Časopis za pokrajino Posavje
22.09.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Mladi premalo poznajo osamosvojitvene dogodke

Objavljeno: Četrtek, 25.06.2020    Rubrika: NOVICE Redakcija
slovenska zastava (1)

Z dnevom državnosti se spominjamo osamosvojitve države pred 29 leti.

Danes, 25. junija, praznujemo dan državnosti v spomin na 25. junij 1991, ko je Slovenija formalno postala neodvisna. Posavje je bilo zaradi pomembnega geostrateškega položaja in zlasti vojaškega letališča v Cerkljah ob Krki prizorišče zelo zgoščenih bojev v kratkem obdobju oboroženega spopada.

Več o najpomembnejših dogodkih v času osamosvojitvene vojne v Posavju (spopadi v Rigoncah, Prilipah in Krakovskem gozdu ter napad na cerkljansko letališče) bomo zagotovo zapisali naslednje leto, ko bomo obeležili 30. obletnico teh dogodkov, letos pa nekaj misli prvih mož veteranskih organizacij v Posavju.
 
Supančič: Naj nam bosta enotnost in odločnost vodilo in zgled
 
Anton Supancic (3)

Anton Supančič

Mineva 29 let od razglasitve samostojnosti Republike Slovenije in dviga nove zastave pred hramom demokracije v Ljubljani, že naslednji dan po svečani razglasitvi pa so morali pripadniki Teritorialne obrambe in miličniki z orožjem v desetdnevni vojni proti JLA in z žrtvami obraniti mlado državo in zagotovili njeno prihodnost, pravi predsednik Pokrajinskega odbora Zveze veteranov vojne za Slovenijo Anton Supančič. »V vojni smo zmagali z odločnostjo in pogumom ter z enotno podporo vseh državljanov, kar je bilo brez primere v naši zgodovini. Danes žal ugotavljamo, da se na  tako pomemben mejnik in dosežek v več kot tisočletnem življenju nekega naroda vse prehitro pozablja. Predvsem mlajše generacije o osamosvajanju Slovenije ne vedo praktično nič. V veteranskih organizacijah se trudimo z različnimi prireditvami, predavanji, organizacijami izletov za osmo in devetošolce osnovnih šol ter izdajanjem številnih zbornikov in knjig na temo osamosvojitve in z njo povezane vojne, to stanje izboljšati. Prepričani pa smo, da je predvsem država in pa politika tista, ki bi z ustreznimi šolskimi programi lahko naredila največ v to smer. Pri tem smo ji veterani vojne za Slovenijo z veseljem pripravljeni pomagati,« nadaljuje. Čestitkam državljankam in državljanom ob dnevu državnosti dodaja še: »Naj nam bo enotnost in odločnost, ki smo jo vsi skupaj izkazali pred 29 leti, vodilo in zgled za naprej. Nekdo je takrat rekel, da je Slovenija rojena pod srečno zvezdo. Ne zapravimo tega.«
 
Kržan: Ponosni, da pripadajo generaciji, ki je osamosvojila državo
 
Roman Kržan

Roman Kržan

Verodostojnega, z argumenti podprtega odgovora na vprašanje glede zadostnega védenja mlajših o dogodkih v času osamosvojitve in demokratizacije slovenske družbe, pravi prvi mož Policijskega veteranskega društva Sever Posavje Roman Kržan, žal ne more dati. »Po mojem osebnem mnenju je tega védenja premalo. Razlogi so različni, prav gotovo pa je v izobraževalnih programih temu obdobju namenjeno premalo časa, ni verodostojnega gradiva in premalo je strokovno usposobljenega kadra in tudi pripravljenosti tistih, ki bi morali ta védenja prenesti na mlajše. Me pa veseli. da so mlajše generacije  zazrte v prihodnost in ne preteklost,« pravi. Dan državnosti je praznik, ki vse državljanke in državljane Republike Slovenije spominja na prelomni čas pred 29 leti, ko smo gradili temelje naše države, nadaljuje Kržan, policijski veterani pa se s ponosom spominjajo, da so že od leta 1989 sodelovali pri zaščiti demokratičnih procesov, in so ponosni, da pripadajo generaciji, ki je uresničila stoletno željo po svoji državi. »Ob dnevu državnosti čestitam vsem državljankam in državljanom Republike Slovenije,« zaključi.
 
Zakšek: Prehitele so nas nekatere bivše socialistične države
 
Roman Zakšek

Roman Zakšek

Slovenke in Slovenci se vsako leto ob tem času vprašamo, kaj smo v tem času dosegli oziroma kaj smo zamudili. »Kje je tista narodna enotnost, ki smo jo dosegli leta 1991 in so bile vse naše misli in sanje uprte v prihodnost? Kje je naša vera, da bo Slovenija v desetih letih samostojnosti dosegla avstrijsko kakovost življenja in bo po 20 letih postala nova evropska Švica? Kmalu bo od samostojnosti minilo 30 let, pa v kakovosti življenja nismo dohiteli niti Avstrije. Kljub temu, da je bila Slovenija v času socializma gospodarsko najbolj razvita socialistična dežela na svetu in smo imeli najboljšo štartno pozicijo, so nas danes gospodarsko prehitele nekatere bivše socialistične države tako imenovanega vzhodnega bloka,« ugotavlja Roman Zakšek, v. d. predsednika posavskega pokrajinskega Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve. »In koga lahko za takšno stanje krivimo? Nikogar razen sebe, ki vedno znova volimo ljudi, ki nam govorijo, kaj vse bodo naredili za narod. Verjeti pa bi morali samo tistim, ki so kot pripadniki Teritorialne obrambe že v preteklosti dokazali, da so za narod pripravljeni dati svoje življenje, prostovoljnim gasilcem, prostovoljnim pripadnikom Civilne zaščite in drugim, ki vedno znova tvegajo svoje življenje ter se nesebično in brezplačno razdajajo za svoj narod. Ti bi tudi kot predstavniki naroda edini delovali v njegovo korist. Samo takšni ljudje lahko vodijo svoj narod in nihče drug,« je prepričan.
 
P. P.
 
Članek je (v skrajšani obliki) objavljen v novi številki Posavskega obzornika.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam