Časopis za pokrajino Posavje
15.01.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Krški poklicni gasilci se selijo v nov objekt

Objavljeno: Sobota, 21.11.2020    Rubrika: NOVICE Redakcija
DSC_0167

Prizidek k objektu PGE Krško

V začetku naslednjega tedna bodo v PGE Krško preselili operativne gasilce v nove prostore oz. v prizidek, zgrajen v prvi fazi posodobitve objekta PGE Krško.

Prva faza projekta oz. gradnja prizidka, ki se je pričela v začetku letošnjega leta, je namreč končana. Po tehničnem pregledu objekta v teh dneh pričakujejo uporabno dovoljenje za skoraj 950 m2 površin, pravi direktor PGE Krško Aleš Stopar. V prizidku so uredili prostore za servis dihalnih aparatov in ročnih gasilnih aparatov, skupne prostore za gasilce, dispečerski center, garderobe za gasilce in gasilke, prostor za vzdrževanje fizične pripravljenosti gasilcev (telovadnica in trim kabinet), garderobo intervencijskih oblek in pralnico, garažne prostore za manjša gasilska vozila, manjši apartma ter za garderobo za uporabnike zunanjega poligona.

DSC_0154

Nov dispečerski center

»Gasilci se bodo preselili v sodobne prostore, ki bodo zadostili vsem pogojem dela in jim bodo omogočali kakovostno opravljanje del v objektu,« pravi Stopar in doda: »Lahko rečemo, da je nov objekt tehnološko primerno opremljen za naslednjih 40 let oz. ga bomo lahko nadgrajevali in sledili tehnološkemu napredku.« PGE Krško sicer ravno letos praznuje 40-letnico in v marcu so že imeli načrtovano jubilejno prireditev, a jim je prvi val epidemije prekrižal načrte. Nato so jo načrtovali v oktobru v okviru meseca požarne varnosti, a zopet ni bilo možno, zato bodo jubilej, vključno z odprtjem novega objekta, proslavili, ko bo pač možno.

»Lahko rečemo, da je nov objekt tehnološko primerno opremljen za naslednjih 40 let oz. ga bomo lahko nadgrajevali in sledili tehnološkemu napredku.«

Sledi druga faza projekta oz. obnova 950 m2 površin v obstoječem objektu, ki zajema predvsem menjavo talnih oblog in elektro inštalacij ter prenovo treh pisarn. Že v decembru naj bi se začela še tretja faza projekta oz. rušenje najstarejšega, 50 let starega dela objekta, v katerem so tudi prostori PGD Videm ob Savi, v katerem si bodo začasno lokacijo uredili v bližini. V nadomestni novogradnji z 950 m2 površin bodo prostori za potrebe PGE Krško, PGD Videm ob Savi, Gasilske zveze Krško in Civilne zaščite Krško. »Celoten projekt bo predvidoma zaključen konec leta 2021,« pravi Stopar. Skupno bo torej urejenih 2800 m2 uporabnih površin za gasilsko dejavnost. Projekt, vreden 3,2 milijona evrov, financira Občina Krško, delno pa pri financiranju sodeluje tudi PGE Krško.

Sledila bo še izgradnja vadbenega poligona z 12-metrskim vadbenim stolpom, kar bo financirala Gasilska zveza Slovenije, Občina Krško pa pri tem sodeluje z zagotovitvijo komunalno opremljenega zemljišča.
 
P. P.
 
« Nazaj na seznam