naše mesto in kraje, ki tvorijo našo krajevno skupnost.«

praznik ks mesta krsko 2019 (29)

Sekretarka in predsednik posavskega Društva gluhih in naglušnih Krško sta s kretnjami zbranim sporočila: "Radi vas imamo"

Med te sodijo med drugim tudi letošnji nagrajenci, katerih marljivo, vestno in dolgoletno delo so v KS mesta Krško prepoznali kot tisto, ki je dalo mestu dodano vrednot. Tako so bili ob kulturnem programu, ki so ga izvedeli zbor Lastovke Kulturnega društva Leskovec pri Krškem, s solistoma Janezom Bizjakom in Damjano Mlakar, tenorist Marko Železnik in Pihalni orkester Krško z vokalistko Nino Berger, priznanj deležni: priznanje z denarno nagrado je prejelo od leta 1962 delujoče Društvo gluhih in naglušnih Posavja Krško, v katerem s posebnimi programi za gluhe in slušno prizadete vključujejo invalidne posameznike v vse dejavnosti, ki lahko prispevajo k izboljšanju življenjskih funkcij in kakovosti življenja; priznanja KS so prejeli Tiskarna Jordan, Drago Jordan s.p, z osmimi zaposlenimi, ki deluje v Krškem že 27 let, Dioniz cafe, v njegovem imenu lastnik Boris Nedoh, ki je odprl lokal leta 1999 in je prepoznaven po kakovostni jutranji kavi in točenju piva, za kar so v lanskem letu prejeli naziv ambasador piva za najboljše točeno pivo v Posavju in na Dolenjskem; Primo Telefonija d.o.o., pod okriljem katere je ustanovitelj Primož Černelč kot prvi s tovrstno dejavnostjo v Krškem že od leta 1994 ponudnik mobilne telefonije. V letošnjem letu so se preselili v nove poslovne prostore, prav tako kot predhodne urejene v starem mestnem jedru; priznanje s plaketo KS mesta Krško pa so prejeli: družba I.H.S. d.o.o. iz Krškega - v njenem imenu prokuristka Tadeja Buršič – ki je dopolnilo že tri desetletja delovanja in se uvršča med inovativne in zanesljive načrtovalce in izdelovalce industrijskih strojev za pakiranje, paletizacijo in transportne sisteme; Frizerski studio Aglaja, Branka Bernardič s.p., ki je sledila sanjam iz otroštva in se izučila za frizerko, po delu v frizerskima studioma pa leta 1988 stopila na samostojno pot. Skozi leta je pomagala vrsto mladim, ki so se odločili za poklic frizerja, jih izobraževala in jim dajala spodbudne napotke. »Delati z ljudmi in za ljudi je resnično lepo,« je dejala Bernardičeva; priznanje s plaketo KS mesta pa je prejel tudi samostojen podjetnik Božič Tomaž s Pijavškega, od leta 1992 nosilec dejavnosti proizvodnje žebljev, s katerimi oskrbuje krovce in izdelovalce palet ter ostrešij v širšem in ožjem delu Slovenije.

Po uradnem slavnostnem delu, ki ga je povezovala Petra Rep Bunetič, in v katerem sta krajanom voščila ob prazniku tudi župan mag. Miran Stanko in poslanec v Državnem zboru RS Dušan Šiško, so se obiskovalci ob pomenkovanju in druženje dlje časa zadržali tudi na ploščadi osrednje krške knjižnice, kjer je potekala tradicionalna pogostitev, ki so jo pripravile članice Aktiva kmečkih žena Sremič in Društva vinogradnikov Sremič.

B. M.
« Nazaj na seznam