Časopis za pokrajino Posavje
21.02.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Na čelu brežiških vojnih veteranov še naprej Udovič

Objavljeno: Ponedeljek, 06.03.2023    Rubrika: NOVICE Redakcija
ozvvs-brezice-zbor-clanov-2023 (99)

Zbora članov OZVVS Brežice se je udeležilo 147 vojnih veteranov.

Člani Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo (OZVVS) Brežice so na prvi marčevski petek na že tradicionalni lokaciji, v jedilnici Vojašnice Jerneja Molana Cerklje ob Krki, opravili letošnji občni zbor, ki je bil tudi volilni, saj so potrdili novo vodstvo združenja, ki ostaja večinoma isto kot že do zdaj. Tudi v naslednjem štiriletnem mandatu bo OZVVS Brežice predsedoval Darko Udovič.

Delovno predsedstvo zbora, ki se ga je udeležilo 147 vojnih veteranov in ga je kot predsednik vodil Srečko Zore (člana še Mirjan Lipičar in Slavko Hotko ter zapisnikar Bojan Jurkas), je med drugim podalo razrešnico dosedanjemu vodstvu in nato takoj izvolilo novo oz. kar staro, kajti v predsedstvu združenja sta samo dve novi imeni. Predsednik ostaja Darko Udovič, podpredsednik bo Igor Iljaš, ki je tudi blagajnik, sekretar bo še naprej Stanko Krulc, člani predsedstva Martin Kranjc, Mehemed Tokić, Peter Pavlovič, Mirjan Lipičar ter na novo Ivan Tomše in Franc Majcen. Predsednik nadzornega odbora bo še naprej Ivan Žibert, predsednik častnega razsodišča pa Marjan Tomše.
ozvvs-brezice-zbor-clanov-2023 (102)

Novoizvoljeni člani predsedstva OZVVS Brežice


Skozi leto več kot 60 dogodkov v združenju, ki ima odslej sedež na Prešernovi 13

Udovič je v poročilu o opravljenem delu v lanskem letu navedel, da je bilo ob koncu leta v združenju aktivnih 460 članov, od tega je članarino plačalo 432 (skoraj 94 %). Lani je umrlo 14 članov. Po njegovih navedbah so v letu 2022 zabeležili prek 60 različnih dogodkov bodisi v organizaciji združenja bodisi z udeležbo pri sorodnih združenjih v Posavju. Omenil je, da so v Brežicah gostili glavni letni zbor ZVVS, na športnem področju so se udeležili turnirjev in tekmovanj, od pikada in streljanja z zračno puško v Sevnici, streljanja z malokalibrsko puško in posavskih veteranskih športnih iger v Globokem do zveznih veteranskih športnih iger v Izoli. Lani je zaživela sekcija strelcev z zračno puško pod vodstvom veterana Ernesta Sečna, delujeta tudi sekciji pikada in meta šolske ročne bombe. Na področju dela z mlajšimi je Udovič omenil strelsko tekmovanje dijakov v Celju in ekskurzijo učencev OŠ Velika Dolina v Park vojaške zgodovine Pivka. Na dan državnosti so v sodelovanju z brežiškim Društvom 1824 pri osamosvojitveni lipi pred cerkvijo sv. Roka pripravili prireditev z odkritjem informativne table o pomenu lipe in dogodkov iz leta 1991, na začetku julija so opravili 11. pohod po poteh brežiških teritorialcev od Rigonc do Prilip z več kot 90 udeleženci, septembra so bili na strokovni ekskurziji v Luki Koper in na Brionih, 24. oktobra so ob prazniku dneva suverenosti najprej pri Obelisku zmage 1991 izvedli dvig zastave, nato pa v sodelovanju z občino in Posavskim muzejem še regijsko proslavo, dan kasneje pa so v sodelovanju z OŠ Brežice v okviru dogodka Rastoča knjiga simbolično posadili lipo. Proti koncu leta so preselili sedež OZVVS Brežice iz bivšega dijaškega doma v prostore bivšega doma upokojencev na Prešernovi 13 v Brežicah. Finančno poročilo je predstavil blagajnik Igor Iljaš, poročilo o delu nadzornega odbora predsednik Ivan Žibert, o delu častnega razsodišča pa predsednik Marjan Tomše.
ozvvs-brezice-zbor-clanov-2023 (21)

Predsednik brežiškega veteranskega združenja bo tudi naslednja štiri leta Darko Udovič.


Jankovič: Veterani smo si tudi malo sami krivi

Med prisotnimi gosti so zbrane pozdravili in jim namenili nekaj besed podžupan Občine Brežice Aleksander Gajski, generalni sekretar Zveze veteranov vojne za Slovenijo Mitja Jankovič, predsednik OZVVS Krško Božislav Kosalec, podpredsednik OZVVS Sevnica Franci Selak, predsednik PVD Sever Posavje Roman Kržan, predsednik ZBV NOB Brežice Stane Preskar, podpolkovnik Aleš Zajc iz Vojašnice Jerneja Molana in predstavnik ZSČ Brežice Branko Ferk. Gajski je poudaril junaška dejanja in pogum veteranov, ki so jih izkazali v ključnih trenutkih slovenske zgodovine, ter se jim zahvalil: »Hvala lepa za to, da ste postavili temelje za vse to, kar imamo danes, našo državo, Slovenijo.« Dodal je, da je pomembno, da veterani državljankam in državljanom ohranjajo spomin na tista leta, jih opominjajo, da tisti dnevi niso bili enostavni, saj so tvegali svoja življenja. Po njegovih besedah je treba v današnjem času opozarjati na »čut, ljubezen in ponos do naše države, ki morda v zadnjih generacijah malo uhaja«. Jankovič je izpostavil, da bi se bilo treba vprašati, kakšen je odnos države oz. političnih elit do vojnih veteranov. »Ne najboljši, a za to smo si tudi malo sami krivi, ker nismo zahtevali, da se spoštuje naša takratna dejanja.«
ozvvs-brezice-zbor-clanov-2023 (71)

Stanko Krulc (levo) in Silvester Jeršič s prejetima priznanjema ZVVS, ki jima ju je podelil generalni sekretar ZVVS Mitja Jankovič

Omenil je, da so vojni veterani jasno povedali, da podpirajo združitev Muzeja slovenske osamosvojitve in Muzeja novejše zgodovine Slovenije, ter da se ne bodo udeležili zborovanja vojnih veteranov, »kot ga je napovedal predsednik neke kvazi veteranske organizacije, ki združuje 770 vojnih veteranov, proti 20 tisoč vojnih veteranov, ki so združeni v našo zvezo, in slabih šest tisoč združenih v PVD Sever. O kakšnih vojnih veteranih se tukaj govori in v imenu koga?« Obenem je spomnil, da letos obeležujejo 30 let od ustanovitve Zveze veteranov vojne za Slovenijo (slovesnost v Kinu Šiška bo 10. oktobra) in da pripravljajo veliko daljši dokumentarec o vojni za Slovenijo.

Številnim priznanja

Predsednik Pokrajinskega odbora ZVVS Posavje Anton Supančič in član OZVVS Brežice Marjan Tomše sta, kot je že značilno, na začetku izvedla veteransko dejanje. Nato so podelili priznanja posameznikom. Jožica Komatar, Milena Slemenšek in Mateja Krulc so prejele priznanje OZVVS Brežice, prvi dve v zahvalo za gostiteljstvo rednih srečanj Interventnega voda TO Brežice, tretja pa za že nekajletno povezovanje uvodnega dela občnih zborov. Bronasto medaljo Obranili Posavje 91 so prejeli Anton Pantaler, Ernest Sečen, Branko Šmajgl, Dušan Urek, Edi Zanut, Peter Verstovšek, Josip Pintarič, Josipa Supančič, Robert Fink in Dušan Prah. Prejemniki srebrne medalje Obranili Posavje 91 so Anton Marolt, Stanislav Golobič in Karol Vimpolšek. Zlato medaljo Obranili Posavje 91 sta prejela Slavko Humek in Mirjan Lipičar. Bronasto plaketo PO ZVVS Posavje so dobili Jože Butkovec, Martin Kranjc, Mehemed Tokić, Peter Pavlovič, Štefan Stipič, Željko Srečković in Mitja Teropšič. Bronasta plaketa ZVVS je šla v roke Stanku Krulcu, red III. stopnje ZVVS je prejel Silvester Jeršič, sicer častni predsednik OZVVS Brežice.
ozvvs-brezice-zbor-clanov-2023 (88)

Za nekaj kulturnega pridiha je poskrbel MoPZ KD Ivan Kobal Krška vas.

Spominski znak OZVVS Brežice sta prejeli ravnateljica OŠ Brežice mag. Marija Lubšina Novak in mag. Mateja Jankovič Čurič v zahvalo za uspešno sodelovanje z veteranskim združenjem predvsem pri njihovih prireditvah. Podeljevalci so bili Udovič, Supančič in Jankovič. Na koncu so podelili tudi članske izkaznice novim članom združenja, ki so postali Bojan Bradač, Janez Gramc, Branko Jurečič, Denis Kuštrin, Mirela Lipičar, Martin Oštir, Albin Malus, Vladislava Pantaler, Darko Petelinc, Darko Stajnko in Stanislav Savnik.

Za nekaj kulturnega pridiha je poskrbel MoPZ KD Ivan Kobal Krška vas pod vodstvom Franca Veglja, občni zbor, katerega uvodni del je vodila Mateja Krulc, pa se je tradicionalno zaključil še z neformalnim delom – pogostitvijo s pravim vojaškim pasuljem.

R. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam