Časopis za pokrajino Posavje
20.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Na Čatežu ob Savi veseli na novo urejenega vaškega središča

Objavljeno: Sreda, 08.05.2024    Rubrika: NOVICE Redakcija
DSC_0414

Predsednik Sveta KS Čatež ob Savi Alojz Škrabl in brežiški župan Ivan Molan med prerezom traku ob otvoritvi prenovljenega vaškega središča Čateža ob Savi

V ponedeljek je pri vaški lipi v središču Čateža ob Savi potekala svečana otvoritev urejenega vaškega središča in obnovljene Rimske ceste v kraju, ki ga obišče veliko turistov zaradi neposredne bližine term. Gre za zelo pomembno pridobitev, ki prispeva k urejenosti kraja in izboljšani javni infrastrukturi.

Izvedba ureditve vaškega središča v dveh fazah

Več o tehnični plati investicije je povedala vodja projekta Mateja Hotko z občinskega Oddelka za komunalno infrastrukturo in gospodarske javne službe. Po njenih besedah se je v letu 2016 zaključila projektna dokumentacija za celovito prenovo voziščne konstrukcije in vaškega središča Čateža ob Savi. Izvedba je potekala v dveh večjih fazah; prva od križišča pri KS, navezajoč se na že obstoječe rekonstruirano vozišče, do hišne številke Rimska cesta 36 je zajemala rekonstrukcijo ceste, dograditev pločnika z javno razsvetljavo, razširitev križišča na širino 6 m, da se omogoči prevoz z avtobusom, izvedbo ukrepa za umiritev prometa, preko katerega se vodijo pešci do prireditvene ploščadi, ki je nivojsko dvignjena od vozišča, ima tlakovane površine ter je opremljena s klopmi in koši za smeti, sredi nje pa je bila ponovno zasajena lipa, kar je velikega pomena za kraj.
DSC_0370

Mateja Hotko

Druga faza je potekala skozi strnjeno naselje od HŠ Rimska cesta 36 do 52, kjer so želeli, da je celovit profil vozišča 4,5 m z dograditvijo pločnika do obstoječih dvoriščnih ograj, ki jih je bilo treba v sklopu projekta nadvišati. Cesta se je širila na desno stran k brežini, posledično so izvedli malo večjo kamnito izložbo v dolžini 30 m. Prvo fazo je izvajalo podjetje AJK gradnje d.o.o., drugo pa je aprila letos zaključilo podjetje KOP Brežice d.d. Hotko je še omenila, da se celotno območje investicije (Rimska cesta) nahaja na območju kulturne dediščine, zaradi česar so bili ves čas navzoči arheologi. Na celotnem območju so se zamenjale azbestne vodovodne cevi, uredilo odvodnjavanje vseh prometnih površin preko robnikov v obstoječ mešani kanal, obnovila kanalizacija, napeljalo optično omrežje, električno omrežje se je prestavilo pod zemljo, zamenjala se je celotna javna razsvetljava ter obnovile škarpe in zamenjale ograje. Vrednost vseh del je znašala 570 tisoč evrov (z DDV), je še navedla in dodala, da je to velika pridobitev za kraj.
DSC_0409

Čateški župnik Jože Pacek je blagoslovil tudi novo vaško lipo.


Na prenovljenem trgu zasadili novo vaško lipo

Predsednik Sveta KS Čatež ob Savi in član občinskega sveta Alojz Škrabl je povedal, da kar ne more verjeti, da zaključujejo za Čatežane velik in pomemben projekt, ki se je rodil pred 15 leti iz skromne ideje o obnovi ograje in ’plate’ okoli vaške lipe. Vesel je, da je občina na čelu z županom prepoznala pomembnost projekta tako za izboljšanje življenjskega okolja tamkajšnjih prebivalcev kot tudi za razvoj turizma v kraju. Po njegovih besedah brez težav pri izvedbi projekta ni šlo. »Prvotni projekt je bil dokaj na široko zastavljen in je preveč posegal na privatna zemljišča, tako da ga je bilo praktično nemogoče realizirati in uskladiti z lastniki. Zato se je občina odločila za naročilo novega projekta, pri katerem so bili osnovne usmeritve in izhodišča: prometna varnost, varovanje zdravja krajanov z zamenjavo azbestnih vodovodnih cevi, izvedba projekta v večini po javnem dobrem ter vizualna podoba kraja,« je pojasnil Škrabl in dodal, da so na začetku naleteli na kar nekaj neodobravanja nekaterih sokrajanov, saj so zaradi nove prometne ureditve in pravil cestnega prometa morali odstraniti njihovo staro vaško lipo. Ker obstoječi projekt ni predvideval nove detajlne ureditve osrednjega vaškega trga in prostora, kjer je bil star vaški vodnjak, so še posebej naročili projekt od izdelovalcev, ki se ukvarjajo z zunanjimi ureditvami. Na novi trg so umestili novo vaško lipo, ki so jo pripeljali iz Maribora, postavili so velik kamen z vodometom, v sodelovanju s Posavskim muzejem so postavili repliko rimskega miljnika in naredili stilizirano Rimsko cesto ter postavili pitnik in klopi. Dodatno piko na i dajo še stilske ulične svetilke in ograje.
DSC_0436

Na novo urejen vaški trg ...

Zahvalil se je članom TD Čatež ob Savi, ki so sodelovali pri iskanju vseh elementov vaškega trga. Sočasno so uredili tudi objekt starega Tomšetovega poda, kjer imajo postavljene jaslice in foto točko, s tem pa so tudi zaključili obnovo vaškega središča, je še navedel Škrabl, ki se je zahvalil tudi Vlasti Tomše, ki jim dovoli uporabljati objekt v njeni lasti, in čateškemu podjetju AJK gradnje za podarjene tlakovce.

Po Škrablovih besedah jim je s tem projektom uspelo urediti sam vhod v zgornji del vasi, ob Zagrebški cesti pa novo škarpo in obojestranski pločnik, ki poteka od glavne državne ceste, uredili so tudi nov prehod za pešce na državni cesti, sam osrednji vaški trg je ravno tako všečno in vsebinsko urejen, urejen je tudi dobršen del Rimske ceste. »Pred leti nas je bilo sram sodelovati pri ocenjevanju turističnih krajev, od danes naprej bomo lahko sodelovali s ponosom,« je še zaključil ter omenil še tri izvedene pomembne projekte za njihov kraj – kolesarsko stezo, ki deloma poteka tudi po čateški KS, razgledno ploščad na Svetem Vidu in leseni križev pot na poti do Sv. Vida.
DSC_0433

... in obnovljena Rimska cesta na Čatežu ob Savi


Investicija v celoti z občinskim denarjem

Spregovoril je tudi župan Ivan Molan, ki je med drugim izpostavil, da je bila KS Čatež ob Savi pri razrezu proračuna vedno zelo dobro investicijsko upoštevana. »Lahko rečete, da se v vaši KS veliko dela,« je dodal. Omenil je še, da je bila investicija v celoti financirana iz občinskega proračuna, saj v tem času ni bilo nekih primernih razpisov. Zahvalil se je za sodelovanje KS in TD, tudi za njihove ideje za ureditev vaškega središča, »ki daje dodaten pečat Čatežu, ki je turističen kraj in bo s tem še bistveno bolj zanimiv za turiste pa tudi za vas, ki tu živite«.

Čatež je zgodovinski kraj
DSC_0439

Čateško vaško središče


Domači župnik Jože Pacek, ki v tem kraju že več kot 50 let spremlja življenje ljudi in krajev čateške župnije, je ob tej priložnosti novo pridobitev tudi blagoslovil, ob tem pa povedal, da je Čatež zgodovinski kraj, saj so imeli na tem območju cerkev iz 5. stoletja, zdaj pa imajo cerkev na Velikih Malencah, ki je najstarejša na tleh celotne Dolenjske. Omenil je še, da je imel Čatež v preteklosti tudi kovnico svojega denarja, čateški denar pa je imel zelo veliko veljavo. »Vesel sem te otvoritve, ker vsak kraj potrebuje svoje središče, tako farno cerkev kot kraj, kjer se lahko ljudje zbirajo in pogovarjajo,« je še dejal Pacek in nato blagoslovil »kraj, ki naj postane kraj ne ločevanja, ampak zbliževanja Čatežanov in čateških faranov«.

Pogostitev in druženje ob otvoritvi, ki jo je povezovala Anja Urek, je omogočil sokrajan Marko Tomše, ob pomoči članov TD Čatež ob Savi s predsednico Barbaro Les, Gostilne pension Les in Milana Jamnika. Med obiskovalci otvoritve so bili tudi poslanka mag. Nataša Avšič Bogovič, sicer čateška krajanka, predstavniki izvajalcev, podizvajalcev in nadzora, projektanti ter krajanke in krajani.

R. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»