Časopis za pokrajino Posavje
5.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Mladi na podnebnem protestu v Brežicah glasni in odločni s svojimi zahtevami

Objavljeno: Petek, 27.09.2019    Rubrika: NOVICE Redakcija
podnebni_strajk_brezice72

Udeleženci podnebnega protesta so se s transparenti in različnimi vzkliki podali po brežiških ulicah, da bi opozorili na posledice podnebnih sprememb, nepravilnega ravnanja človeka in neukrepanja odločevalcev.

»Pravica za okolje in vse bo bolje«, »Dost’ ’mamo ’sranja’, hočemo dejanja«, »Denar, sveta vladar«, »Prihodnost bo zelena ali pa je ne bo«, »Zemlja nas potrebuje, mi potrebujemo njo« so bili vzkliki, ki so se danes malo po poldnevu razlegali po brežiških ulicah iz ust udeležencev podnebnega protesta, ki so se pridružili številnim mladim po Sloveniji – protesti so potekali v 14 mestih – in svetu na protestu Mladi za podnebno pravičnost.

podnebni_strajk_brezice52

Aktivistka gibanja Mladi za podnebno pravičnost in vodja protesta Nicoleta Nour

»BODIMO VZOR VSEM, KI JIH DANES NI TU«

Podnebni »štrajk« v Brežicah se je sicer začel z manjšo zamudo, saj policisti najprej niso dovolili začetka protesta, ker določene zadeve glede prijave dogodka naj ne bi bile še povsem urejene, a je na koncu skupina približno 150 mladih protestnikov, ki so se ji pridružili dijaki Gimnazije Brežice in ETrŠ Brežice, učenci OŠ Brežice, nekateri njihovi profesorji in učitelji ter ostali, ki jim ni vseeno, kako bomo živeli v prihodnosti, le dobila »zeleno luč« za izpeljavo protesta. Začel se je pred Gimnazijo Brežice, kjer je protestnike nagovoril Matic Pirc, eden od brežiških aktivistov gibanja Mladi za podnebno pravičnost. »Tu smo zase, predvsem pa za naše otroke, vnuke, pravnuke, ki bodo občutili posledice niza naravnih katastrof, ki bodo sledile, če ne naredimo korenitih sprememb, in to takoj!« so bile njegove uvodne besede. Izpostavil je, da je »na vseh nas, da damo svoj maksimum in pritisnemo na oblasti, ki morajo ažurno sprejeti nove smernice in se zavezati k sledenju le-teh«. Iskreno se je opravičil vsem mlajšim generacijam v imenu vseh starejših generacij, »ki so pripeljale stvari do te točke, da morate vi, najmlajši prebivalci sveta, izostajati od pouka in protestirati, da bi se stvari premaknile v pravo smer«. Izrekel je pohvalo za strast, spoštovanje ter ljubezen do okolja in vseh bodočih generacij, ki jih kažejo mlajše generacije, a hkrati posvaril, da pot ne bo lahka: »Pot do vzpostavitve sistema, ki bo okolje postavljal na prvo mesto. Pot do zgraditve sveta, kjer bo vsak posameznik, otrok ali upokojenec, dal vse od sebe za dobrobit okolja. Sveta, kjer bodo zakoni in politika ravnali v smeri maksimalno možno hitrega zmanjšanja CO2- in CH4-izpustov ter s tem preprečili doseg nevarne meje 1,5-stopinjskega segretja ozračja nad temperaturo pred industrializacijo.«
podnebni_strajk_brezice109

Prihod protestnikov pred občinsko stavbo v Brežicah

»Dajmo zdaj skupaj odločno in z jasnimi cilji zakorakati proti okolju prijaznemu jutri. Jutri, v katerem ima človek spoštovanje do okolja zasidrano kot eno izmed glavnih vrednot, kar bo omogočilo, da tehnologija in narava končno zaživita v sožitju. Bodimo vzor vsem, ki jih danes ni tu, in v ponos vsem, ki se borijo za isti cilj po vsem svetu,« so bile njegove zaključne besede, ki so pospremile udeležence protesta na pot po brežiških ulicah. Izpred gimnazije so zakorakali mimo knjižnice, OŠ Brežice, okrajnega sodišča, pošte, se za trenutek ustavili pred spomenikom kmečkim uporom oz. pri »kosah«, kjer so pokleknili in imeli minuto tišine za vse, kar je že izginilo, ter protest zaključili pred občinsko stavbo.

NICOLETA NOUR: POZABILI SMO NA PRAVO DOSTOJNO ŽIVLJENJE
podnebni_strajk_brezice101

Protestniki so se ustavili pri brežiških »kosah«, kjer so pokleknili in imeli minuto tišine za vse, kar je že izginilo.


Tu je udeležence nagovorila vodja protesta Nicoleta Nour, aktivistka iz gibanja Mladi za podnebno pravičnost. »Danes smo protestirali za Zemljo. Nismo protestirali ne za ohranitev narave niti ne za vse izumrle živalske vrste, ampak smo protestirali za svoje preživetje,« je dejala in dodala, da poročilo znanstvenega panela o globalnem segrevanju opozarja, da če svojih navad hitro ne spremenimo, sledijo med drugim radikalne posledice na človeško zdravje, bivanje in prehranjevanje. Imeli bomo primanjkljaj hrane, pomanjkanje vode, že zdaj izgubljamo površino za bivanje, uničujemo celotne ekosisteme. »Vendar trenutne odločevalce, šolske sisteme in vlade to ne gane. Morda gre le za to, da nismo sposobni uvideti in začutiti stvari, ki se nam ne dogajajo pred nosom, vse dokler ni prepozno,« je poudarila in dodala, da je naloga uvidevnosti padla na mlade, »kajti mi, mladi bomo živeli nedostojno in v neznosnih razmerah, mi in mlajši od nas, zato nam ne zamerite aktivizma, manjkanja pri pouku, ne zavijajte nas v vato pred realnostjo, kajti poskrbeti moramo za razvoj družbe v pravo smer, za svoje dobro«. Nourjeva je citirala nekega profesorja, ki ga je slišala reči, da se morajo mladi na protestih zavedati, da zahteve, ki jih postavljajo, pomenijo nižji življenjski standard. »Če je visok življenjski standard avto, ki mi polni pljuča z nesnago, hrana, ki je uvožena z drugega konca sveta, srajčka iz Zare, ki jo je sešila najstnica, 20 kvadratov veliko stanovanje v zatohlem mestu, kjer mi ljudje mrežnega marketinga skušajo prodajati nesmiselno kramo, da si le nekaj zaslužijo, če je visok življenjski standard le to, da imam le dan prostega časa za družino in zase, da imamo visoko stopnjo depresije, a polne žepe denarja, potem takšnega standarda nočem,« je ob tem komentirala in se vprašala, kaj je dostojno življenje. »Čista voda, čist zrak, kvalitetna hrana, mir, predvsem pa čas, da smo sami s sabo, družino in naravo, to je pravo dostojno življenje in na to smo pozabili,« je dodala in protest zaključila z besedami: »Ko govorimo o spremembi pristopa klimatskim spremembam, neizbežno govorimo tudi o nujnih spremembah sistema.«
podnebni_strajk_brezice23

Matic Pirc med nagovorom na začetku podnebnega protesta


Zahteve učencev, ki želijo, da se sliši tudi njihov glas in da jih ne obravnavajo kot majhne otroke, ki se ne zavedajo okolja, v katerem živijo, je nato prebrala še učenka OŠ Brežice Liana Nakani. Pred brežiško občinsko stavbo – mimogrede, s strani Občine Brežice udeležencev protesta ni prišel pogledat in sprejel nihče – se je slišala tudi pesem Michaela Jacksona Heal the World, udeleženci pa so z okoljskim prstnim odtisom potrdili, da se strinjajo z zahtevami podnebnega protesta. Nourjeva je za naš medij še povedala, da so kar zadovoljni z udeležbo, glede na to da so s pripravami na protest začeli šele pred nekaj tedni, obenem pa izpostavila, da je predvsem na periferiji težava strah pred izpostavljenostjo, izstopanjem. »Zato smo protest začeli ravno s tem, da biti na njem ni nič nenavadnega. Konec koncev smo v demokraciji, v kateri ljudje, ki ne sedimo v vladi, sporočamo potrebe, ki jih opažamo v svojih lokalnih okoljih,« je še povedala. Poleg nje so bili organizatorji protesta v Brežicah še Timotej Pavlin, Kaja Nakani, Teja Medvešček Rovan, Žan Mladkovič, Peter Hrovatič, Špela Vučajnk in Črt Pavlin.

R. R.
« Nazaj na seznam