Časopis za pokrajino Posavje
16.09.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

»Meja je prag našega doma in domovine, zato jo bomo varovali«

Objavljeno: Sreda, 05.06.2019    Rubrika: NOVICE Redakcija
V sejni dvorani MC Brežice so se včeraj sestali člani Civilne iniciative Brežice – Posavje za zaščito in varovanje južne meje in izrazili veliko skrb zaradi nenehnega slabšanja razmer in ogrožanja lokalnih prebivalcev, kar je posledica nelegalnih prehodov državne meje.

Posveta, ki ga je vodil Darko Pajk, so se poleg članov domače civilne iniciative udeležili tudi predstavniki Gibanja Zedinjena Slovenija in Civilne iniciative Štajerska varda. Prisotni so izrazili razočaranje, da se sestanka niso udeležili predstavniki Občine Brežice, policijske postaje v Brežicah in Zveze vojnih veteranov, ki so bili vabljeni, in s katerimi naj bi govorili o problematiki ogrožanja lokalnega prebivalstva zaradi ilegalnih prehodov državne meje. Po mnenju članov iniciative bi izvoljeni predstavniki oblasti in državne institucije morali spoštovati voljo ljudi iz občine in širše ter se vabilu odzvati, da bi izmenjali tudi nekatere pomembne informacije v zvezi z varnostjo občanov.
 
Kot so člani brežiške iniciative opozorili že ob svoji ustanovitvi v mesecu aprilu, se namreč občani počutijo ogrožene ob vse večjem številu nelegalnih prehodov meje, o čemer uradna oblast in nacionalni mediji ne prikazujejo prave resnice. Razmere se v resnici nenehno slabšajo, povečuje se število nasilnih dejanj s strani migrantov, ki jih je v zadnjem času mogoče srečati že nekaj deset kilometrov od meje in samo vprašanje časa je, kdaj bo, morda tudi v obupu in želji, da na vsak način dosežejo svojo "obljubljeno deželo", prišlo do še bolj nasilnih dejanj. V takšnih razmerah ljudem ne preostane drugega, kot da se organizirajo v civilna društva in sami poskrbijo za svojo varnost, za kar imajo vso pravico, kadar gre za njihovo življenje in premoženje.
 
Anica Bidar iz gibanja Zedinjena Slovenija je med drugim dejala, da lahko pride do katastrofe, če se bodo razmere zaostrile. Poudarila je, da so slovenski policisti sicer dovolj usposobljeni in pripravljeni skrbeti za varnost ljudi, vendar jih je premalo, predvsem pa jim vodilni ne omogočajo opravljati dela, kot bi bilo potrebno. Največjo odgovornost pri tem ima slovenska politika, ki se noče soočiti z resnico. Zato se tudi ne morejo strinjati z Zvezo vojnih veteranov, ki so v opravičilu za odsotnost na sestanku navedli, da naj bi za varnost na meji in sicer v državi skrbele samo pooblaščene in za to usposobljene institucije. Dejala je, da so imeli vladajoči politiki polna usta migrantske problematike pred evropskimi volitvami, zdaj pa so na to očitno že pozabili
 
Andrej Šiško iz Štajerske varde je opozoril, da so se ustanovili s ciljem pomagati pristojnim organom RS pri varovanju državne meje, javnega reda in miru ter s tem preprečiti nezakonite vstope ilegalnih migrantov v našo državo. Dejal je tudi, da imajo kot državljani ustavno pravico in dolžnost varovati svojo državo, saj druge nimajo. "Mi smo tu doma, tu veljajo naši zakoni, naše pravice in ena izmed njih je tudi, da se organiziramo." Šiško je napovedal, da pripravlja pismo predsedniku Vlade Marjanu Šarcu, v katerem bo zahteval sestanek, na katerem bi se v sodelovanju z ministrstvom za obrambo in ministrstvom za notranje zadeve dogovorili o pripravi zakona, ki bo omogočal civilnim organizacijam sodelovanje pri varovanju meje. "Če ne bodo sodelovali, bomo prisiljeni ukrepati sami in sicer tako, da bomo neoboroženi nadzirali mejo in na ilegalne prehode opozarjali policijo," je napovedal Šiško in dodal, da ne nameravajo rušiti oblasti, pač pa pomagati ljudem, dokler je še čas.
 
V razpravi so večkrat opozorili na ravnanje nekaterih nevladnih organizacij, še posebno Pravno-informacijskega centra (PIC), ki naj bi pomagale pri nelegalnem prehajanju migrantov v Slovenijo. Ob koncu so sklenili, da povabijo k povezovanju in sodelovanju vse civilne iniciative, ki so nastale vzdolž meje in drugod po državi, ne glede na politično orientiranost, z namenom da bi v nadaljevanju skušali doseči, da bodo nelegalni prehodi sankcionirani po zakonu in ustavi. Sicer bodo prisiljeni pozvati delavce na ulice in predvsem sindikate, naj kot obliko pritiska zaustavijo proizvodnjo. "Ta meja je prag našega doma in naše domovine, zato jo bomo varovali," je bilo še slišati v Brežicah.
 
S. M.

POJASNILO UREDNIŠTVA: Iz zgornjega članka smo na zahtevo Zveze slovenskih častnikov Brežice naknadno umaknili navedbo, da so se udeležili omenjenega posveta, kar je bilo na samem dogodku jasno povedano med pozdravi udeležencem. Vendar je očitno prišlo do nesporazuma, saj se je eden izmed brežiških članov ZSČ očitno dogodka udeležil le zasebno in ne kot predstavnik organizacije. Zaradi napake se opravičuje tudi Civilna iniciativa Brežice – Posavje za zaščito in varovanje južne meje – organizator dogodka.
« Nazaj na seznam