Časopis za pokrajino Posavje
20.05.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Ministra Počivalška soočili tudi s pomanjkanjem delovne sile

Objavljeno: Petek, 28.01.2022    Rubrika: NOVICE Redakcija
PLastoform in minister Pocivalsek (6)

V hitro razvijajočem se podjetju Plastoform je potekalo delovno srečanje sevniški gospodarstvenikov v ministrom za gospodarski razvoj in tehnlogijo Zdravkom Počivalškom.

V sredo popoldan je potekalo v podjetju Plastoform v vasi Kladje nad Blanco delovno srečanje z ministrom za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravkom Počivalškom, ki se je sestal s predstavniki podjetij Plastoform, Stilles, Inplet, Preis, Tanin, Kopitarna, Siliko in Lisca. Srečanja sta se udeležila tudi sevniški podžupan Janez Kukec in poslanec Tomaž Lisec.

427 MILIJONOV EVROV ZA DIGITALIZACIJO, RAZISKAVE, RAZVOJ IN INVESTICIJE

»Na današnjem delovnem obisku smo govorili predvsem o težavah v gospodarstvu, predstavniki ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo pa smo predstavili potenciale, ki jih podjetja imajo za prestrukturiranje v prihodnjem obdobju. Dejstvo je, da smo ’kovid krizo’ na gospodarskem področju po celotni državi odlično prestali, konec koncev imamo najnižjo stopnjo brezposelnosti in visoko gospodarsko rast, ki bo takšna tudi v letošnjem letu. Seveda se sedaj tako v Evropi kot v svetu karte mešajo na novo, zato se morajo podjetja prilagoditi digitalni transformaciji in elektromobilnosti. Država bo vsa podjetja, ki imajo razvojne načrte, podprla s sredstvi iz petih različnih skladov. Eden izmed ukrepov je načrt za odpornost in okrevanje, s katerim bomo gospodarstvu omogočili dostop do 427 milijonov evrov za digitalizacijo, raziskave, razvoj in investicije. Razpisi bodo na voljo konec januarja oziroma v začetku februarja,« je povedal predstavnikom medijev minister Zdravko Počivalšek, ki je med drugim pohvalil sevniška podjetja.

POMANJKANJE DELOVNE SILE

Delovanje podjetja Plastoform je predstavil direktor Stane Habinc: »Smo edino slovensko podjetje, ki proizvaja okna za počitniška vozila, smo del skupine G4, ki je v lanskem letu naredila skoraj za 200 milijonov prihodkov, a če se osredotočim samo na naše podjetje, smo tudi v našem podjetju imeli v lanskem letu najvišjo rast prometa – 21,5 milijona evrov, kar je rekord, če pogledam primerjalno na predhodno leto 2020. To pomeni skoraj 70-odstotno rast. Na današnjem srečanju smo ministru Počivalšku skupaj z ostalimi predstavniki sevniškega gospodarstva predstavili težave in izzive, s katerimi se vsakodnevno soočamo pri svojem delu. Teh je kar nekaj in med najbolj pereče težave sodi tudi pomanjkanje delovne sile, dobave raznih repromaterialov, ki precej zamujajo itd.«

V SEVNIŠKI OBČINI RAZVITO PODJETNIŠTVO

Podžupan Janez Kukec je med drugim dejal, da je podjetništvo v občini Sevnica perspektivno in bi lahko bilo zgled drugim občinam. »Na srečanju z gospodarstveniki so bile izpostavljeni tudi določene težave, ki so se nanašale predvsem na kadrovsko problematiko in na težave zaradi epidemije, a razveseljivo je bilo slišati tudi željo po širitvi podjetij. Občina Sevnica skuša pomagati s prostorskimi načrti in komunalnimi ureditvami obrtnih con ter z različnimi razpisi nudi tudi manjšo finančno pomoč gospodarstvu, razpisuje tudi štipendije za deficitarne poklice, saj si želi razvoja podjetništva,« je pojasnjeval podžupan.

S. R.

#povezujemoposavje

 
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

19.05.2020 | Oglas

Igrače

27.11.2019 | Redakcija

Staro napajalno korito