Časopis za pokrajino Posavje
9.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Križman: Ko nehaš govoriti o vojni, se zgodi, da pride do nove

Objavljeno: Sobota, 16.11.2019    Rubrika: NOVICE Redakcija
Slavnostna seja OO ZBV NOB Sevnica (118)

Prejemniki priznanj z županom Srečkom Ocvirkom, podeljevalkama priznanj - Vladko Blas in Zlato Krnc - predsednikom Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije Marijanom Križmanom in moderatorko Bredo Drenek Sotošek

Občina Sevnica praznuje svoj občinski praznik 12. novembra v spomin na osvoboditev petih vodilnih krajevnih funkcionarjev OF, ki jih je 12. novembra 1941 iz sevniškega zapora, kamor jih je zaprla tajna nemška državna policija (Gestapo), rešil s peščico pogumnih soborcev komandir brežiške čete Dušan Kveder Tomaž.

NA SLAVNOSTNI SEJI PODELILI PRIZNANJA ZA OHRANJANJE VREDNOT NOB

V spomin na to pogumno dejanje je posebna delegacija v minulem torkovem dopoldnevu položila venec k spominski plošči na stavbi sodišča v starem delu Sevnice ter k spomeniku padlim žrtvam NOB v novem delu Sevnice, nato je v Albert Felicijanovi dvorani na sevniškem gradu potekala še svečana seja občinske organizacije Združenja borcev za vrednote NOB Sevnica s podelitvijo priznanj. Priznanja za prispevek k razvoju Občinskega odbora Združenja borcev za vrednote NOB Sevnica so v letošnjem letu prejeli Milan Baša, Rafael Blažič, Aktiv kmečkih žena Tržišče, Cecilija Kunšek, Janez Močan, Maks Senica, Anica Perme, Ljudmila Szöks in Robkova četa.

OBUDILI SPOMIN NA NARODNEGA HEROJA DRAGA FLISA STRELO

Zbrane na slovesni prireditvi so nagovorili: predsednica Občinskega odbora Združenja borcev za vrednote NOB Sevnica Vladka Blas, župan Srečko Ocvirk in predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije Marijan Križman. Slednji je v svojem govoru pudaril pomen ohranjanja vrednot NOB, kajti »ko nehaš govoriti o vojni, se zgodi, da pride do nove«. V imenu vseh posavskih borčevskih združenj je navzoče nagovoril predsednik ZBV NOB Brežice Stane Preskar ter nato še, ko je bila beseda dana gostom, predsednik Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Sevnica Ivan Cajner in predsednik Občinskega odbora Združenja borcev za vrednote NOB Krško Alojz Štih. Član predsedstva Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije Milan Gorjanc je osvetlil spomin na delovanje narodnega heroja Draga Flisa Strele – zadnjega nosilca reda narodnega heroja druge svetovne vojne, ki je umrl v letošnjem 98. letu starosti (rojen je bil 14. avgusta 1921 na Blanci).

Z glasbenim delom je slavnostno sejo popestril kvartet flavt učenk GŠ Sevnica in mlada harominikašica. Z recitalom skrbno izbranih pesmi, ki so prebujale posebna občutja, učenke OŠ Sava Kadnika Sevnica ter z recitacijo pesmi Črni možje partizanskega pesnika Vladimirja Pavšiča – Mateja Bora Jelka Robar.

S. R.

 
« Nazaj na seznam