Časopis za pokrajino Posavje
20.10.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

MORS bo v letih 2021 in 2022 Občini Brežice namenil še 820 tisoč evrov

Objavljeno: Sreda, 14.10.2020    Rubrika: NOVICE Redakcija
obcina_brezice_in_mors_podpis_dodatka_k_sporazumu (14)

Podpisnika dodatka k dogovoru med Občino Brežice in MORS župan Ivan Molan in minister mag. Matej Tonin

V sredo zgodaj popoldne sta v Viteški dvorani Posavskega muzeja Brežice župan občine Brežice Ivan Molan in minister za obrambo mag. Matej Tonin podpisala dodatek k Dogovoru o medsebojnem sodelovanju Občine Brežice in Ministrstva za obrambo (MORS) v zvezi s projektom posodobitve vojaškega letališča Cerklje ob Krki. MORS bo na podlagi tega v naslednjih dveh letih sofinanciral investicije v lokalno javno infrastrukturo ter nakup opreme za potrebe civilne zaščite in gasilskih društev v skupni vrednosti približno 820 tisoč evrov.

obcina_brezice_in_mors_podpis_dodatka_k_sporazumu (1)

Še pred podpisom je direktorica Posavskega muzeja Brežice Alenka Černelič Krošelj ministru predstavila delovanje muzeja in med drugim tudi veličastno Viteško dvorano.

V okviru investicije v lokalno javno infrastrukturo so predvidene obnove treh lokalnih cest in javne poti v višini 370 tisoč evrov, in sicer gre za nadaljevanje projekta obnove lokalne ceste Cerklje ob Krki–Dolenja Pirošica, konkretno za obnovo lesenega mostu; nov projekt obnove LC Cerklje ob Krki–Črešnjice, v sklopu katerega se bo zgradil pločnik; nadaljevanje letošnjega projekta obnove voziščne konstrukcije LC Velike Malence–Vrhovska vas ter modernizacijo javne poti na Skopicah, ki je trenutno v makadamski izvedbi. V okviru nakupa opreme za potrebe civilne zaščite in gasilskih društev pa so predvideni nakupi treh enoosnih preklopnikov, reševalnega čolna, geofona in različne opreme za reševanje v višini 40 tisoč evrov. Sofinanciranje v omenjenih zneskih bo MORS zagotavljal tako v letu 2021 kot tudi 2022.

Kot je ob tem poudaril Molan, podpis dodatka pomeni dobro sodelovanje med občino in MORS še naprej. »Z dodatnimi sredstvi s strani MORS bomo predvsem posodobili infrastrukturo v KS Cerklje ob Krki in njeni okolici, svoj delež bo dodala še občina, tako da bo skupaj s sredstvi MORS v omenjeni KS v naslednjih dveh letih za približno 1,1 milijona evrov investicij,« je navedel in dodal, da sta se z ministrom tudi že pogovarjala o vojaških stanovanjih v Brežicah, ki jih ima MORS še nekaj v lasti. »Občina bi ta stanovanja prevzela in jih po obnovi dala v najem tako za mlade družine kot tudi namenila za socialna stanovanja. Glede na to, da je minister danes izjavil, da si želi še okrepiti sodelovanje z nami, verjamem, da bo tudi ta dogovor glede stanovanj v naslednjih letih možno izpeljati,« je še dejal.

Tonin je izpostavil, da sta z županom podpisala dodatek, vreden 820 tisoč evrov. »S tem zneskom se želimo na nek način lokalni skupnosti oddolžiti za našo prisotnost v tej občini. Zavedamo se, da lahko naše delovanje v vojašnici pomeni za lokalno skupnost tudi kakšen moteč dejavnik in ravno zato poskušamo na tovrstne načine te slabe stvari tudi kompenzirati s pozitivnimi stvarmi,« je izjavil in dodal, da se na takšen način vzpostavlja dobro sodelovanje med občino in ministrstvom. »Slovenska vojska se v občini Brežice počuti sprejeto in želim si, da bi tovrstno sodelovanje postalo model za vse ostale občine, kjer je prisotna SV, ter da lokalna skupnost in SV delujeta povezano v korist domovine,« je sklenil minister.

R. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam