Časopis za pokrajino Posavje
6.08.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

HE Mokrice pod velikim vprašajem

Objavljeno: Ponedeljek, 30.11.-0001    Rubrika: NOVICE
HE Mokrice pod velikim vprašajem Gradnja hidroelektrarne Mokrice je zelo vprašljiva, saj Zavod za varstvo narave (ZVN) predlaga vključitev spodnjega toka reke Save v območje Naturo 2000, je na današnji okrogli mizi na temo Razvojne priložnosti Posavja, ki je v okviru obiska vodstva stranke Zares potekala na sevniškem gradu, povedal direktor Direktorata za energijo mag. Janez Kopač.

Če bo vlada sprejela ta predlog ZVN, potem HE Mokrice, za katero so že naročili izdelavo državnega prostorskega načrta, ne bo, je povedal Kopač, preprojektirati pa bo potrebno tudi HE Brežice, za katero naj bi bil DPN sprejet prihodnje leto. »Na Ministrstvu za gospodarstvo bijemo plat zvona in upamo, da se bomo uspeli dogovoriti z Ministrstvom za okolje in prostor glede tega,« pravi Kopač. V primeru razglasitve Nature 2000 ostane še možnost sprožitve postopka prevlade javnega interesa, ki pa je zapleten in dolgotrajen.

Na Kopačeve besede sta se odzvala župana Franc Bogovič in Ivan Molan in opozorila, da bo v tem primeru območje spodnje Save od krškega mostu navzdol brez protipoplavne zaščite, ki je bila glavni pogoj za zeleno luč Posavja za gradnjo verige.

Tudi sicer so Posavci ministra Gregorja Golobiča in Irmo Pavlinič Krebs, predsednika DZ dr. Pavla Gantarja, državno sekretarko Darjo Radič ter nekaj poslancev iz vrst Zaresa pozvali, naj država nadaljuje zastavljene projekte na območju Posavja, poleg verige HE še izgradnjo odlagališča NSRAO, gospodarsko središče Feniks in tudi drugi blok krške nuklearke. Po mnenju posavskih politikov in gospodarstvenikov je to edina možnost, da se posavsko gospodarstvo izvije iz objema krize.P. P.

« Nazaj na seznam