Časopis za pokrajino Posavje
9.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Moja dežela-lepa in gostoljubna prvič enotno za Posavje - fotogalerija

Objavljeno: Ponedeljek, 30.11.-0001    Rubrika: NOVICE
Moja dežela-lepa in gostoljubna prvič enotno za Posavje - fotogalerija Občinska turistična zveza Brežice je nocoj, pred 27. septembrom, svetovnim dnevom turizma, v malem avditoriju gradu Brežice podelila priznanja najbolj urejenim vrtcem, osnovnim in srednjim šolam, krajem in mestom prvič enotno v regiji Posavje in tradicionalno v občini Brežice v okviru projekta Moja dežela - lepa in gostoljubna.

Predsednica Občinske turistične organizacije Branka Stergar je v uvodnem pozdravu številnim zbranim prebrala poslanico generalnega sekretarja svetovne organizacije. Po njenih besedah tekmovanje pripomore k boljši urejenosti občine in regije, res pa je, da pretežni del nagrad posameznih kategorij še vedno ostaja v brežiški občini, kjer je tradicija ocenjevanja najdaljša. Koordinatorka projekta za regijo, Milena Vranetič, je izpostavila poenoteno ocenjevanje ene komisije, s predstavniki vsake občine, prvič za celotno regijo Posavje, vključno z Radečami.

Komisiji je predsedovala predsednica Občinske turistične zveze Sevnica, Cvetka Jazbec, ki je podeljevala regijske nagrade. V Sloveniji projekt poteka 21 let, v Brežicah okrog 12 let, letos je brežiške občinske nagrade podelil župan Ivan Molan, ki se je pohvalno izrazil do ocenjevanja, saj meni, da je močno pospešilo urejenost krajev, občine in verjame tudi regije. V Brežicah je tega še bolj vesel, saj so turistična občina, kjer je urejenost in prijaznost posebnega pomena, in župan meni, da Brežice in Posavje kažeta lepo podobo ob prvem pozdravu z Evropo. Zahvalil se je vsem, ki k temu pripomorejo s prostovoljnim delom. Jazbečeva je podelila tudi dve posebni sevniški priznanji, za trško jedro Loki pri Zidanem Mostu in za staro vaško jedro Slančjem vrhu. Izpostavila je mentorsko delo Jožeta Lovenjaka, ki kot je dejala, opozarja na dobre prakse in na tisto slabo, da bomo lahko rekli »čudovito Posavje«. Prav tako Lovenjak tudi svetuje turističnim društvom pri hortikulturnem urejanju krajev.

Pohvalno sta se do ocenjevanja opredelila tudi župan Kostanjevice na Krki Mojmir Pustoslemšek in Sevnice Srečko Ocvirk, ki je na prireditev prišel s trgatve z grajskega vinograda. Menil je, da mejo ne smejo in niso ostre, in da, če so meje in kraji odprti, so taki tudi ljudje, saj urejenost izhaja iz ljudi in ne iz cvetja, tega je povsod dovolj, je menil.Z glasbeno točko sta v programu sodelovala podmladka turističnega društva Kapele in Sromlje, in sicer Hana in Sara Čosič in Maja in Katja Pinterič.

In nagrajenci: Na občinskem tekmovanju v občini Brežice sta se prvi dva kraja v kategoriji „drugi kraj" uvrstila na regijsko tekmovanje, po vrsti Sromlje in Krška vas, tretje mesto sta delila kraja Jesenice na Dolenjskem in Globoko. Med „izletniškimi kraji" seje ocenjeval le Čatež ob Savi, ki se je tudi uvrstil v nadaljevanje tekmovanja, med vasmi, ki se ne potegujejo za nadaljnje uvrščanja pa si po urejenosti in gostoljubnosti sledijo Rigonce in Nova vas, tretje mesto pa si delita Dvorce in Bukošek. V kategoriji „osnovne šole starejše gradnje" se je na regijsko tekmovanje uvrstila OŠ Globoko, drugo mesto je zasedla OŠ Artiče, tretje pa OŠ Brežice, med novejšimi gradnjami so ocenili le OŠ Maksa Pleteršnika Pišece, ki se je ravno tako uvrstila na regijsko tekmovanje. Med vrtci se je v regijski krog uvrstil vrtec Mavrica Brežice ter med srednjimi šolami Srednja trgovska in ekonomska šola Brežice. V nadaljevanje ocenjevanja se je med kampi uvrstil Kamp Terme Čatež.

Na regijskem nivoju pa so dosežena naslednja mesta v kategorijah:DRUGI KRAJI: 1.mesto Sromlje2. '' Tržišče3. '' Dolenja vas in Hotemež

IZLETNIŠKI KRAJI: 1.Mesto: Kostanjevica na Krki

HRIBOVSKI KRAJI/VASI: 1.mesto: Svibno

MESTA: 1.mesto: Brežice

MANJŠA MESTA: 1.mesto: Radeče

KAMPI: 1.mesto: Kamp Terme Čatež

OSNOVNE ŠOLE starejše gradnje:- starejše gradnje, pred letom 19801.mesto: OŠ Globoko2.mesto: OŠ Senovo in OŠ Tržišče

OSNOVNE ŠOLE novejše gradnje:- novejše gradnje,po letu 19801. mesto: OŠ Maksa Pleteršnika Pišece2. mesto: OŠ Podbočje3. mesto: OŠ SK SevnicaVRTCI:1.mesto: Vrtec Brežice2. mesto: Vrtec pri oŠ Krmelj, Storžek3. mesto: Vrtec pri OŠ Kostnajevica

SREDNJE ŠOLE:1.mesto: Ekonomska in trgovska šola Brežice

Komisija je soglasno prejela sklep, da se podeli OŠ Kostanjevica na Krki posebno pohvalo za posebne dodatne vsebine s področja kulturne dediščine, ki jo je prevzela ravnateljica Melita Skušek.

S.V.

 

 

 

« Nazaj na seznam