Časopis za pokrajino Posavje
30.05.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Krško bogatejše še za 25 koles Krčan

Objavljeno: Petek, 20.09.2019    Rubrika: NOVICE Redakcija
krcan - nove postaje (19)

Na simbolen način sta z vožnjo predala nove pridobitve namenu srednješolca ŠC Krško-Sevnica.

V letu 2017 je Občina Krško vzpostavila avtomatiziran sistem brezplačne izposoje koles, poimenovan Krčan, postajališča zanje pa uredila pri Občini Krško, Šolskem centru Krško-Sevnica ter železniški postaji na Vidmu. V letošnjem letu je na podlagi v lanskem letu pridobljen evropskih sredstev omrežje postajališč še povečala.

Postajališča Krčan so bila danes dopoldne predana namenu pri Zdravstvenem domu Krško, kjer se nahaja eno od skupno štirih novih izposojevališč, medtem ko se ostale lokacije nahajajo: na Vidmu ob parkirnih površinah med Sparom in hotelom City, pri dvonivojskem parkirišču na Dalmatinovi ulici v starem mestnem jedru, v sklopu projekta Povezani s Savo pri gostilni Pečnik pri brestaniškem mostu, do konca leta pa bo izposojevališče urejeno tudi v sklopu parkirišča Park&Ride pri železnem nadhodu v bližine tovarne Vipap, ki je že v izgradnji. Občina je za skupno vseh sedem izposojevališč namenila okoli 200.000 evrov, s strani ministrstva za infrastrukturo pa prejela 105.000 evrov. S tem je Krško od danes bogatejše za 25 koles Krčan, skupno pa jih imajo poslej uporabniki na voljo 40.

krcan - nove postaje (13)

Igor Doler, izvajalec projekta izposojevališč koles

Igor Doler iz Šolskega centra Velenje, ki je izvajalec projekta, je povedal, da so nova izposojevališča koles v primerjavi s prvimi že nadgrajena, in sicer so uporabnikom na terminalih na voljo informacije o zasedenosti mest na drugih postajah, poleg tega je sistem prilagojen tudi že za električna kolesa, poleg tega pa je omogočena povezava sistemov Krškjo in Brežice, kar pomeni pretok koles med obema mestoma.

Sistem Krčan je avtomatiziran sistem za izposojo koles v mestnem in medmestnem okolju. Kolo, ki si ga izposodiš na določeni postaji, lahko uporabnik vrne na kateri koli drugi postaji v sistemu. Predhodno je potrebno opravili le registracijo v sprejemni pisarni Občine, Centru za podjetništvo in turizem Krško. Informacijski točki tržnice na Vidmu ali v Mestnem muzeju Krško, kjer uporabnik prejme kartico z nazivom Krčan in PIN številko za uporabo sistema. Sicer pa je ves postopek opisan tudi v terminalu ob vsakem izposojevališču. Vsak uporabnik ima na voljo 24 ur brezplačne vožnje na teden. Župan mag. Miran Stanko je ob predaji koles in postajališč v uporabo dejal, da je projekt zelo lepo sprejet med njegovimi koristniki, saj je teh registriranih že preko 220. Zato so se tudi odločili za razširitev omrežja izposojevališč oziroma postaj: »Povezujemo se tudi z občino Brežice, kar pomeni, da se bodo lahko uporabniki peljali v Brežice in obratno. Temu pa bo potrebno postopoma prilagoditi oziroma urediti tudi poti za varno vožnjo, saj je na cestišču še vedno gospodar avtomobil, kolesar pa izpostavljen in ranljiv udeleženec v prometu.« Direktorica ZD Krško Tatjana Fabjančič Pavlič je pozdravila pridobitev: »Saj vemo, da s tem pomembno vplivamo na varno in zdravo okolje, ki nas obdaja, posledično pa tudi na zdravje posameznika.«

Poleg dosedanjih koles na že obstoječih izposojevališčih so sicer kolesa za vožnjo danes na voljo le pri zdravstvenem domu, ostala postajališča pa bodo z njimi opremljena v prihodnjem tednu. Spremljajoči povezovalni in glasbeni program so za to priložnost pripravili dijaki in dijakinja Šolskega centra Krško-Sevnica.

B. M.
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

05.05.2020 | Redakcija

140-letnica v dobri kondiciji

19.06.2019 | Redakcija

Olje nekoliko drugače

06.08.2019 | Redakcija

Trgovska dejavnost v Posavju raste