Časopis za pokrajino Posavje
27.09.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Med okuženimi s koronavirusom tudi dva zdravnika iz Splošne bolnišnice Brežice

Objavljeno: Četrtek, 30.07.2020    Rubrika: NOVICE Redakcija
covid_ambulanta_brezice (2)

Urgentni center Brežice, pred katerim se nahaja tudi covid ambulanta za odrasle (foto: arhiv PO)

Iz Splošne bolnišnice Brežice so nam sporočili, da imajo dve potrjeni okužbi med svojimi zaposlenimi, gre za 35-letnega zdravnika iz Novega mesta in zdravnico iz Ljubljane, ki sta 15. in 16. julija delala na brežiški urgenci ter bila v stiku z bolnico, pri kateri so sumili na okužbo z novim koronavirusom, do potrditve testa pa so jo imeli v izolaciji ter jo zaradi zdravstvenih težav nato hospitalizirali v UKC Maribor. Oba zdravnika sta se torej okužila na delovnem mestu.

Kot nam je potrdila direktorica SB Brežice Anica Hribar, je bil okuženi zdravnik zadnjič na delovnem mestu 17. julija, nato je začel z dopustom, ko je tudi zbolel, tako da ni prišel v stik s katerim od ostalih zaposlenih v brežiški bolnišnici. Pozneje so ga obravnavali v novomeški bolnišnici, kjer so prvi trije testi pokazali negativen izvid, šele četrti pa je nato potrdil okužbo z novim koronavirusom. Trenutno se zdravi na infekcijski kliniki UKC Ljubljana.

Prav tako so potrdili okužbo pri zdravnici, ki je prav tako 15. in 16. julija delala na urgenci in je bila v stiku z bolnico. Zdravnica je v izolaciji od prejšnjega tedna, ko je začela dobivati simptome, je pojasnila Hribarjeva. Po njenih navedbah ni v karanteni noben od zaposlenih v SB Brežice, sedmerico, ki je bila v stiku z bolnico, opazujejo in enkrat tedensko testirajo. Hribarjeva je še poudarila, da sta bila oba zdravnika pri svojem delu ustrezno zaščitena, sam delovni proces v bolnišnici in na urgenci pa se zaradi tega ni prekinil ali kako drugače spremenil.

Sicer pa so včeraj potrdili 24 novih okužb s koronavirusom, največ, pet, v občini Rogaška Slatina. Po vladnih podatkih je bilo opravljenih 849 testiranj, hospitaliziranih 22 bolnikov, med njimi je pet potrebovalo intenzivno nego, zaradi zapletov s covidom-19 pa je umrl en človek. Kot kažejo podatki covid-sledilnika, so doslej v Sloveniji odkrili 2139 primerov okužb, aktivnih primerov je trenutno 242, doslej pa je umrlo 118 ljudi. Zadnji zabeležen primer covida-19 v Posavju je bil prejšnji četrtek, 24. julija, ko so okužbo odkrili pri osebi s stalnim prebivališčem v občini Sevnica, kar je bil 28. primer v naši regiji do zdaj.

R. R.
« Nazaj na seznam