Časopis za pokrajino Posavje
2.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Minister Gašperšič obiskal šolski center in termoelektrarno

Objavljeno: Sreda, 06.12.2017    Rubrika: NOVICE Redakcija
DSC_1913

Gašperšič in Boh z vodstvom šole in sodelujočimi v projektu solarnega avtomobila

V okviru današnjega obiska Vlade RS v Posavju so Šolski center Krško-Sevnica obiskali predstavniki Ministrstva za infrastrukturo na čelu z ministrom dr. Petrom Gašperšičem ter Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport na čelu z državnim sekretarjem dr. Tomažem Bohom.

Goste sta sprejela direktorica centra Erna Župan Pirkovič in ravnatelj SPSŠ Krško Jože Pavlovič, nato pa sta jim dijaka Blaž Novšak in Anej Mrvič predstavila projekt izdelave solarnega avtomobila, ki so ga izdelali dijaki pod mentorstvom Andreja Kozinca in Jožeta Požuna ter z njim že dvakrat zmagali na mednarodni dirki solarnih avtomobilov v hrvaškem Sisku. Dijaka Žan Imperl in Gašper Naraglav pa sta predstavila model delovanja hladilnega stolpa v jedrski elektrarni Krško, ki so ga razvili dijaki pod mentorstvom Matjaža Cerarja in Andreja Kozinca po naročilu GEN energije.
 
DSC_1941

Minister Gašperšič s spremstvom in gostitelji v TEB

Kot je dejal Gašperšič, ki so ga dosežki krških dijakov vidno navdušili, solarni avto uteleša to, kamor naj bi v bodočnosti šla naša mobilnost oz. gre še korak dlje, saj ne gre le za vozilo na električni pogon, ampak elektriko tudi samo proizvaja. Projekt je označil za enega boljših primerov združitve teorije in uporabe znanja v praksi. Tudi Boh jim je čestital za uspehe, ki, kot je dejal, presegajo goli kurikulum, ter izpostavil pomen sodelovanja šolskega sistema z gospodarstvom, kjer mora priti ne le do izobraževanja dijakov v podjetjih, ampak tudi do izmenjave mentorjev med šolami in podjetji.
 
TEB: ravno danes sinhronizacija novega bloka

Gašperšič si je v nadaljevanju ogledal gradbišče tretjega krškega mostu čez Savo v Žadovinku, nato pa obiskal Termoelektrarno Brestanica, kjer se mu je kasneje pridružila še ministrica za okolje in prostor Irena Majcen. Ministra sta sprejela direktor TEB Tomislav Malgaj in direktor GEN energije Martin Novšak ter ga popeljala na ogled elektrarne oz. novozgrajenega plinskega bloka, ki so ga ravno danes prvič poskusno zagnali. Projekt menjave plinskih blokov 1-3 iz leta 1972 z novim plinskim blokom GT 26 nazivne moči 53 MW je predstavil vodja projekta Jure Colarič. Kot je dejal, se je 35 milijonov evrov vreden projekt pričel leta 2010, leta 2016 so podpisali prve pogodbe in pričeli z izgradnjo. Investicija se bo predvidoma zaključila naslednje leto, ko naj bi pričeli s komercialnim obratovanjem novega bloka, v načrtu pa imajo še eno turbino enake moči. Z investicijo v TEB zagotavljajo večjo zanesljivost in boljši izkoristek obratovanja ter zmanjšanje emisij in hrupa. »Mislim, da smo lahko zelo zadovoljni, da je ta investicija uspešno izvedena,« je dejal minister Gašperšič. Energija iz termoelektrarn, zlasti seveda iz TEŠ 6, ki v Sloveniji predstavlja tretjino proizvodnih zmogljivosti, ostaja pomemben člen našega energetskega sistema, vendar novih proizvodnih enot na fosilna goriva ne bomo več delali, je še dejal minister.

P. P.
 
 
 
« Nazaj na seznam