Časopis za pokrajino Posavje
31.03.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Mizar in frizer sta privlačna poklicna programa

Objavljeno: Petek, 14.02.2020    Rubrika: NOVICE Redakcija
Informativni, SS Sevnica (33)

Informativni dan so na SŠ Sevnica popestrili s kulturnim programom in razstavo mizarskih izdelkov.

V današnjem petkovem dopoldnevu in popoldnevu je potekal tudi na Srednji šoli Sevnica informativni dan. Na njem so se bodoči dijaki in dijakinje seznanili z dvema izobraževalnima programoma – mizar in frizer.

Po krajšem uvodnem kulturnem programu, ki ga je z zaigranima skladbama na harmoniki izvedla dijakinja 2. letnika Nastja, ter po kratki modni reviji s predstavitvijo pričesk, sta dijakinja Alexia in dijak Dmytro, ki obiskujeta 1. letnik izobraževalnega programa frizer, predstavila oba omenjena izobraževalna programa skozi besedo in filmski zapis.

PREDSTAVITEV TRILETNEGA IZOBRAŽEVALNEGA PROGRAMA FRIZER ...

Informativni, SS Sevnica (28)

Dijakinje in dijaki so na modni reviji prikazali raznolikost pričesk.

Alexia je podrobno predstavila izobraževalni program frizer, ki mu je bila dodana še filmska zgodba. Le-ta se je začela v šolski frizerski delavnici, v kateri je vedno živahno. »Dijaki in dijakinje 1. letnikov se najprej dobro spoznamo s svojo lutko. Naučimo se osnov česanja, navijanja, feniranja in oblikujemo pričeske na pravih frizerskih učnih lutkah. Kar hitro se srečamo tudi s strokovnim umivanjem las in z masažo lasišča. Najprej smo modeli drug drugemu, ne samo pri umivanju, ampak tudi pri urejanju nohtov in ličenju. Pri praktičnem pouku se naučimo tudi oblikovanja nohtov, pravilne nege, lakiranja, podaljševanja, nege kože, ličenja za vsak dan in za svečane priložnosti. Počasi postajamo pravi umetniki lepote las in obraza. V drugem in tretjem letniku spoznamo veliko novega, šolska delavnica je pogosto polna naših modelov in svoje znanje izpopolnjujemo na pravih modelih. Začne se pravo friziranje: striženje, barvanje, kodranje, oblikovanje pričesk. Naučimo se narediti tudi lasni vložek in na koncu na zaključnem izpitu predstavimo celovito podobo moškega in ženskega modela ter poskrbimo za dobro počutje vseh naših modelov s skrbno nego. Naše spretne roke vihtijo frizerske škarje zelo ubrano in natančno oko izvede prave mojstrovine,« je tekel opis praktičnega pouka, kjer se z velikim veseljem pripravljajo tudi na Festival slovenskih frizerskih, tekstilnih in oblikovnih šol. Festival vedno poteka v drugem mestu, na njem pa srednje šole predstavijo svoj modni izhod na temo, ki jo določi šola organizatorica festivala. »Letos se podajamo med legende in razmišljamo, da bi predstavili našo sevniško legendo, ki je postala prva dama Amerike,« razkrije načrte Alexia, ki želi biti nekoč uspešna frizerka ali pa morda celo stilistka, saj naj bi v šolskem letu 2021/2022 zaživel nov program, ki bi omogočal nadaljevanje šolanja po sistemu 3 + 2. »V naših frizerskih delavnicah res ni dolgčas – obiščejo nas tudi predstavniki podjetij, ki nam predstavijo novosti na področju frizerstva, nove materiale in modne trende, tako da že v času šolanja spoznamo, da se mora frizer ves čas seznanjati z novostmi. Celo slavne smo že naličili in slavni učijo ličiti nas. Naše izkušnje nas torej plemenitijo v ustvarjalne frizerje in frizerke,« je zaključila.

… IN MIZAR

Informativni, SS Sevnica (85)

Zgodba o Čarobni piščali, v kateri so princu Taminu izdelali čarobno piščal z namenom, da bi z njo rešil iz ujetništva prelepo princeso Pamino, je bila navdih za izdelavo podobne lesene piščali, iz katere je mogoče izvabiti prijetne zvoke, pove prof. slovenščine Natalija Kneževič.

Dmytro je navzoče popeljal v svet lesa in lesenih izdelkov, ki jih skozi triletno izobraževalno pot ustvarjajo mladi mizarji. »Skoraj vsak mizarski izdelek potrebuje natančen načrt. Včasih so jih risali s svinčnikom na papir, danes to počnejo s pomočjo računalnika. Tega se dijakinje in dijaki učijo pri računalniškem risanju, ki ga v višjih letnikih nadgradijo pri predmetu projektiranje, kjer nastanejo načrti oziroma projektna dokumentacija za njihove zaključne izdelke. Z načrti za izdelke se preselijo v mizarsko delavnico, kjer svoje načrte uresničijo in nastanejo njihovi izdelki, ki se stopnjujejo od enostavnih do prvih pravih izdelkov, kot so pručke, stoli, mize in tako dalje. Njihovi učitelji praktičnega pouka jih seznanijo tudi z umetniškim oblikovanjem lesa – tako je nastala forma viva, ki je postavljena v okolici šole; izdelati pa znajo tudi uporabne dekorativne izdelke, kot so ure, lesene otroške igrače, šah in še kaj. Dijaki se pri praktičnem pouku naučijo vseh mizarskih postopkov, ki jih mora pri svojem delu poznati dober mizar,« opiše učni proces Dmytro, ki doda, da so vedno veseli tudi naročil mizarskega izdelka zunanjega naročnika, kot je bila na primer izdelava stojnic za Občino Krško. »Tudi mizarji imajo srečanja lesarskih šol, le da so njihova srečanja tekmovalne narave. Šole se med seboj pomerijo v mizarskem znanju in športnih disciplinah. Ta srečanja so prijetna in zabavna, predvsem pa dijakom ostanejo v večnem spominu,« predstavi še lesarsko tekmovanje srednjih šol.

Alexia in Dmytro predstavitev obeh poklicev zaključita: »Šola ni samo učenje, je pot do življenjskih izkušenj. Za pogumne življenje ni pot, to so stopnice, trdne in trajne – kot iskanje resnice.«

ŠOLA BI ŽELELA PRIZIDEK ZA IZVAJANJE PRAKTIČNEGA POUKA V PROGRAMU MIZAR

Ravnatelj Srednje šole Sevnica Matjaž Prestor je današnji obisk bodočih dijakinj in dijakov označil kot »več kot zadovoljiv« in pričakuje, da se bo število šolajočih v novem šolskem letu še nekoliko povečalo. »Na šoli je trenutno 128 otrok, pouk poteka v šestih oddelkih v dopoldanskem času. Na šoli imamo dve frizerski delavnici, mizarsko delavnico imamo v podjetju Stilles, a zaradi povečenega zanimanja za mizarski poklic in nove tehnologije pri pridobivanju praktičnega znanja ter za izdelovanje kakovostnih izdelkov večjh dimenzij ugotavljamo, da bi potrebovali večje prostore za sodobno mizarsko delavnico, zato bi želeli pri šoli zgraditi prizidek, ki bi nudil še boljše pogoje za delo in učenje. Ravno danes smo dobili ogrodje za izdelavo mobilnega čebelnjaka, a ker so v dosedanji mizarski delavnici prostori premajhni, bomo na zunanjem šolskem igrišču pri šoli postavili mobilni šotor, da bomo lahko dobro opravili delo v zadovoljstvo našega naročnika,« pojasnjuje ravnatelj ter opozori na tradicijo lesarstva v Sevnici in uspešna sevniška podjetja lesnopredelovalne industrije. Hkrati si bo vodstvo šole prizadevalo za ponovno odprtje dijaškega doma, ki je preurejen v hostel, a v njem 18 dijakov ne sme bivati, zato so le-ti našli začasno bivališče v najeti hiši v starem sevniškem mestnem jedru.

S. R.


 
« Nazaj na seznam