Časopis za pokrajino Posavje
3.02.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Krška osnovna šola po 45 letih v celoti obnovljena

Objavljeno: Torek, 07.02.2017    Rubrika: NOVICE Redakcija
os jd kk-otvoritev (17)

Šolarji so že od konca novembra v prenovljenih šolskih prostorih.

V OŠ Jurija Dalmatina Krško so v torek popoldne pripravili slovesnost ob 45-letnici šole na tej lokaciji in zaključku njene celovite obnove.

»To je velika pridobitev za našo šolo, tako za učence kot za krajane mesta Krško in bližnje okolice,« je ob zaključku obnove dejala ravnateljica šole, ki jo v tem šolskem letu v 31 oddelkih obiskuje 756 učencev, Valentina Gerjevič. »Pridobili smo veliko lepih, prijetnih in kvalitetnih prostorov, predvsem pa je šola energetsko prenovljena in prijetna za bivanje. Pričakujemo, da se bodo učenci v njej počutili varno in lepo,« je še dodala. V šoli so ob tem pridobili tudi nekaj novih prostorov, denimo garderobo za učence prvega razreda, veliko sodobno opremljeno kuhinjo, učilnico računalništva, nekaj pisarniških prostorov, dva pokrita atrija na razredni in dva kabineta na predmetni stopnji pa tudi prenovljen bazen, ki bo v kratkem spet v obratovanju.
 
os jd kk-otvoritev (3)

Šola je v celoti obnovljena.

V času obnove šole so morali pouk prilagajati gradbenim delom in so morali kar dvakrat učence seliti: enkrat celotno razredno stopnjo oz. nekaj več kot 400 učencev, v lanskem letu pa 300 učencev predmetne stopnje. »To je bilo zahtevno, vendar smo zelo odgovorno prevzeli to delo in učence varno pripeljali nazaj v to šolo, tako da smo 21. novembra 2016 bili zopet vsi skupaj pod isto streho,« je povedala Gerjevičeva.
 
Obnova trajala kar tri leta
 
Projekt celovite obnove največje šole v občini Krško, OŠ Jurija Dalmatina Krško, ki na Vidmu deluje od leta 1971, je trajal kar tri leta. V letu 2014 je bila šola energetsko sanirana, kar je stalo 1,65 milijona evrov, investicija pa je bila  v višini nekaj več kot milijon evrov sofinancirana iz Evropskega kohezijskega sklada.
 
os jd kk-otvoritev (51)

Župan, učenka in ravnateljica so prerezali otvoritveni trak.

V  letu 2015 je Občina Krško pristopila k celoviti prenovi kuhinje, jedilnice, zunanjih površin ter učilnic na predmetni stopnji, v letu 2016 pa k celoviti prenovi preostalega dela šole in bazena. Obnova v prvi fazi je obsegala obnovo tlakov, notranjega stavbnega pohištva, strojnih in elektro instalacij in opreme v učilnicah in prostorih razredne stopnje ter osrednjega dela šole, čakalnice, garderobe na razredni stopnji, knjižnice, zbornice in pisarniških prostorov. Druga faza obnove učilnic in prostorov za višjo stopnjo se je začela z junijem oz. takoj po končanem pouku v tem šolskem letu in se v letu 2017 zaključila. Obsegala je obnovo prostorov na višji stopnji, in sicer obnovo tlakov, notranjega stavbnega pohištva, strojnih in elektro instalacij ter opreme v učilnicah in ostalih prostorih. Uporabno dovoljenje za ta del je bilo pridobljeno novembra 2016, otroci so se preselili nazaj v šolske klopi 21. 11. 2016. Poleg tega je bil obnovljen tudi šolski bazen. Uporabno dovoljenje za bazen je bilo pridobljeno v januarju 2017. Obnova notranjih prostorov je bila vredna 3,85 milijona evrov, celotna obnova šole pa torej 5,5 milijona evrov. »Šola je sedaj v celoti obnovljena in upam, da bo v takšnem stanju lahko naslednjih 40 let služila svojemu namenu,« je ob zaključku obnove dejal župan mag. Miran Stanko, ki se je zahvalil sodelavcem iz občinske uprave, izvajalcem del ter zaposlenim na šoli za uspešno zaključen projekt.
 
Nastopili bivši učenci

 
Na torkovi prireditvi v še ne desetletje stari šolski telovadnici, ki je bila povsem polna obiskovalcev, so nastopili številni sedanji in bivši učenci šole, denimo Anja Žabkar in Nika Tkalec, Sebastijan in Luka Vodlan, Miran Rudan in Toni Sotošek z ansamblom, program pa je povezovala prav tako bivša učenka Klara Eva Kukovičič. Nekdanja dolgoletna ravnateljica Antonija Glas Smodič je povzela zgodovino krške šole in prejšnje dozidave ter manjše obnove, ravnateljica, župan in predstavnica šolske skupnosti Taja Kukavica pa so s prerezom traku prenovljeno šolo simbolično predali namenu.

P. P.
« Nazaj na seznam
»