Časopis za pokrajino Posavje
14.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Leskovec pospešeno po poti napredka

Objavljeno: Sreda, 02.06.2021    Rubrika: NOVICE Redakcija
praznik ks leskovec-nagrajenci1

Nagrajenci KS Leskovec pri Krškem

Z manjšo svečanostjo, ob udeležbi članov sveta Krajevne skupnosti Leskovec pri Krškem, letošnjih prejemnikov priznanj in izvajalcev kulturnega programa, so sinoči počastili krajevni praznik v Leskovcu pri Krškem. Tega obeležujejo na 1. junij v spomin vrnitve izgnancev po 2. sv. vojni na svoje domove, v novodobnem času pa gre tudi za hvalnico življenju, praznik upanja in pridobitev, ki prispevajo k razvoju skupnosti in dvigu kakovosti življenja na območju krajevne skupnosti.

praznik ks leskovec-joze olovec1

Jože Olovec

Teh pa je bilo v obdobju od lanskoletnega do letošnjega krajevnega praznika kar lepo število, je povedal predsednik sveta KS Leskovec Jože Olovec: »Zaključili smo dela na igrišču v Kobilah, pričeli in skoraj že zaključili z deli na novem igrišču; prav tako smo, skupaj z VDC Krško-Leskovec, obnovili igrišče pri nekdanji šoli Leskovcu. Tudi v Žadovinku smo po nekaj desetletjih zamenjali uto, v tem mesecu pričakujemo še nova igrala, dodatne klopi, ograjo ob cesti in novo ograjo okoli ekološkega otoka. Tudi v veliki vasi smo izvedli podobne pridobitve, označili parkirni prostor, preko participativnega proračuna občine namestili zunanje fitnes naprave, v mesecu juliju tudi tu pričakujemo dodatne klopi in igrala pri tamkajšnejm igrišču, nove mreže za nogometne gole, sanirali pa smo tudi razpoke na asfaltnem igrišču. Tudi tem igrišču pripada varovalna ograja. Na ureditev čaka le še igrišče Gaj, na katerega gravitira največ otrok v našem okolju, ki pa bo po predvidevanjih deležen obnove v mesecu maju prihodnje leto. Sanirali smo tudi nekaj makadamskih povezav v Kobilah, Libelju in Tršljavcu, v prihodnjih dneh bo prenovljena tudi dostopna pot do modelarskega letališča v Žadovinku.« Med pridobitvami je predsednik Olovec med drugim omenil še nadkritje avtobusnega postajališča v centru Leskovca in ureditev nekdanje vojaške pešpoti v Vejerju ter označevanje pohodnih poti, teh je kar 60 km po območju KS, ki jih želijo v prihodnje še nadgraditi in povezati s sosednjimi krajevnimi skupnostmi.

praznik ks leskovec - melita copar1

Melita Čopar

Gostja na slovesnosti, direktorica krške občinske uprave Melita Čopar, je zbranim poudarila, da si Občina Krško prizadeva za uravnotežen razvoj območij krajevnih skupnosti po občini, saj te predstavljajo pomemben člen: »Če pogledamo obdobje med dvema krajevnima praznikoma, smo v KS Leskovec izvedli kar nekaj pomembnih projektov. Eden večjih, ne samo v krajevni skupnosti Leskovec, pač pa tudi v občini, je ureditev Ulice Anke Salmičeve, na kateri smo poleg modernizacije ceste izvedeli tudi vso potrebno ostalo infrastrukturo. V lanskem letu smo uredili parkirišča in okolico gasilskega doma, v letošnjem letu pa bomo nadaljevali z aktivnostmi. Namreč ravno v teh dneh smo pridobili gradbeno dovoljenje za izgradnjo kulturnega doma na tem območju; potrebno je sprejeti samo še sporazum o sofinanciranju investicije. Prav tako so v proračunu zagotovljena tudi sredstva za izgradnjo parkirišča pri pokopališču, ob tem pa bomo nadaljevali tudi z modernizacijo in obnovami cest po KS.« Kot je še med drugim poudarila, imata KS in Občina zelo dobro sodelujeta, kar je razvidno tudi iz naštetih preteklih in prihodnjih pridobitev, v zaključku slavnostnega nagovora pa čestitala vsem prejemnikom letošnjih priznanj, ki jih je v nadaljevanju nagrajencem podelila v družbi Jožeta Olovca.

Jože Arh zlati nagrajenec KS

praznik ks leskovec - joze arh (56)

Zlati nagrajenec Jože Arh

Najprej sta podelila štiri jubilejna priznanja, in sicer so slednja prevzeli: Filip Černelč, predsednik Kulturnega društva Leskovec pri Krškem za 20 let uspešnega delovanja, Jernej Starc, direktor družbe Segrad za 30 let uspešnega poslovanja podjetja, prav tako za 30 let uspešnega delovanja Jožica Žabkar, nosilka dejavnosti cvetličarstva Lilija, za 50 let uspešnega delovanja, prispevka k soustvarjanju razvoja kraja in občine pa je v imenu podjetja Žarn Krško, prevozi in nizke gradnje iz Žadovinka, prevzel priznanje ustanovitelj družbe in njen prokurist Jernej Žarn.

Bronasti priznanji KS Leskovec pri Krškem sta prejela Andrej Kerin, predsednik Kluba borilnih veščin Dren, inštruktor in mednarodni sodnik ter strokovni mentor mladih karateistov in Alojz Salmič, gasilec, športnik, pevec in predan aktivist na različnih področjih, predvsem pri urejanju naselja Velika vas, za dvig kakovosti življenja njenih krajanov in širše; srebrno priznanje KS je prejel Borut Arh, profesor športne vzgoje, dolgoletni trener mlajših kategorij v Rokometnem klubu Krško, rokometni sodnik, ki je dva mandata tudi tvorno sodeloval kot član svet KS Leskovec, še posebej pa izstopa njegovo delo v PGD Leskovec, ki ga vodi kot predsednik, hkrati pa je tudi poveljnik GZ Krško. Najvišje, zlato krajevno priznanja, je letos prejel Jože Arh, ki je bil na športnem področju aktiven kar 55 let, najprej kot rokometaš, nakar je leta 1973 pri tedanjem TVD Partizan v Leskovcu ustanovil strelsko sekcijo, kasneje preoblikovano v strelsko društvo. Pod njegovim vodstvom so mladi strelci in strelke dosegli vidne rezultate tako na državnih tekmovanjih kot na svetovnih prvenstvih ter paraolimpijskih igrah. Jože Arh je bil tudi aktiven član Združenja rezervnih starešin, udeleženec osamosvojitvene vojne za Slovenijo, tri mandate pa je bil tudi član sveta KS Leskovec pri Krškem.

Vezno besedo je skozi slovesnost prepletala Mirjana Marinčič, s kulturnim programom pa sta jo popestrila Janez Bizjak z recitali ter zapetimi pesmimi Jan Arh iz Velike vasi, učenec solo petja v Glasbeni šoli Krško.

B. M.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»