Časopis za pokrajino Posavje
1.12.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Krško: s pohodom skozi mesto opozorili na milijon razlogov

Objavljeno: Sreda, 06.10.2021    Rubrika: NOVICE Redakcija
sv. dan cerebralne paralize - soncek (15)

Oblečeni v zeleno so med pohodom po mestu mimoidočim razdeljevali zelene pentlje

Današnji dan, 6. oktober, poteka v znamenju svetovnega dneva cerebralne paralize, letos pod geslom Milijon razlogov. Dopoldan so ga s sprehodom skozi Videm obeležile tudi osebe z nezmožnostjo nadzora nad motoričnim gibanjem in posledičnimi težavami z gibanjem in držo, uporabniki Centra Sonček Posavje, člani Društva za cerebralno paralizo Sonček Posavje ter učenke in učenci Osnovne šole Mihajla Rostoharja Krško.

sv. dan cerebralne paralize - soncek (8)

Nataša Solomun in Tanja Kavčič

Tanja Kavčič, vodja enote Center Sonček Posavje, v katerem so zaposlene osebe pod posebnimi pogoji, je povedala, da je namen skupinskega pohoda po Krškem osveščanje prebivalstva o tem, kaj je cerebralna paraliza, da se zavzemajo za vključujočo družbo in enakopravnost, pri čemer nizajo še druge razloge, ki govorijo v prid temu, da imajo tudi osebe s cerebralno paralizo pravico do razvoja in doseganja potencialov v vseh življenjskih obdobjih. Vrednote povzema tudi letošnja poslanica Milijon razlogov, ki jo je Damjana, uporabnica VDC Sonček, prebrala pred krškim kulturnim domom in govori o tem, da bi morale biti vse družine z otroci s cerebralno paralizo in drugimi oviranostmi deležne ustrezne podpore in pomoči, da bi morali imeti vsi otroci možnost obiskovanja istega vrtca in vsi učenci iste šole v domačem kraju, vsi odrasli uresničevati svoje potenciale v poklicnem življenju in živeti neodvisno in samostojno po lastni izbiri, da bi morale biti storitve in okolje dostopne vsem ipd.

sv. dan cerebralne paralize - soncek (27)
Nataša Solomun, predsednica Društva Sonček Posavje je dejala, da so res že številčno močna družina, saj je v društvo včlanjenih že okoli 320 članov, od tega 105 oseb s cerebralno paralizo in drugimi motnjami v razvoju: »Vsako leto se nam pridružujejo novi člani, tudi iz oddaljenih mest, kot so Maribor, Koper, iz Kozjanskega območja, Šentjerneja in Novega mesta in od drugod, saj imamo zelo dobro zastavljen program, ki je zasnovan na izvedbi številnih aktivnosti, kolonijah, taborih, delavnicah in različnih oblikah gibanj za ohranjanje in spodbujanje motoričnih sposobnosti. Seveda pa je tudi še kar lepo število ljudi, ki se nam iz različnih razlogov še niso pridružili.  Pri tem gre predvsem za mlade starše, ki potrebujejo čas, da sprejmejo dejstvo, da ima njihov otrok posebne potrebe. Ti se pričnejo praviloma nekoliko kasneje vključevati v društvo, ko začutijo potrebo ali jim te narekujejo, da se povezujejo s starši, ki se soočajo in imajo že izkušnje z različnimi stanji otrok, četudi jih zdravniki, delavni terapevti in drugi strokovni delavci že zgodaj pričnejo usmerjati v naše društvo. o tem, da število tovrstnih otrok narašča pove tudi podatek, da imajo v krškem vrtcu letos prvič dva razvojna oddelka. Zato, zaradi obstoječih članov in tudi tistih, ki se nam bodo še pridružili, imamo v našem društvu res milijon razlogov, da se trudimo še naprej na različnih področjih, predvsem pa smo fokusirani na naš moto Gibanje je življenje. Denimo, 23. oktobra imamo pohod na Lisco, pri katerem se nam lahko pridružijo tudi drugi ljudje dobre volje, da jim dokažemo, kaj vse zmoremo.« 

B. M.
« Nazaj na seznam
»