Časopis za pokrajino Posavje
6.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Most na Brodu: sanacija in odprtje (morda) do konca leta

Objavljeno: Petek, 29.11.2019    Rubrika: NOVICE Redakcija
IMG_20191020_113954

Most je že več kot tri mesece zaprt, resnici na ljubo pa si mnogi umaknejo zapore in se zapeljejo po njem.

Potem ko se optimistične napovedi, da bo že od sredine avgusta zaprt leseni most čez reko Krko na Brodu pri Podbočju (vsaj z omejeno nosilnostjo) ponovno odprt do sredine novembra, niso uresničile, naj bi se zdaj vendarle nekaj premikalo oz. naj bi se kmalu začela sanacija mostu.

Kot pravi predsednik strokovnega odbora, ki ga je v začetku oktobra imenovala KS Podbočje, dr. Martin Kodrič, so se prejšnji petek, 22. 11., s predstavniki Direkcije za infrastrukturo in Inšpektorata za infrastrukturo »do podrobnosti uskladili glede potrebne sanacije vozne površine in varnostne ograje mostu na Brodu«. Za izvedbo del po Kodričevih besedah ni bilo javnega razpisa, temveč so ga izbrali z zbiranjem ponudb za najugodnejšega izvajalca del, kar je bistveno krajši postopek od javnega naročanja. Po zadnjih informacijah naj bi bil izvajalec za izvedbo del na vozni površini in varnostni ograji mosta na Brodu že izbran, pogodba naj bi bila podpisana v naslednjem tednu, nato naj bi se pričelo z nabavo materiala in izvedbo del. Sanacija bi bila lahko izvedena v približno 14 dneh, meni Kodrič, nato bo seveda potreben še pregled izvedenih del in v primeru pozitivne ocene odprtje mostu.
 
Za informacijo, kako kaže glede možnosti za čimprejšnje odprtje mostu, smo vprašali tudi na Direkcijo RS za infrastrukturo. Njihov odgovor je manj optimističen: »Direkcija RS za infrastrukturo bo na mostu izvedla vzdrževalna dela. Razpis za izvedbo teh del je že v teku, dela pa naj bi bila zaključena predvidoma (odvisno tudi o vremenskih razmer) konec februarja prihodnje leto. Po izvedbi navedenih del mora inšpektorat podati za soglasje za odprtje in prevoznost mostu.« Kodrič pravi, da je vse skupaj možno izvesti hitreje. »Res pa je, da bo z izvajalcem del sklenjena pogodba, kjer bosta ključna elementa obseg del in čas za njihovo izvedbo. Glede na to, da je pred vrati zima, je verjetno res, da bo v pogodbi bil določen čas za izvedbo del zadnji februar 2020,« meni, prepričan, da je most lahko odprt še v tem letu.
 
DOLGOROČNA REŠITEV NOV MOST
 
Kar pa se tiče dolgoročne rešitve za več kot 150 let star most, pa Kodrič pravi, da se ne pogovarjajo več o rehabilitaciji obstoječega mostu, ampak jasno in nedvoumno govorijo le še o novem mostu, ki bo imel neomejeno nosilnost, omogočal neoviran dvosmerni promet, imel dva vozna pasova za kolesarje in dva hodnika za pešce. »Kar se tiče materialov novega mostu, govorimo samo o jekleni oziroma armiranobetonski nosilni konstrukciji. To so sprejete zahteve in znotraj teh zahtev pripravlja podjetje GIRI možne variante novega mostu,« zatrjuje predsednik strokovnega odbora KS Podbočje. Z namenom priprave finančne konstrukcije in dinamike izvedbe projektne dokumentacije ter same izvedbe novega mostu pripravljajo razširjeni sestanek z ministrico za infrastrukturo Alenko Bratušek in poslancem v DZ Dušanom Šiškom, predstavniki Direkcije za infrastrukturo, Občine Krško in KS Podbočje. V KS Podbočje si želijo, da se pripravi in podpiše obvezujoč sporazum o izgradnji novega mostu na Brodu.

P. P.
« Nazaj na seznam